Soyaindustriens alvorlige konsekvenser

Mange har en formening om at soya er veldig sunt! Dette er svært omdiskutert! Soya brukes i mye ferdigmat. Mange bruker også soyamelk, soyayoghurt etc etc. Noen velger å bruke dette fordi de tror  at de ikke tåler melk, mens andre faktisk har en reell laktose eller kasein intoleranse. Soya er relativt proteinrikt og mange ser derfor på dette som en god erstatning for melk. Soya er en matvare som det er vanlig å være allergisk mot.

Soyaproduksjon er storindistru. Den foregår primært i Sør Amerika. Stadig større landområder blir tatt i bruk for dyrkning av soya. Mye av disse landområdene har tidligere vært i indianernes eierskap. Indianerne ønsker ikke å gi fra seg sine eiendommer, men blir ofte tvunget til det. Makt og vold blir brukt. Det er heller ikke uvanlig å sprøyte i randsonene av deres åkerlapper slik at avlingen dør.

Store mengder giftstoffer blir brukt til å opprettholde gode avlinger. Dette får dramatiske konsekvenser for lokalbefolkningen. Barn fødes med alvorlige misdannelser. De drikker vann mettet på giftstoffer. Indianerne mister sitt levegrunnlag og må etter hvert reise til byene for å tigge.

Storindistrien skaper billig soya. Dette selges videre til Europa hvor det blandt annet blir brukt til billig dyrefor. Europeerne spiser dette og får blandt annet i seg mye giftstoffer. Denne soyaen er også som regel genmodifisert. Fordelen for oss Europeere er at vi får billig kjøtt….

Jeg velger å tro at det ikke er vanlig å bruke så mye av denne formen for soya som husdyrfor i Norge. Hva som er de virkelige fakta vet jeg ingen ting om… Norsk kjøtt er iallefall ikke spesielt billig.

Når det gjelder soya melk er jeg også usikker på hvorvidt denne formen for soya blir brukt i soyaprodukter som selges på det norske markedet. I USA anbefales det å drikke organisk soyamelk for å unngå giftstoffer og genmodifiserte soyabønner. Hvis du gjerne vil drikke soya vil jeg personlig anbefale at du/dere holder dere til organiske produkter. Ikke bare av hensyn til egen helse, men også av hensyn til de mennneskene som bor der hvor soyaen dyrkes.

Jeg anbefaler sterkt å se på filmen under. Jeg skulle ønske at dette ikke var virkeligheten, men vidoen virker svært troverdig for meg.

 

Se ev. What are the disadvantages of drinking soya milk

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “Soyaindustriens alvorlige konsekvenser”

  1. Veldig viktig tema!

    Jeg bestemte meg faktisk i dag for å unngå soya og mais så mye som mulig! Det var etter å ha sett Food Inc. :

    http://kjernesunn-nordkvinne.blogspot.com/2012/02/food-inc.html

  2. yskjellu sier:

    Dette er definitiv en viktig film i mine øyne! Bra at du har reklamert for den på siden din!

Legg igjen en kommentar