Nitritt

Hva i all verden er dette? Jeg har i dag scannet pålegsshyllen i den lokale Rimibutikken. Nitritt er et vanlig konserveringsmiddel kalt E 250 og finnes i blandt annet vakumpakket kjøttpålegg og salami samt bacon. Det finnes også i feks kjøttprodukter som hamburgerrygg, pølser og saltkjøtt, spekemat, skinke på boks, leverpostei etc etc

Hva er nitritt?

Natriumnitritt (E 250) er tillatt i lakesalt ved produksjon av kjøttprodukter, mens natriumnitrat (E 251) kan brukes i en del faste og halvfaste løpeoster. Nitrat finnes naturlig i planter (grønnsaker), og bare en liten del av den mengden vi får i oss gjennom kosten, skyldes tilsetningsstoff. Nitrat (som omdannes til nitritt) og nitritt hemmer vekst av bakterier, bl.a. Clostridium botulinum, som produserer et svært farlig giftstoff. I tillegg bidrar nitritt til å bevare en frisk rødfarge på kjøttet.       Kilde; Store norske leksikon

Bruken av nitritt er svært omdiskutert. Norge forbød i 1973 bruken av stoffet, men etter hvert er det gitt dispensasjon da nitritt sies å være et svært effektivt konserveringsmiddel. Det sies at der vanskelig å finne et erstatningsprodukt.

Nitritt og nitrat er påvist helseskadelig i høye doser. ADI-verdien (akseptabelt daglig inntak) for nitritt og nitrat er henholdsvis 0–0,2 og 0–0,5 mg per kg kroppsvekt.

Nitritt finnes også naturlig i kroppen. Det er et stoff som kroppen produserer i fordøyelsen.

Du finner nitrat i grønnsaker som feks salat,spinat, rødbeter og reddik.  Barn under 1 år skal derfor ikke spise dette da nitrat blir raskt opptatt i blodet hos spebarn. Oppvarming øker omdanningen av nitrat til nitritt. Disse grønnsakene bør derfor ikke varmes opp mer enn nødvendig. Varm derfor ikke opp grønnsakene flere ganger.

Nitritt i seg selv er ikke farlig, men stoffet kan i kroppen omdannes til nitrosaminer. Dette stoffet kan være kreftfremkallende.

Siden nitritt er tillatt i Norge mener myndighetene at det er trygt å spise. Temaet er svært omdiskutert og det får bli opp til den enkelte å avgjøre om de ønsker å spise den type mat…..

Her kan du finne noen linker om nitritt:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/10 (5 votes cast)
Nitritt , 4.6 out of 10 based on 5 ratings

Legg igjen en kommentar