Supermat

Supermat er en av de «diettene» som er i skudde for tiden. Lavkarbodietter har tatt av helt. Supermat kommer litt i skyggen av disse diettene.

Supermat er ikke en slankekur. Grunnpilaren i denne helsetrenden er å spise mest mulig sunt.  Det finnes mye mat som er å betrakte som svært sunn, men når det gjelder supermat så inneholder denne maten en ekstrem bredspektret mengde næringsstoffer.

Det er en påstand at denne typen supermat vil kunne sikre en god helse og forebygge sykdom.

Supermat er både næring og medisin. Den er økologisk fremstilt og ofte viltvoksende. Med noen unntak så er den ubearbeidet. Hensikten er at maten skal være så naturlig og levende som mulig. Maten skal også være dyrket med respekt for naturen.

Det er mye bedre å få i seg vitaminer og mineraler direkte giennom den maten du spiser fremfor syntetisk fremstilt vitaminpiller og mineraler. Forskning tyder på at  antioksitanter må spises via maten og ikke via piller for at de skal få effekt. Istede for å ta vitaminpiller og mineraler som er kjemisk fremstil. Når du spiser vitaminer og mineraler gjennom planter og grønnsaker får du også i deg sunne plantekjemikalier.Kilde; Tara 

Trine Berg, en av grunnleggerne av Supernature,hevder at i de seneste 50 år har næringsstoffene i maten sunket betraktelig pga rovdrift på jorda. Grønnsakene inneholder i dag færre mineraler og vitaminer. Mye frukt og grønt sprøytes med giftstoffer for å sikre en bedre avling samt bedre lagringsevne.

Supermat handler om å gå tilbake til røttene, om å spise frø, alger, gress og sundt fett.

Kritikk mot supermat trenden

Mange mener at denne mat trenden ikke er tilstrekkelig vitenskapelig dokumentert. Mat trenden er basert på  løse teorier og praktisk erfaring. For å kunne hevde at supermat virkelig har en effekt må det først foreligge mer vitenskapelig dokumentasjon. Menneskers erfaringer og velbefinnende etter å ha levd etter denne filosofien er ikke dokumentasjon nok i seg selv.

Supermat er dessuten svært dyrt. Almenlege Audun Myskja hevder at du kan få i deg mange av de samme viktige næringsstoffene hvis man blir flinkere til å bruke det naturen har å tilby. Nesle, melde, løvetann, skvallerkål og andre grønne vekster kan tørkes og brukes som «grønt pulver» i maten gjennom hele vinteren. Spirer kan du  også få mye energi av og dyrke frem på din egen kjøkkenbenk. Myskja anbefaler også å spise grønnsaker i alle regnbuens  farger.

Personlig foreslår jeg mest mulig bruk av økologiske grønnsaker og frukt. De inneholder mer antioksidanter samtidig som de ikke sprøytes med giftstoffer.

Eksempler på supermat:

 • Gojibær
 • Acaibær
 • Spirulina
 • Kokosolje, ekstra virgin
 • Hampfrø
 • Tart cherry
 • Aloe vera
 • Amlabær
 • Kamut hvetegress
 • Rå kakao
 • Chlorella

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar