Upasteuriserte melkeprodukter i Norge

Mange er opptatt av upasteuriserte melkeprodukter. Råmelk  inneholder anti mikrober som dreper sykdomsfremkallende mikrober samt at melka styrker immunforsvaret. Mer om dette kan du lese her. Mange som er sensitive overfor pasteurisert melk vil tåle råmelk. Upasteurisert melk er per i dag ikke lovlig å selge i Norge da myndighetene mener at den kan være en kilde til smittespredning.  Vitenskapskomiteen for mattrygghet mener at faren for smittespredning er svært høy i denne typen melk! Jeg vil imidlertid understreke at de såkalte ekspertene mener at det ikke er tilfelle at upasteurisert melk tolereres bedre enn pasteurisert melk. De mener at deres teorier er overlegen menneskers erfaring og går hardt ut mot de som skulle mene at dette gjør dem godt. Gry Hammer har for eksempel måtte tåle mye krass kritikk. Når det er sagt så er det ikke gitt at alle skal spise/drikke melkeprodukter.
 

Det er imidlertid gjort noen unntak fra forbudet om upasteuriserte melkeprodukter.  Blant annet er det per i dag lov å produsere og selge oster samt rømme som er upasteurisert. Du kan også få tak i upasteurisert melk hos en lokal bonde hvis du henter det dirkete fra fjøset.

Det er en påstand at mange av de som lager upasteuriserte oster i Norge ikke lager økologiske produkter. Jfr Christer som har nettbutikken Tidsporten er de fleste upasteuriserte produkter i Norge ikke økologiske. Dette vil si at de bruker både kraftfor, vaksiner og silofor. Mange bønder er heller ikke orienterte om at sprøytemidler er negativt for kvaliteten. Upasteuriserte oster bør primært komme fra kuer og geiter som har spist «rent» gress. Om våren og sommeren så er kvaliteten på melka generelt bedre enn om vinteren da kuene går ute på engene og gresser. Det samme gjelder for geitemelk. Slik melk inneholder mye omega 3.

Under finner du en liste over noen småskalaprodusenter. Det er helt sikkert  mange flere som ikke har kommet med her. Vet du om flere så send gjerne en kommentar så legger jeg denne til på listen.

 • Avdem Gardsysteri på Lesja produserer blandt annet Betaost og Fjelldronning. De produserer også upasteurisert rømme. Denne er etter min smak den beste rømmen på det norske markedet. Supergod! Deres produkter er å finne i velassorterte matvarebutikker.
 • Derinngarden ligger på Nordmøre og produserer økologisk ost. Noen er upasteuriserte.
 • Holen gardsysteri i Oppland, produserer blandt annet pultost, salatost, kremost, kvitost samt rømme. De har eget gårdsutsalg.
 • Brubekken gardsmeiere, de lager oster av både kyr og geiter. I sommerhalvåret flytter produksjonen til sætra Torbudalen ved Dovrefjell nasjonalpark.
 • Nordtun gård i Nordland. De selger en ost som heter Go’bita. Det er osteterninger som egner seg godt i salater. Eller  produserer de en hvitost som heter Myta. De har egen gårdsbutikk.
 • Brimiseter produserer upasteurisert rømme, kvitost og smør. Jeg har ikke smakt deres rømme. Disse kuene går iallefall og gresser i friskt fjellterreng…
 • Lygre Livsgard produserer økologisk geitost.
 • Nørrestogo i Valdres produserer upasteuriserte geitemelks produkter.
 • Ostemaker Øverli i Pasvik i øst Finnmark lager Gauda, Raclette Pasvik og Kvit Gardsost
 • Kjerringøygård i Nordland  produserer Rød Kjerringøy. Den ble i 2011 kåret til Årets ost.
 • Vikabråten gård i Vestre Slidre produserer økologisk og upasteurisert ost.
 • Vivre Gård  i Bjugn produserer blant annet upasteurisert og økologisk rømme samt smør
 • Voll ysterie  i Rogaland lager ost av råmelk, men undertegnede er usikker på om denne blir pasteurisert i etterkant. Jeg tror egentlig det.. :)
 • Iverland gårdsysteri lager en upasteurisert gulost som heter Gylden. Denne selges blandt annet via Bondens marked.
 • Undredal Stølsysteri produserer flere upasteuriserte oster primært av geitemelk. Hvit og brun Undredal samt Sognakvitost. Ostene selges mye til restauranter, men er også å få på Bondens marked samt utvalgte butikker.
Deilig upasteurisert rømme fra Avdem!

Det kan være vanskelig å få tak i mange av disse ostene. Noen kan du nok finne på Bondens marked. Andre muligens i spesialbutikker som feks Fenakroken.  Noen er også  tilgjengelige på  mathallen «Vulkanen» i Oslo. Hvis du bor i området hvor ostene produseres kan du være heldig å finne de i en lokal butikk. Ellers må du stikke innom en gårdsbutikk. Jeg vet feks at det er lett å finne Avdem oster i Gudbrandsdalen.

Jeg har ikke den fulle oversikt over hvilke av disse produktene som er foret opp på naturlig gress…

Det importeres i dag mange upasteuriserte oster fra utlandet. Mange av disse finner du i daglivarebutikker med gode ostedisker.

I Tidsporten importerer de med jevne mellomrom oster som er upasteuriserte og fermenterte .Kuene har kun spist naturlig gress(bio-kyr). Fermenteringen gjør at personer med melkeproteinintoleranse kan spise disse ostene da kaseinet brytes ned vha denne prosessen. De som kjøper disse produktene skryter veldig av de. Dyrt er det, men du betaler for kvalitet. Det er dessuten ikke enkelt å konkurrere mot Tine meierier. Importører blir ikke subsidiert.

Pasteurisert eller ikke pasteurisert, det er spørsmålet.

Ønsker du å skrive under på et opprop for salg av upasteurisert melk kan du klikke på denne linken.

Bildet med alle ostene er tatt på Brimiseter.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Upasteuriserte melkeprodukter i Norge, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

9 Responses to “Upasteuriserte melkeprodukter i Norge”

 1. Trudemor sier:

  Hei! Fint om du skiller mellom rå melk(melk som ikke er pasturisert) og råmelk(den første melka, colstrum). Blir litt forvirra av det du skriver, vet ikke hva som er hva…
  Flott side du har, med mye god info, Takk!!

  • yskjellu sier:

   Har fått denne kommentaren tidligere også. ;)Har forsøkt å gjøre litt om på artikkelen..Rå melk og råmelk er 2 forskjellige ting. Rå melk er ubehandlet. Altså upasteursiert. Den kan også omtales som ferskmelk. Råmelk er den melka den nyfødte kalven får. Kanskje like greit å kun kalle det for upasteurisert melk…?!

 2. Rita Bjelland Larsen sier:

  Livsgardsvero@gmail.com lager geitost økologisk.

 3. Rita Bjelland Larsen sier:

  Gården ligger i Lygre i Sunnhordland
  DS

 4. Jan Peter sier:

  Hei, flott oversikt, men har noen kommentarer.
  Jeg tror alle Derinngardens oster er upasteurisert.
  Avdem har også godt upasteurisert smør.
  Voll ysteri, de produserer en hvit presset fastost, av typen Raclette. Dette er en såkalt kokt ost. Det vil si at ostemassen, etter drenering, blir varmet om til 50 – 52 grader. Dette er ikke pasteurisering. Jeg vet ikke om Voll ysteri gjør det slik, men dette er måten disse faste ostene blir ystet på i Sveits og Frankrike.

  Ommang Søndre i Løten yster upasteurisert ost, i hvert fall geitost. De driver biodynamisk.

  Hitra gårdsmat, upasteurisert og i hvert fall noen oster er debiomerket.

  Aurenes gardsysteri på Jæren med sin Knudenost. Chèvre-type. Upasteurisert, men ikke økologisk.

  • Yngvild Skjellum sier:

   Tusen takk for gode innspill!! Burde kanskje få oppdatertartikkelen litt, men har ikke helt anledning i skrivende stund.:( Mvh Yngvild S

 5. Trude Jermstad sier:

  Hei Yngvild :-)

  Lages det ubehandla melkeprodukt i Noreg som også er fermentert? Eller er det kunn import? Og står det da evt på produktet at dei er fermenterte når dei er det?
  Helsing ei som gjerne vil teste ut ubehandla melkeprodukt, men kor melkeproteinet er utfordringa :-)

  T

Legg igjen en kommentar