Rynkekremer, virker de?

Det finnes utrolig mange kremer på markedet som sies å kunne redusere rynker. Mange kvinner bruker tusenvis av kroner på disse kremene. Spørsmålet er: har de en effekt eller er det bare  super god markedsføring som får kvinner til å ”svi av lommeboka” si i håp om å bevare ungdommen.

Det er deilig å smøre seg inn med en velduftende, luksuriøs krem. Er det denne følelsen vi betaler for eller kan faktisk produsentene bevise at kremene har sin effekt?

I Sverige blir nå kosmetikkprodusentene L’Oreal og  Lancôme stillt for markedssdomsstolen (2009). L’Oreal lover i sin reklame at deres produkter kan minske eller ta bort rynker. Konsumentverket har ikke funnet tilstrekkelige bevis for at disse påstandene er sanne. I en annonse for Lancôme High Resolution antyder en «Dr Ruggiero” at kremen på en måned sletter ut rynkene med 70 %. I en annen annonse for  Vichy Liftactiv Pro påstås det att kremen er kilden til frisk hud og att rynkene minsker med 43 prosent. For noen skal rynkene forsvinne helt. Konsumentverket mener det bør stilles spesielt høye krav til påstander som nærmest er  en legemiddelpåstand. Produsentene kan ikke legge frem tilstrekkelige bevis for at kremene faktisk har den påståtte effekt. Konsumentverket mener derfor at reklamen er villedende. Den bringes derfor inn for markedsdomstolen. Per i dag ser det ikke ut til at det har kommet en avgjørelse på denne saken.

Jfr den norske nettsiden forskning.no ser det imidlertid ut til at det finnes en krem på markedet som kan ha effet.  Forskere fra Universitetet i Manchester har forsket på kremen  No7 Protect & Perfect Beauty Serum fra Boots. Kollegaene fra University of Manchester  testet skjønnhetsproduktet på 11 menn og 49 damer i alderen 45 til 80 år. Forsøket gikk over 1 år. Det viste seg at 70 % av de personene som hadde fått kremen hadde fått betydelig mindre rynker enn de som var i placebogruppen. Årsaken til dette var at ingrediensene i ungdomskremen økte produksjonen av fibrillin-1. Nå skal det ha kommet en nyere krem på markedet som viser seg å ha de samme effektene.

Undersøkelsen er publisert i British Journal of Dermatology. Forskerne mener imidlertid at det er få holdepunkter for at  de fleste antirynkekremer virkelig holder det de lover.

Det finnes enn reseptbelagt krem på det norske markedet som inneholder retinoider. Denne kremen heter Aberela. Den er primært til behandling av kviser og hudormer samt ved rynker fremkalt av solskader. Det er ellers lite dokumentasjon på markedet som sier at kosmetiske anti-aldringsprodukter kan fremkalle lignende vikninger.

Det er allment kjent at huden din blir påvirket av hva du putter i munnen og av livsstil generelt. Det sies at ”Skjønnhet kommer innenfra”.

Nå er det flere og flere som satser på å leve etter ”anti rynke dietten”.

Sats på ett regelmessig inntak av fet fisk som laks, makrell, fersk tunfisk og sardiner. Kiwi anbefales også for å bekjempe frie radikaler. Havregrynsgrøt, som holder blodsukkeret i sjakk og gjør huden fin, er en perfekt start på dagen. Havregryn inneholder mineralet silica (Kisel) som har en positiv påvirkning på hudcellene. Start dagen med en skål havregrøt med frukt.

Avokado, med sine høye nivåer av A- og E-vitaminer, er svært effektive når det gjelder å forebygge rynker. For mer utfyllende informasjon om antirynkedietten se her.

Forøvrig er det en utbredt oppfatning at mat som inneholder mye antioksidanter har en positiv effekt på huden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar