Spis deg gravid

Mange som ønsker å få barn lykkes ikke med dette. Mange må da starte med hormonbehandling eller kunstig befruktning. For noen er kunstig befruktning da også den eneste muligheten for å lykkes med ønsket om å bli gravide.

I 1/3 av tilfellene finner man en fysiologisk feil hos kvinnen. (endiometrose, tette eggledere etc)  I 1/3 av tilfellene ligger feilen hos mannen (for eksempel dårlig sædkvalitet) I den resterende 1/3 finner man ikke noen klar årsak til at ett par ikke lykkes med å bli gravide.

I den senere tid har det vært ett økende fokus på polycystisk ovarie-syndrom. (PCOS) 

Omkring 5-10 % av alle kvinner i fødedyktig alder lider av PCOS. Det betyr blant annet at kvinnene har uregelmessige menstruasjoner. I noen tilfeller har kvinnen ingen menstruasjon overhodet. PCOS kvinder har en arvelig tendens til for mye insulin i blodet –insulinresistens.  PCOS er en direkte årsak til at disse kvinnene har problemer med å bli gravide.

De danske  forfatterne  Bjarne Stigsby og hans kollega Charlotte Hartvig har sammen skrevet boka ”Spis deg gravid”. Forfatterne av boken arbeider som henholdsvis gynekolog og ernæringsfysiolog.

Forfatterne av boken påstår at man ved  å endre kosten øker mulighetene for å bli gravid betraktelig. De mener at kroppen skal være i en viss tilstand for å kunne bli gravid. Denne tilstanden kan du spis deg til. Dette vil primært si en proteinrik kost.

Forskning viser i økende grad at det er en sammenheng mellom den maten man spiser og kjønnshormoner. Hvis din kropp produserer alt for mye insulin påvirker det eggstokkenes funksjon og nedsetter fertiliteten. Man regner altså med at  høyt insulinnivå  er en direkte årsak til at mange kvinner har problemer med å bli gravide. Man tror også at dette gjelder for menn. Forskning viser at menns sædkvalitet er dalene. Det er ting som tyder på at mannens insulin nivå i noen tilfeller kan være en årsak til dette.

En omlegging av kosten vil si å kutte ut raske karbohydrater som hvitt brød,pasta, poteter, kaker og godteri.

Kroppens celler trenger glukose for å fungere. Glukose oppstår når kroppen tilføres næring i form av  karbohydrater, fett eller proteiner. Karbohydrater påvirker blodsukkeret direkte. Fett fordøyes til fettsyrer, mens proteiner fordøyes til aminosyrer. Blodsukkeret bør ligge på ca 5. Hvis blodsukkeret svinger mye fungerer ikke kroppen optimalt. Når kroppen blir tilført alt for store mengder karbohydrater blir etter hvert  musklene og leveren mettet på sukker. Kroppen må produsere mer og mer insulin for å få sukkeret inn cellene i musklene og leveren. Det oppstår hyperinsulinemi. Musklene og leveren har større motstand mot å motta enda mer sukker. Det oppstår derfor insulinresistens.

Kvinners eggstokker og menns testikler er spesielt følsomme for insulin.

Ett høyt insulinnivå kan hos kvinnen hemme modningen av egg og dermed eggløsningen. Det blir derfor sjeldnere mellom hver eggløsning. Hos noen kvinner blir insulinnivået så høyt at eggløsningen stopper helt opp. Dermed blir det også umulig for kvinnen å bli gravid. Høyt insulinnivå kan også føre til større abortrisiko.

Hos mannen krever modning av sædcellene testosteron. Dess mer testosteron dess mer modnes sædcellene. Testosteron nivået er omvendt proporsjonal med insulinnivået. Høye insulinnivåer fører altså til nedsatt testosteron nivå.

 Forfatterne anbefaler en såkalt Kiss kost. Det innebærer blant annet:

  •  Kjøtt, fugl, egg, mandler, nøtter og grønne grønnsaker.

 Følgende bør unngås:

  •  Sukker, hvitt brød, ris og pasta, havre, hvete, rotfrukter, poteter og cornflakes

Det er samtidig viktig å spise ofte for å holde ett stabilt blodsukker.

Det er ingen tvil om at denne dietten virker. Av de barnløse parene som kommer til Bjarne Stigsbys klinikken lykkes totalt 69 %. For noen av disse innebærer det kun en kostomlegging-56  %. De resterende prosentene må også øke mosjonsnivået samt at noen får insulinsenkende medisin.  

Det er derfor mye som taler for at en kostomlegging kan være det første ett par bør prøve. Hormonbehandling og/eller kunstig befruktning kan være svært belastende både psykisk og fysisk.

Den gravide kan ha høyt insulinnivå selv om hun er slank. Mange leger tenker at det gjerne er de med overvekt som utvikler diabetes. Blodsukker og insulinnivå er ikke det samme. Det kan derfor være aktuelt å be om og ta en blodprøve som måler insulinnivået.

Det er vært å merke seg at det er ikke kun en kostomlegging til proteinrik kost som er viktig. Fysisk aktivitet er også sentralt. Hvis kroppen din er helt «nedslitt» må du begynne å bevege på deg. En gravidtet er som å være på en langvarig løpetur. Det er en stor belastning på kroppen. Du må være i form for å greie dette.

Se forøvrig følgende link fra klinikken til Stigsby og Hartvig.

Ca 10 % prosent av alle barn som i dag blir født i Danmark kommer til verden etter at foreldrene har gjennomført nevnte kostholdsomlegging.

 Å legge om kostholdet gir ingen garanti for at dere vil lykkes med å bli gravide, men det er vært å prøve før hormonbehandling og eventuelt IVF.

 Som en kommentar nevner jeg at det er interessant at feks Gry Hammer som står bak bloggen «Frajordtilbord» har fått mange tilbakemeldinger fra lesere av henens blogg som endelig har lyktes i å bli gravide. Mye av maten hun ivrer for bestyr av mye proteiner og natirlig fett. Raske karbohyrater er «fymat» Inntak av for mye raske karbohydrater er som nevnt en av årsakene til at mange kan streve med å bli gravide. De oppskriftene jeg legger ut på denne nettsiden har mye likheter med den maten Gry lager. Maten skal være naturlig. Spis ikke mat som har lang holdbarhet og masse konserveringsmilder etc. Ett annet eksempel er  transfett som kan redusere fertiliteten med hele 70 %. Tranfett finnes i pommes frittes, potetgull, ferdigkjøpt kaker, kjeks etc.

Kjøp gjerne den nevnte boka. Ellrs så er det bare å plukkke opp tips her. Kanskje kan det være at dere lykkes!

Se her for noen andre tips.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Spis deg gravid, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

Legg igjen en kommentar