På søken etter god kvalitetsmat!

Det er en økende skare av mennesker i dette landet som bruker litt ekstra energi på å  finne mat av virkelig god kvalitet. Det finnes utrolig mye god mat som lages i Norge, men som dessverre ikke så lett kommer ut i butikkene. Småskalaprodusenter er ikke god butikk for matvaregigantene. Da gjelder det å vite hvor man kan få tak i kvalitetsprodukter. Gode, naturlige råvarer som er minimalt behandlet er best for oss mennesker. Det gir oss mange gode næringsstoffer som holder oss friske og gir oss energi.  Vi er ikke ment til å spise» junk food «og sitte i sofaen foran TV’en!

Bondens marked er stadig å finne rundtom i vårt ganske land. Neste marked i Oslo er den 6 april på Vikaterrassen.

På Øverland i Bærum åpner Duggurd førstkommende lørdag en gårdsbutikk. De ønsker å sette fokus på tradisjonsmat av høy kvalitet produsert i Norge. Støtt opp om denne fantastiske ideen! På Øverland drives det også ett andelsbruk. Har du ikke mulighet til å dyrke mat i din egen hage, men har lyst på økologisk og rene grønnsaker, er det bare å melde sin interesse. Interressen for andelslandbruk er økende. Her kan du se en liste over hvor du kan finne andelsbruk per i dag i Norge.

Jeg anbefaler de som har interesse og engasjement for dette og forsøke å dyrke krydder og ev. litt grønnsaker i  egen hage eller balkongkasse. Alt er mulig med litt ekstra innsats! Tenk  så deilig å plukke grønnsaker fra egen hage! Det er definitivt en visjon jeg har og som jeg håper å oppnå. Når du dyrker egne grønnsaker vet du definitivt hva du spiser!  Har du ingen hage?  Gled deg da over at du slipper å sloss med brunsneglene!

Forleden var jeg en tur i Tromsø. Må si jeg misunner nordlendingen og deres tilgang på fersk fisk-og til hvilken pris!

Selv må jeg alltid en tur innom Eide Handel på Kvaløya når jeg er nordafor. Noen tromsøværinger syntes at det er litt dyrt der, men når man bor i Oslo kan man ikke akkurat klage når torsken selges for 19,90 kr kiloen. Fanget dagen før var den også! Joda, det var nok ett tilbud, men hvor i Oslo får man så billig og fersk fisk! ? Åh, jeg er så  misunnelig! Ferskvaredisken på Eide Handel er dessuten veldig imponerende.  Den butikkrøykte laksen var forresten ekstremt god. For en kulinarisk opplevelse! Milde himmel!

Jeg kan ikke si at jeg i Oslo har sett noe tilsvarende til ferskvaredisk! Vi har jo fått Mathallen, men en like stor ferskvaredisk kan du ikke finne der!

Jeg fyllte kofferten med torsk, rogn og lever.  Noen produkter fra Rya måtte jeg også ha med meg.  Varmrøkt hval og barensskinke av sel er ikke akkurat dagligdags i Oslo. Nå skal jeg sette meg ned for å spise litt røkt blåkveite produsert av Brødrene Karlsen på Husøya. Røykt med naturlig bjørk.  Å så god!

Vi har mye god mat her på østlandet også. Like før påske kjørte jeg  sammen med min far til en gård i Holmestrand, Marienborg. De driver blandt annet med oppdrett av dåhjort. Vi fikk med oss 2 hjort ferdig pakket fra gårdsslakteriet.  Mange er opptatt av spise mest mulig økologisk. Derfor er viltmat så sunt! Det er jo opplagt at ville dyr kun spiser mat fra naturen! 😆  Disse hjortene gikk fritt og gresset, men om vinteren fikk de litt tilskudd av gress. Disse  fantastisk pene dyrene ble skutt gjennom hodet. Makabert, men for oss mennesker vil det bety at rester av ammunisjonen ikke kommer ut i kjøttet. Kjøttet smakte veldig godt, men utpreget viltsmak hadde det ikke. Skulle gjerne ha vært oppe på gården og tittet selv, men vi kom oss rett og slett ikke opp med bilen. Oppkjørselen var så glatt denne dagen at vi nesten kjørte ut. Så det må vi ha tilgode til en annen gang. 

Jeg syntes dere bør ha  øyne og ører åpne. Sug inn informasjon om  hvor dere kan finne mat av ekstra god kvalitet.  Det finnes så absolutt i Norge! Jeg oppfordrer derfor alle til å støtte småskalaprodusenter som står på for å produsere all denne deilige maten! Hurra for ildsjelene!

Det finnes forresten flere Tradisjonsmatgrupper på Facebook. Her er det bare å melde sin interesse. Her kan man gi hverandre tips, dele ulike kulturer som feks kefir, yoghurt, kombucha, vannkefir osv. osv….

Her kan du finne de gruppene som er opprettet per i dag:

Opprett gjerne en gruppe for ditt distrikt hvis det ikke finnes en fra før av!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar