Matvareindustriens hemmeligheter

I dag gikk dokumentaren «Food Inc» på NRK 2. Det ser ut til at filmen er fjernet fra NRK sine nettsider, men istedet kan du ta en titt på den offisielle traileren.

Filmen beskriver forholdene i USA, men vi er som vi alle vet under sterk påvirkning fra dette landet. Her diskuteres blandt annet Montsanto. Et «gigafirma» som styrer og kontrollerer mye av feks soya og rapsproduksjonen i verden.  De har blandt annet skaffet seg «patent på soya». Jordbrukere som ønsker å bruke sitt eget såkorn blir saksøkt av multimilliardærfirmaet fordi de bryter deres patent. Det resulterer i at bøndene blir presset til å bruke genmodifisert såkorn. Montsanto hadde sterker relasjoner til Clinton og Bush administrasjonen. Det er i utganspunktet myndighetene som er satt til å styre industrien, men når det gjelder matvareindustreien er det helt motsatt. Det er matvareindustreien som styrer myndighetene i USA!

Skremmende og utrolig hva storindustrien kan få lov til å gjøre og hvordan den kan knuse vanlige mennesker fordi de ikke har penger til å stå imot. I prinsippet ligger all makt i storkapitalen!

Heldigvis har den norske regjeringen helt nylig gått inn for å forby genmodifisert raps fra Montsanto. Se her. Etter hva jeg forstår står Denofa for import av bland annett raps. Det blir stadig vanskeligere å finne raps for import på det norske markedet som ikke er genmodifisert. Det skal ikke mye til før ett innsekt flyr fra en genmodifisert åker over til åkerlapp som  ikke er  genmodifisert…

Genmodifisert raps kan blandt annet være med på å påvirke det norske naturmangfoldet og gjøre raps og ugress resistente mot sprøytemidler. 

Er et noe du selv kan gjøre for å motvirke den trenden som nå viser seg mer og mer tydelig i den internasjonale matvareindustrien?

Ja faktisk?

 • kjøp mat fra firmaer som behandler arbeidere, dyr og miljø med respekt.
 • når du går for å handle i matbutikken kjøp sesongvarer
 • kjøp økologisk mat
 • vit hva som er i maten du spiser
 • les på etikketten
 • kjøp mat som selges lokalt. Gå på lokale markeder som Bondens marked. Kjøp norsk mat!
 • tilbered ett måltid sammen med familien 
 • du kan forandre verden med hver munnfull du spiser! Vær en bevist forbruker! Makten ligger hos deg som forbruker!

 

Ett eksempel; Spis ikke soya helt ukritisk og tro at du er så sunn! Våkn opp folkens! Har linket til denne mange ganger tidligere, men kan ikke la være å bruke den igjen! Montsanto! Utrolig hvordan menneskeverdet kan settes helt på sidelinjen når det er profitt som får råde! 

 

 

Ønsker du å lese mer om matvareindustrien er «Den hemmelige kokken» av Mats-Eric Nilsson en klassiker. En artikkel om denne boken kan du lese i DN. «Noen har jukset med maten din».

Norske myndigheter; vær så snill å sørg for at det blir billigere å leve sunt enn usunt! Det bør ikke være slik at de med minst penger fostres opp på billig ferdimat. Det gjør at deres livsutsikter og livskvalitet forringes.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Matvareindustriens hemmeligheter, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

One Response to “Matvareindustriens hemmeligheter”

 1. Kjersti Swang Unnerud sier:

  Tilfeldig ble jeg sittende og se på dette programmet på NRK2 og ble helt sjokkert og lammet. Hvordan kan mennesker la dette skje, et gigantfirma som styrer matproduksjon og politikk?

  Vi forbrukere må ta igjen, bl.a. kan vi gjøre ved å være besvisste på maten vi kjøper inn. Ikke se på prisen, men på hva varen inneholder.

  Eks.
  Skulle kjøpe fiskekaker en dag. I butikken fant jeg frosne fiskeburgere som inneholdt 85% fisk. I ferskvareavd. hadde de ferske fiskekaker. Dar jeg spurte om fiskeinnholdet var det kun 35% i disse, jeg valgte selvfølgelig de som innehold mest fisk.

  Så ta ansvaret selv, vi kan ikke godta at giganter skal styre hva vi spiser.

Legg igjen en kommentar