Vi er i tidsklemma og kjøper stadig mer ferdigmat…!

Ferdimatprodukter blir stadig mer populære. Vi har ikke lenger tid til å å lage mat slik vår «bestemor lagde den». Tid kjøper vi oss gjennom ferdigmatprodukter. Det er da så lettvint å bare sette en ferdig rett direkte inn i mikroen eller varme opp en ferdiglasagne eller hva det nå skulle være. «Drittmat» kaller vi dette jfr  Andreas Viestad. De som roper høyest når nevnte avsløringer kommer frem er nettopp forkjemperne for ferdigmat. De føler seg lurt og krever en sterkere kontroll. Det bør det selvfølgelig være. Vårt minste forlangende er at vi vet hva vi spiser! Personlig tror jeg ikke så mange er så veldig opptatte av dette. Bare  maten de spiser smaker rimelig greit, er billig og mettende, så er de fleste rimelig godt fornøyde. Fedon Linberg advarte i går via VG  foreldre om å gi barn mat som begynner på P. Dvs for eksempel pizza, pasta, pølser osv.  Ikke verdens sunneste mat, men enkel å lage hvis du kjøper den ferdig.

For en tid tilbake siden var det mye fokus på hestekjøtt. Hestekjøtt er funnet i Findusprodukter og andre ferdigmatprodukter. Hestekjøtt i seg selv er det ikke noe galt med, men når vi ikke vet hva ett produkt inneholder og hvor ingrediensene er produsert begynner det å bli «skummelt». Vi tror jo at det vi kjøper i butikkene inneholder det som faktisk står på pakken. De fleste er nok ikke så opptatt av å lese innholdsfortegnelsen. Hadde de vært det hadde de nok vært mer skeptisk til produktene. For ferdigmat inneholder mange merkelige ingredienser som i seg selv ikke virker særlig fristende. Sannheten er vel egentlig at de fleste ikke vet hva alle disse merkelige ordene egentlig er. Det er dessuten slik at ikke alle indgrediensene ikke nødvendigvis oppgis på innholdsfortegnelsen jfr ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved 4M klinikken i Oslo. Hvilke oljer som brukers kommer feks ikke alltid frem. Det står kanskje vegetabilske oljer på pakken, men hva innebærer egentlig dette? Kanskje palmeolje….? En populær olje i ferdigmatindustrien fordi den er så billig, men for våre kropper er dette farlige greier. Dessuten er det slik at transfett, en absolutt værsting, fortsatt finnes  i mange ferdigmatprodukter som feks kaker. Hvilken produsent opplyser om dette på pakken?  Produsentene liker dessuten å drøye produktene ved feks å tilsette stivelse og sukker. Da har vi ett produkt som er en megatrigger for infeksjer i kroppen for ikke å nevne overvektsproblematikken det skaper. Med overvekt følger som kjent ofte svært mange andre  helseplager!

Det er ett paradoks at, her i Norge hvor vi har så god råd ,er de fleste mest opptatt av å spise billig mat. Kvalitet kommer utrolig  nok i annen rekke. Hvorfor er det viktigere å pleie bilen  enn sin egen kropp? Vår egen kropp skal vi leve med resten av livet. Da er det ett lite klokt valg å fylle den med produkter som vi ikke vet hva inneholder. Ja for hvordan lages egentlig ferdigmat og hva inneholder den?

Legen  Dr Mercola, står bak verden smest populære helseblogg. Han har ett inlegg om ferdigmat hvor han blandt annet beskriver hvordan denne lages. Det er forøvrig slik at USA er blandt værstingene i klassen. Trolig er det litt bedre forhold i ferdigmatindustrien her til lands. Vi får se om vi følger etter eller om vi faktisk begynner å våkne opp. Jeg håper på det siste! 😛

Når ferdigmaten produseres tapes mange av næringsstoffene og fibrene under prosessen.  Den naturlige konsistens og smak forsvinner under prosessen. Produsenten sitter da igjen med ett produkt som overhode ikke ville hatt salgspotensiale. Hva gjør de da? For å få maten «spiselig» tilsetter de ulike stoffer som smakstilsettere, (eksempel på dette er MSG), kunstig farge samt stoffer som gjør konsistensen mer fristende. Under prosesseringen av ett ferdigmatprodukt ødelegges også næringsstoffer som feks vitaminer. Istedet tilsettes kunstige vitaminer.

 Fersk mat har begrenset holdbarhet. Så også ferdigmat. For å få maten til å holde seg lengre må derfor diverse stoffer tilsettes. Ellers ville feks oljer og fett  blitt harske, frukt blitt brun etc. Under har jeg kopiert navn på ulike tilsetnignsstoffer fra sien til drMercola. Hva alt heter på norsk vet jeg ærlig talt ikke, men noen av ingrediensene er gjennkjennbare som feks nitritt, kaliumsorbat, fruktose, aspartam, sukralose, natriumbenzoat og MSG.Mye salt er også vanlig i ferdigmat. Det sies at det ikke er farlig med alle disse tilstningsstoffene ellers ville ikke myndighetene ha godkjent de, men så er det denne coctaileffekten som ingen egentlig vet konsekvensene av. Ingen grunn til bekymring jfr helsemndighetene. Personlig foretrekker jeg føre var prinsippet!

  • Preservatives: sodium benzoate, sodium nitrite, potassium sorbate, BHA, BHT, TBHQ

  • Sweeteners and artificial sweeteners: fructose, high fructose corn syrup, aspartame, sucralose, acesulfame potassium (acesulfame-K)

  • Artificial colors: FD&C Blue Nos. 1 and 2, FD&C Green No. 3, FD&C Red Nos. 3 and 40, FD&C Yellow Nos. 5 and 6, Orange B, Citrus Red No. 2

  • Artificial flavors

  • Flavor enhancers: monosodium glutamate (MSG), hydrolyzed soy protein, autolyzed yeast extract

Jfr ernæringsterapauten Inge Lindseth er det ikke slik at all ferdigmat er dårlig mat. Feks er Fjordland helt greit.

Det er en grei huskeregel når du leser på innholdfortegnelsen at det er det navnet som står først under varedeklarasjonen  som produktet inneholder mest av. Står det feks hvetemel eller sukker så styr unna produktet!

Michael pollan sier:

If it was grown on a plant, not made in a plant, then you can keep it in your kitchen!

Hold deg unna matlignende substanser!

En av mine kjeppehester på denne bloggen er å få folk til å spise mest mulig naturlig mat. Gjerne tradisjonsmat slik som våre besteforeldre og forfedre tilberedte maten. De visste hvordan man skulle tilberede maten for å gjøre den mest mulig næringsrik. Tilberedingsmetodene var også en måte å få maten til å holde seg lengre på. Ja for man trenger faktisk ikke å tilsette all verdens til mystiske stoffer for å få mat til å holde seg. Du kan hermetisere din egen mat, lage surdeig eller fermentert mat. En kjempefordel som vi jo har i vår moderne tid er jo kjøleskap og fryser. Det sies at noe av næringsstoffene kan gå tapt ved frysing, men det kan så langt fra sammenlignes med ferdigmatproduktene.

Jeg er glad i Hippokrates sitt utsagn:

«Let food be your medicine, and medicine be your food.”

Ta tiden tilbake! Ta med barna på kjøkkenet! La de gjerne være med på planleggingen. La de delta og bruk farger, sauser etc som gjør maten mer fristende for barna. Introduser sunn, hjemmelaget  mat helt fra fødselen av. Alt har med vaner å gjøre. Det er litt mer vanskeligere å snu dårlige vaner når de først er etablert. Det er ikke bestandig man får barn til å spise fisk og feks grønne grønnsaker, men fortvil ikke. Husk, de fleste foreldre sliter med de samme problemene. Barn er sjelen slik at de kaster seg over salater! Gi allikevel ikke opp. Tålmodighet betaler seg til slutt!!  

Flere og flere får astma,allergier, matintoleranser og autoimmune sykdommer. Maten vi spiser behandles helt annerledes enn bare for  noen tiår tilbake i tid. Det er helt sikkert at maten vi spiser er en av årsakene til at disse reaksjonene/sykdommene oppstår. Noen minutter spart kan bli en dyrkjøpt erfaring. Er du villig til å  ta sjansen?

 

Jeg har linket til flere av artikklene jeg har brukt i teksten, men jeg fremhever også noen av de her:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar