Og jeg vet en seter med så mange geiter….

 

Her i landet finnes det ganske mange geiter. Mye av denne melken går nok til geitostproduksjon, men det finnes noen småskalaprodusenter som produserer annen geitost enn den Tine lager. 

Geitemelk er lettere fordøyelig enn kumelk. Proteinet i geitemelk nedbrytes raskere enn i kumelk. Mange mener å tåle geitemelk bedre enn kumelk. Smaken i geitemelk er litt spesiell. Når melka pasteuriseres forsvinner den stramme smaken. Ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås arbeider blandt annet professor Gerd Vegarud. Det er foreløbig forsket lite på mat som styrker vår helse. Dette arbeider forskerne på Ås nå med. Var melka bedre før er ett spørsmål som bør stilles og forskes mer på jfr Vegarud. Følgende er tatt fra universitetes hjemmeside:

 

«Varmebehandling har  effekt på fordøyelsen av melk. Rå melk fordøyes lettere enn melk som er pasteurisert eller sterilisert. Det er naturlig å spørre seg om melka var sunnere før, da den kom rett fra kua? Vi vet foreløpig ikke om varmebehandling påvirkere viktige helseeffekter i melka, sier Vegarud.

Melk har en hemmende effekt på uheldige tarmbakterier i førdøyelsen. Valentina Berner som er mastergrad student ved institutt for kjemi, bioteknologi (IKBM) undersøker dette.

 Geitemelk virker hemmende på enkelte bakterier og virus. Studiene viser at etter fordøyelse av geitemelk  ble det dannet nedbrytingsprodukter som hemmet noen patogene bakterier blant annet E.coli og virus av typen Astrovirus som er forbundet med diaré. Se UMB«

 

Vegarud sier også at geitemelka inneholder stoffer som hemmer mange typer bakterier, både slike som kan utvikle seg i maten vår og varianter som finnes i tarmen. Dette betyr at melka kan gi matvarer bedre holdbarhet, og hindre oss i å bli syke. Kanskje kan vi bruke geitemelk som konserveringsmiddel i fremtiden…? Forskerne har også funnet ut at geitmelk kan være med på å motvirke høyt blodtrykk. Mer om dette kan du lese i forskning.no

Mange er svært redde for smitten som kan spres via upasteurisert geitemelk. Smitte kan kunne oppstå hvis det er ureinslige forhold i melkefjøset og ev. pga uren håndtering av melka.  Hvis man imidlertid vet at  melka kommer fra en god kilde bør det ikke være ett problem å drikke geitemelk.  Imidertid smaker ubehandlet geitemelk ganske spesielt og den er kanskje best brukt i ost.

Det foregår mye seterdrift i Norges land om sommeren. De er ofte åpne for besøkende. Vår familie var i fjor sommer på besøk i Atnadalen nær Ringebufjellet. Her var det seterdag med mange arrangementer. Melking av geitene var morsomt å titte på. Geitene strømmet inn i geitefjøset og slåss om plassen for å bli melket.

I geitefjøset

På setra laget de sin egen brunost kun av geitemelk og osteløype. Den var ganske stram i smaken, men allikevel veldig god syntes jeg. Full av gode næringstoffer!

Upasteurisert geitost

 

Melketank på sætra

Jeg har personlig stor sans for gamle tradisjoner som holdes i hevd. Det er synd at det er så vanskelig å få tak i slike produkter. Småskalaprodusenter har vanskelig for å få solgt sine produkter i dagligvarekjedene. Takk og pris for Bondens marked og for Mathallen Vulkanen i Oslo.

Undredal Stølsysteri er et eksempel på ett gårdsmeieri som lager ulike former for upasteuriserte geitoster. Mitt inntrykk er at de selger primært til restauranter.

Det finnes helt sikkert mange små produsenter, men jeg har ikke saumfart landet for å finne disse. Så langt vet jeg kun om at  Brubekken gardsmeieri  lager ett par oster av geitemelk, men jeg vil tro disse er pasteuriserte selv om de lager en del andre produkter som er upasteuriserte.

I syd Europa er bruken av upasteurisert geite og kumelk  til ost langt mer utbrett enn i Norge. Slik ost får en mer utpreget og karakteristisk smak.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Og jeg vet en seter med så mange geiter...., 10.0 out of 10 based on 1 rating

4 Responses to “Og jeg vet en seter med så mange geiter….”

  1. Nei, stølsost fra Undredal fås kjøpt i Oslo i hvert fall Både på «Fromageriet» og , tror jeg, på «Fenaknoken», Tordenskjoldsgt 12.
    KJempegod.

  2. Ragnhild sier:

    Hei! Flott artikkel om viktig tema :)

    Melken er vel pasteurisert når den er kokt inn regner jeg med (ref.kommentar under bildet av osten)? Men homogenisert er den sikkert ikke. Den hvite osten av geitemelk derimot, er det mulig å lage upasteurisert :)

Legg igjen en kommentar