Hvordan lage ditt eget helt naturlige oppvaskmiddel?

Jeg har så smått begynt med ett prosjekt her i vårt hus. Er det mulig å vaske kopper og kar, gulv og klær med helt naturlige ingredienser?

Under de fleste kjøkkenvasker står ett arsenal av kjemiske våpen for å bekjempe bakterier i hjemmet. Jo de tar nok knekken på en del bakterier, men de ødellegger også en hel del. Tenk feks på hva du slipper ut i naturen? Noe blir jo fjernet i renseanleggene. Hva renseanleggene ikke klarer å fjerne vet jeg svært lite om, men det burde jo være ett lite mål i enhver husholdning at vi forsøker å slippe ut minst mulig stoffer som kan være med på å ødelegge naturen. En natur som også vi mennesker er en del av.

Å bruke ett oppvaskmiddel som skader naturen minimalt er selvfølgelig bare en dråpe i havet, men som kjent: «alle bekker små….»

Har du forresten barn i hus? Heldigvis er det ikke farlig om de smaker på dette!!

Hovedingrediensene i denne blandingen er natron, salt og sitronsyre.

Natron er det samme som natriumbikarbonat. Natron brukes som hevemiddel i bakevarer og kan kjøpes i mindre kvanta på matbutikken. Det skal visst også være mulig å kjøpe på apoteket. Personlig valgte jeg å kjøpe det fra nettbutikken iHerb.

Sitronsyre kan du kjøpe på matbutikken eller på apoteket. Dette er ett stoff son finnes i naturen, men det kan også fremstilles syntetisk. Sitronsyren du kjøper i matbutikken vil jeg tro er kjemisk fremstillt, men det har ingen påviste bivirkninger.

Jeg må derfor kanskje korrigere meg selv litt. Oppvaskmiddelet er nok  ikke helt naturlig…

Salt finnes jo over alt.

Som skyllemiddel kan du gjerne bruke 2-3 ss eplecider eddik.

Jeg har den siste tiden forsøkt følgende blandingsforhold:

 • 2 dl natron
 • 4 ts salt
 • 3 ss sitronsyre

Bland dette godt. Det holder med ca 2 ss per maskinvask. Her har du altså vaskemiddel til mange vask.

Jeg har også valgt å tilsette noen dråper med essensiell sitron olje, men dette er ikke absolutt nødvendig. Jeg har igjen kjøpt denne fra iHerb . Essensiell sitron olje er blandt annet antiseptisk og desinfiserende. Tilsett noen få dråper direkte i vaskekammeret sammen med natronblandingen. Ha ev. eddik separat i skyllekammeret. Eplesider eddik har en desinfiserende effekt.

Vi har tidligere brukt en del vaskemidler fra Ecover. Det hjemmelagede alternativet blir imidlertid billigere. Det er lommeboka som teller her i huset.

Jeg har studert og sammenlignet den ferdige vasken flere ganger nå. Vi har brukt Sun vasketabletter til sammenligning.   Jeg tror jeg kan si at dette fungerer utmerket på oppvask som ikke er utpreget skitten. Hvis det er veldig mye fett på tallerkner etc. vil det nok heller ikke bli en perfekt finish. 

Har andre erfaringer å dele så setter jeg pris på om dere kommenterer! :-)

 

Oppvaskmiddel uten skadelige kjemikalier.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Hvordan lage ditt eget helt naturlige oppvaskmiddel?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

8 Responses to “Hvordan lage ditt eget helt naturlige oppvaskmiddel?”

 1. eidenshage sier:

  Kjekke tips! Godt å se at flere slår et slag for naturlige rengjøringsmidler! Har gjæret på ananas og økositrusfrukter, og brukt det remediet til spray til benk og komfyr. (Viblans blogget om dette for en stund siden.)

 2. Erica sier:

  Hei. Kommer litt spørsmål fra en noe usikker person 😉
  Bruker du bare natron, salt og sitronsyre? Eller er disse 2 SS edikk også en del av blandingen?:)

  Bruker du blandingen spesifikt som oppvaskmiddel til å vaske bestikk o.l i vasken, eller til å legge i oppvasskummen?…ooog bruker du denne oppskriften til klesvasken også, eventuelt andre ting? :)

 3. Schnuj sier:

  Syrer (som eddik og sitronsyre) bør egentlig aldri blandes med baser (som natron eller castilesåpe). De vil gjøre hverandre virkningsløse hvis du blander dem. Husk hva som skjer når du blander natron og eddik….det blir en kraftig reaksjon som nøytraliserer begge. Du kunne like godt kjørt oppvaskmaskinen uten vaskemiddel i det hele tatt. Har du sammenlignet det? :)

Legg igjen en kommentar