Hormonhermere i kosmetikkprodukter

Forbukerrådet har per november 2011 gjort en testa av 3000 kosmetikkprodukter på markedett. Ca 40  % av disse inneholder hormonhermere som kan være skadelige.

Selv om hvert enkelt produkt inneholder små mengder av disse stoffene, kan man ifølge Forbrukerrådet oppnå den såkalte coctaileffekten ved å bruke flere produkter samtidig.

Hormonhermere kan føre til at jenter kommer for tidlig i puberteten og at gutter blir født med misdannelser på kjønnsorganene. Hormonhermere kan også  før til redusert sædkvalitet, testikkelkreft samt økt risiko for feks bryst og livmorhalskreft.

Danmark har gått inn for å forby 2 hormonhermende stoffer til barn under 3 år. EU har ikke gått inn for det samme forbudet.  Kosmetikk leverandørene hevder at det ikke finnes grunnlag for å påstå at kosmetikk er farlig. Man må stole på den forskning som er gjort og som EU bygger sine anbefalinger på.  Den Norske Vitenskapskomiteen mener at den såkalte coctaileffekten ikke vil gi noen helserisiko jfr kosmetikk leverandørene.

Vitenskapskomiteens  for mattrygghet sin hjemmeside kan du lese mer om  mer om deres konklusjon. De henviser til EU’s Vitenskapskomite som mener at det er trygt å bruke produkter med hormonhermere dersom konsentrasjonen ligger under  0,19 % i ett produkt.

På NRk sin nettside kan du se Puls  fra 7 november 2011. Temaet er farlig kroppspleie. Torkjel Sandanger, ved Norsk Institutt for luftforskning, har forsket på 300 kvinner. Det var en stor overraskelse å finne parabener i en så stor andela v blodprøvene til kvinnene. Det viste seg at storforbrukere av kremer hadde de høyeste nivåene av parabener. Vi mennesker har mange miljøgifter i kroppen. Parabener kommer på toppen av alle disse. Kremer som påføres huden går direkte inn i blodbanen. Man har jfr Sandanger kanskje ikke tatt hensyn til at mange kvinner påfører kroppen store mengder kremer og annen kosmetikk når man har satt maksgrenser for hormonhermere. Det er ikke sikkert at alle de ulike kjemikaliene vi omgir oss med påfører mennesker ulike former for hormonelle krefttyper, men det er ikke usannsynlig. Når det gjelder forskning på dyr ser man iallefall en sikker sammenheng.

På tross av dette mener altså kosmetikkindustrien at det er ingen  grunn til bekymring.

Når det gjelder små barn så brytes hormonhermerne senere ned i kroppen. De er derfor mer sårbare for disse stoffene.

Hvis du skulle være litt bekymret for alle disse hormonhermerne bør du undersøke varen før du kjøper den.

For å være sikker på at du kjøper ett produkt som ikke er skadelig kan du kjøpe produkter som er merket med Svanemerket. Ellers må du se igjennom listen av skadelige stoffer hvis du ikke har lastet ned Appen på din iPhone. Dessverre oppgir ikke alle produsenter innhold på etiketten.

 Hvis du ikke har en iPhone må du nesten gå inn her for å få en oversikt over de aktuelle stoffene.

Hvis du har en iPhone kan du trykke på bilde under for å følge linken til App Store. Du kan her laste ned en App som du senere kan bruke til å scanne kosmetikkprodukter. Du vil da raskt få ett svar på om produktet inneholder hormonhermende stoffer.

 

Les forøvrig; «Farlige stoffer i fuktighetskremer» og «Kan hormonhermende kjemikalier skade mennesker?» 

Kanskje er det bedre å være føre var enn etter snar….?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar