"/>

Raw food

«Raw food» er en av de nye kostholdstrendene som har kommet de siste årene. Mange av helsebloggerne som er på nettet i dag skriver en del om dette. For dere som ikke skulle være invidd i dette temaet skriver jeg her litt kort om det.

Ideen bak raw food er at man skal spise mest mulig rå mat. Maten er sunnere for kroppen hvis den kommer i rå form er en påstand.  Maten kan varmebehandles noe, men aldri over 42 grader. I et raw food kjøkken bruker man derfor en dehydrator. Ved å koke maten over 42 grader tror man at man ødelegger mye av enzymene i maten. Enzymene er viktig for at vi skal kunne oppta næringen i maten og for å fordøye den. Ettersom vi blir eldre ødelegges de naturlig reservene av enzymer. De må derfor tilføres via maten. Ved å spise rå mat opprettholdes mange av vitaminene og næringsstoffene som forsvinner når maten varmebehandles.

Tilhengere av denne dietten mener også at den maten som er vanlig å spise i dag inneholder for mye syre. Eksempler på slik mat er sukker, mel, kaffe og feks animalsk fett. Rå mat er mer basisk og balanserer derfor den «sure maten».

Populær rå mat er feks, frukt, grønnsaker, spirer, nøtter og frø.

Alissa Cohen er en av raw foodmatguruene. Hun påstår at du ved å spise rå mat både vil gå ned i vekt, øke energinivået, hele din egen kropp samt  se og føle deg yngre. Dette høres jo helt fantastisk ut! 

I rå mat dietten skal man spise naturlig mat. Gjerne «super mat». Supermat er både næring og medisin. Den er økologisk fremstilt og ofte viltvoksende. Med noen unntak så er den ubearbeidet. Hensikten er at maten skal være så naturlig og levende som mulig. Maten skal også være dyrket med respekt for naturen.

Kritikere av raw food trenden mener at noen kreft-bekjempende fytokjemikalier som finnes i matvarer blir bedre absorbert av kroppen når de er kokt. Eksempel på dette er tomat. Mat som inneholder tomater bør derfor varmebehandles i størs mulig grad. Mange mener også at menneskekroppen er utrustet med så mye enzymer at vi aldri vil få mangel på dette.

En annen kritikk er at å spise rå fisk og kjøtt vil føre til en økt eksponering for E.coli bakterier.

Avsluttende kommentarer

Det er ikke så vanlig blandt rene raw food tilhengere å spise så mye rå fisk og kjøtt. E.coli problemet bør derfor ikke være så utbredt. Innenfor denne trenden så mener man at man bør spise mer enn 50 % rå mat. Personlig mener jeg at det er fint å blande litt. Typiske ingredienser i en rå mat diett er svært sunne ingredienser. Det skulle absolutt ikke være noe i veien for å øke inntaket av dette. Den enkelte får selv avgjøre om alt skal være rått eller en mindre andel. En blanding syntes jeg personlig høres fornuftig ut. De fleste nordemnn kan spise mye mer av de aktuelle matvarene og gjerne også i rå tilstand.

Det er forøvrig mange som mener at å varmebehandle matvarer over 170 grader vil føre til dannelse av akrylamid. Det kan være med på å øke kreftrisikoen. Se forøvrig et innlegg om dette på fleksitarianerliv.com.

Se ev.:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar