Lag din egen kefir

Fermentering av mat ble mye brukt før man fikk kjøleskap. Det var en god måte å ta vare på maten  samtidig som alle næringstoffene ble opprettholdt. Kefir oppsto for mer enn 2000 år siden i Kakasus fjellene mellom Russland og Europa. Kefir i sin opprinnelige form er svært næringsrikt og helsebringende. Du kan lese mer om kefir på Yemoos sin side.

Hjemmelaget kefir er mye sunnere enn kommersielt fremstilt kefir. Du kan lese mer om dette her. Å lage sin egen kefir er super enkelt. Du trenger imidlertid kefirkorn og det kan være litt vanskelig å oppdrive.  Det beste er å få tak i det fra noen du kjenner. Men det er kanskje ikke så veldig vanlig i din omganskrets…:)

Du kan imidlertid  kjøpe det på nett, men da vanligvis utenfor Norges grenser. Det er da vanlig å sende de i tørket tilstand. Jeg har ikke forsøkt dette. Jeg fikk mine av Kristine som driver bloggen Gladerebarn. Hun hadde fått/kjøpt dem fra Christer som har nettbutikken Tidsporten.  Hvis du vil kjøpe dem fra utlandet er Yemoos et godt alternativ. De sender kun tørkede kefirkorn. Jeg får inntrykk av at Savvy Teas& Herbs sender ferske kefirkorn internasjonalt. Du kan kanskje også finne noen her som sender deg kefirkorn.

Personer med laktosintoleranse kan i mange tilfeller drikke kefir da den inneholder enzymet laktase som bryter ned laktose.

Mange sverger til upasteurisert melk når de lager kefir. Dessverre er ikke dette så lett å oppdrive. Du må i tilfelle ta kontakt med en melkebonde. Melken skal i tillegg helst være økologisk samt at kuene skal være foret på naturlig gress. Det siste er nærmest umuligå sikre seg i Norge. Imidlertid er nok melka av best kvalitet om sommeren da kuene går ute på beite. Denne melka inneholder dessuten mer omega 3 enn kuer som har spist kraftfor etc.

Hva trenger du for å lage kefir?

 • kefirkorn
 • melk, kumelk. Geite og sauemelk fungerer også… Du kan  også eksperimentere med havre, mandel, kokos og soyamelk.
 • plast eller treskje
 • plasbolle
 • et glass, feks Norgesglass
 • et kjøkkenhåndkle eller lignende samt syltestrikk
 • sil av plast

Hvordan lager du så kefir?

Du må som sagt ha disse berømte kefirkornene. Du må forresten huske på at kefirkorn ikke tåler metall. Dette kan i værste fall drepe kornene. Bruk derfor plast eller tre.

Kefirkorn

 

Det bør holde med ca 5 korn per liter melk.

Ha melka i et glass og putt deretter kefirkornene oppi glasset. Melka og kornene skal nå stå og gjære/fermentere på kjøkkenbenken. Jo lengre det står dess tykkere blir melka. Det er vanlig å la den stå fra 1-2 døgn. Vanligvis blir melka surere ettersom tiden går…Det kan være lurt å ha feks et kjøkkenhåndkle på toppen av glasset. Fest det med en strikk. Det er viktig at melka får puste samtidig som du da unngår at fluer etc kommer oppi melka. Rør gjerne i melke noen ganger i løpet av disse 1-2 døgnene.

Kefir etter 2 døgn

 

 

Du kan nå sette melka i kjøleskapet. Der vil den holde seg i flere døgn. Den blir imidlertid surere dess lengre den står i kjøleskapet, men fermenteringprosessen går mye saktere i lavere temperaturer.

Husk å være nøye med hygienen. Vask fingrene godt før du begynner å lage kefiren. Glassene samt øvrig redskap bør også være godt rengjort. Gjerne med såpe og vann. Husk da å skylle bort alle såperestene. Eddik fungerer også fint.

Hvis du fortsatt skulle være usikker på hvordan kefir lages. Kan du titte på denne videoen.

 

Når kefiren er ferdig finnes det du utrolig mange bruksområder. Du kan feks bruke den til smoothies og i bakverk. Den egner seg også til ost med urter eller feks leban (ost fra midtøsten)til is og dressinger.

 

Kefirost med basilikum og soltørkede tomater

Sense of  life har forresten et godt innlegg om dette temaet «Min lille kefirskole»

Ps. Start litt forsiktig med å drikke kefir og øk mengden etter hvert. Det kan være litt uvant for magen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (6 votes cast)
Lag din egen kefir, 6.7 out of 10 based on 6 ratings

15 Responses to “Lag din egen kefir”

 1. Randi sier:

  Hei,
  Går det ann å lage kefir av råmelk?

  Randi

  • Yngvild Skjellum sier:

   Kefir kan lages av de fleste former for melk. Får du tak i råmelk fungerer det helt sikkert utmerket. Jeg bruker vanligvis upasteurisert melk/rå melk. Da er det fra starten av tilstede fordelaktige bakterier. Man må selvfølgelig være nøye med hygienen. Hvis man i tillegg får tak i upasteurisert melk fra en sikker kilde har man ingen ting å frykte. Lykke til! Hilsen Yngvild

 2. Kari sier:

  Heisann!:)
  Skal prøve og lage ekte «surmelk» fra upasteurisert melk nå.
  Hva mener du med at det nesten er umulig å sikre seg melk fra kuer som får naturlig gressi Norge? Får alle kuene unaturlig gress? Vet du hvordan dette gresset lages?

  Kari :)

 3. Kristin sier:

  Hei. Jeg har brukt min egen h-melk kefir nå siden november, men nå den siste uken har jeg fått skikkelig magesyreproblemer/sykt vondt i magen etter frokosten. Som er kefir med banan, eple og mandler. Dette har jeg spist til fokost hver dag siden november uten problemer. Kan man plutselig reagere på kefir? Kan man få for mye kefir?

  • Yngvild Skjellum sier:

   Så vidt meg bekjent er det uvanlig å plutselig reagerer på kefir. Det kan skje hvis man innfører kefir for rask. Mange mager ikke er vandt til de gode bakteriene som hjemmelaget kefir inneholder. Det er den viktigste grunnen til at man skal starte litt forsiktig å innføre hjemmelaget kefir litt gradvis I teorien kan de jo skje at kefiren du har laget er blitt kontaminert, selv om sannsynligheten for dette er heller liten. Har du kanskje gjort noe i ditt vanlige kosthold som har gjort at balansen i din tarmflora har blitt satt litt ut av spill. Antibiotika eller andre medikamenter, mye raske karbohydrater el. Da kan det være at du må redusere litt på kefirmengden for deretter å øke inntaket gradvis.. Mvh Yngvild S

 4. Jane sier:

  Hi!

  You might want to link to http://www.yourkefirsource.com/kefir/

  Everything you need to know about kefir is there. Your readers might like it :)

 5. Jon sier:

  Går det an å bruke vanlig pasteurisert melk fra butikken? Jeg ser de fleste bruker upasteurisert til å lage kefir, men siden det er litt styr å få tak i her til lands, vil jeg gjerne prøve det ut noen ganger før jeg evt. starter storproduksjon.

  • Yngvild Skjellum sier:

   Det går fint. Eneste forskjellen er at det vil være noe mindre » gode bakterier» i den pasteurisete melka. Noen memnesker som ikke tolererer pasteuriset melk så godt vil i utgangspunktet kunne tåle upasteurisert melk bedre. Den inneholder bla ikke laktose. Mvh Ymgvild S

   • eva sier:

    skjønte ikke helt… mener du at upastaurisert melk ikke innholder laktose? det stemmer vel ikke, laktose er jo ikke noe som legges til…men upastaurisert melk mangler enzymet som bryter ned laktosen i melken er det ikke så?

    • Yngvild Skjellum sier:

     Upasteurisert melk inneholder enzymet som bryter ned laktosen. Når melken pasteuriseres ødelegges dette enzymet. Både pasteurisert melk og pasteurisert melk inneholder derfor i utgangspunktet laktose. Mvh Yngvild S

 6. martin emhjellen sier:

  Jeg har tibetanske kefirkorn som jeg sender ut med post for 100,- inkl. frakt. Søk «Kefir» på Finn.no. Mvh Martin Emhjellen.

 7. Marianne sier:

  Hei!

  Når jeg prøver å lage kefir så kommer det masse klar væske, i tillegg til litt hvit-klumpete masse. Hva gjør jeg feil da? Tror jeg har aktivet kefirkornene!

 8. Yngvild Skjellum sier:

  Så flott at du har melke-kefirkorn å dele! Håper det er noen som tar kontakt for her kan det være mye å hente når det gjelder egen helse på sikt.:) Jeg må nesten legge artikkelen på forsiden slik at flere ser den! Hilsen Yngvild

Legg igjen en kommentar