Reagerer ditt barn på maten det spiser?

Allergier, matintoleranser, autoimmune sykdommer, astma og adferdsproblemer er ett økende problem i vår vestlige verden. Hva er grunnen til dette? Jeg er overbevist om at det har med maten vi spiser å gjøre samt miljøet vi lever i. Det oppstår ubalanser i kroppen. Igjen er det tarmene som får gjennomgå. Lekk tarm, irritabel tarm etc etc er ett resultat av maten vi spiser samt andre påvirkninger som feks antibiotikabruk.  Forskning viser i økende grad at mat er en årsak til mange av de nevnte sykdommene. Allikevel er det mange som ikke har nok kjennskap til denne problematikken og det er vanskelig å vite hvor man skal henvende seg.

En viktig grunn til at jeg startet med denne siden var nettopp for selv å forstå mer om årsakssammenhenger og finne metoder som kunne gjøre livskvaliteten bedre for oss alle. Vel ett år etter at jeg publiserte denne nettsiden følger jeg at jeg begynner å få noen brikker på plass.

Vi har helt nylig fått bekreftet at ett av våre barn reagerer på melkeproteinet-kasein. Vi er nå i en avvennngsperiode. Noe som har ført til en del abstinensproblematikk. Det er vanskelig å skape en harmonisk familie under slike forhold.

Vårt barn har også vært mye plaget med eksem. Vi har sett tydelig at dette har blusset opp i forbindelse med inntak av godterier med allverdens e-stoffer og kunstige farger. Vi prøver jo å gi minst mulig godteri, men lørdagssgodt er en skikk. Samtidig kommer alle disse barnebursdagene. Her flommer det over av «drittgodteri». For ikke å snakke om slusher som feks er svært populært på  lekelandbursdager. En katastorfe for vårt barn!

Matinntoleransesymptomer kommer ofte forsinket. Kanskje flere dager senere og det er ofte vanskelig å relatere det til en bestemt matvare. Man har gode og dårlige dager. Sinne og aggresjon er typiske eksempler. Mange har gluten eller kaseinintoleranse uten å vite om det, men kanskje vel så vanlig er det å reagere på visse kunstige fargestoffer og e-stoffer.

Det finnes også en del naturlige stoffer i mat som det er vanlig å reagere på som kan gi andre symptomer enn for eksempel ADHD. Dette er salisyler og aminer.  Det finnes mange former for aminer som feks histaminer , phenylathylaminer (sjokolade) serotonin  og dopamin. Mange matvarer inneholder dette stoffet. Når det gjelder salisyler er dette et stoff som er en form for naturlig giftstoff som plantene beskytter seg selv med. De er å finne  i feks mange frukt og grønnsaker. Eksempelvis tomater og sitrusfrukter. For øvrig er det ikke til å komme fra at mange ikke tåler sitronsyre. Dette finnes i mye ferdigmat, brus, godterier etc.

Jeg har i den siste tiden vært en stor fan av såkalt tradisjonsmat, men dessverre er det slik at ikke all mat av denne typen tolereres av de med denne typen problematikk. Det er da især snakk om histaminintoleranse.

Verden er i det hele tatt svært komplisert. Et mennneskets psyke henger ofte sammen med matintoleranser, men selvfølgelig er det ikke alltid slik. Det er dessuten slik at hvis en i familien har  form for matintoleranse er det sannsylig at også flere har det…

Hvor skal man starte?

Jeg siterer her fra den svært gode siden Fedup.

“Where do I start?”

Some families see an improvement just by cutting down on the worst foods:

  • switch to preservative-free bread
  • avoid artificial colours in products such as drinks, lollies and icypoles
  • water is the best drink – kids drink water better if given their own water bottle
  • avoid citrus and tomatoes

Tror du at ditt barn kan ha en form for matintoleranse er dette en plass å begynne. Ellers vil jeg sterkt anbefale at du søker profesjonell hjelp. Gå da ikke til din fastlege! Det er bare unntaksvis at fastleger vet nok om dette. Jeg vil anbefale en alternativ klinikk. Selv har jeg nå bestillt time ved Balderklinikken i Oslo. Se også her.

Er du fortvilet over ditt barns oppførsel? Har dere som foreldre begynt å stille spørsmålstegn ved deres evne som omsorgspersoner. Oppstår det lett aggresivitet og fortvilelse i familien. En svært vanskelig situasjon! Kanskje er det bare så enkelt at deres barn ikke tåler noen matvarer! Gi ikke opp enda! Det finnes håp! Her kan du finne historier som kan gi deg nettopp dette! Det er ikke alltid slik at alle problemer kan løses via samtaler, selvhjelpsbøker etc etc. Kanskje hjelper det for noen, mens for andre må  problemet løses ved roten!

Ett lite tips til slutt! Sett aldri ditt barn på ritalin ved ADHD  diganosen før du har fått gjort en grundig test for matvareintoleranser. Kanskje er det så enkelt  som at ditt barn reagerer på en eller flere matvarer!

Jeg ønsker  dere alle lykke tid!

Ett par nyttige filmsnutter:

 

Linker  i artikkelen:

Fraiva v/ Berit Nordstrand sier her litt om mat og ADHD

Her en side med linker til flere forskningsartikler.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Reagerer ditt barn på maten det spiser?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Legg igjen en kommentar