Kuldekremer, virker de?

Hvis man har vært for lenge ute i kulda uten å beskytte seg kan man få frostskader. Når det gjør vondt å ”tine opp” huden kan man få varige pigmentforandringer og røde kinn.

Hvordan skal man så best beskytte seg og barna?

Det er omdiskutert om kuldekrem har en effekt. Skal du bruke en kuldekrem må du primært være sikker på at den ikke inneholder vann. Les derfor innholdsfortegnelsen før du kjøper produktet. Kjøper du en krem som inneholder vann legger denne seg som en frosthinne på huden.

Jeg har under samlet en del sitater fra spesialister:

Apotek1 sier følgende:

”Kuldekrem holder huden myk og smidig i kaldt vær. Kuldekrem vil imidlertid ikke beskytte mot eller forhindre frostskader, forteller farmasøyt og fagsjef Christine Frigaard i Apotek 1. Hun anbefaler bruk av fete kremer med lavt vanninnhold eller helt vannfrie når man skal ut i kulden. ”

Kuldekremer verken beskytter mot, eller forhindrer frostskader, sier Frigaard. Kremen legger seg som et beskyttende lag og reduserer fordamping av fuktighet fra huden slik at den blir mindre tørr.”

Hudlege Henning Stang viser til en studie fra Finnland:

”- I et kuldekammer fant man ut at kuldekremer ved 15 minusgrader og i 3m/s vind ga kaldere hud hos omtrent 50% av forsøkspersonene. Den isolerende effekten var minimal, sier Stang.
Derimot mente halvparten av de som var med på undersøkelsen, at kuldekremene virket.” Kilde: God Morge Norge


Hudlege Ole Christensen ved Ullevål sykehus sier følgende:
«De fete, vannfrie salvene er heller ikke gode nok. Disse inneholder olje, og legger seg som en hinne over huden. Under den svetter vi, og svetten gir fukt og lettere nedkjøling, som igjen kan gi fryseskader. Derfor bør vi ikke stole på at kuldekremene beskytter mot kulda.»  Kilde: Puls, NRK

Jan Sitek er lege ved Rikshospitalet. Han mener at der man har krem, blir huden raskere nedkjølt. Når huden er nedkjølt, kjenner man mindre og ubehaget fra kulda oppleves svakere. Dermed får man en falsk trygghet. Se: NRK, helse,forbruk og livsstil.

Flere eksperter mener at for barn med eksem og ekstra følsom hud kan det være gunstig å smøre dem inn med kuldekrem før de går ut i kulda.
-Skal du først bruke kuldekrem kan det være lurt å smøre den på 20-30 minutter før barna går ut. På den måten tørker kremen ut og ev. vann fordamper. Smør gjerne med en fuktighetskrem når de kommer inn igjen.
Det er heller ikke lurt å vaske barna i ansiktet før de går ut. Den beste beskyttelsen er barnas eget ansiktsfett. En bøff/finnlandshette som beskytter huden er også ett godt alternativ. Blir det for kaldt ( over -15) er det kanskje uansett best å holde barna inne. Iallefall gjelder dette for de minste barna. De har også problemer med å kommunisere at de fryser. Mange velger å holde de misnte barna inne når gtradestokken kryper over -10 grader.
Mange mener at de har god effekt av en kuldekrem og ser seg uenige i det ekspertene sier. I barnehagen hvor mine barn går sverger de til kuldekrem. De mener å se at barna får ekstra rød hud i kinnene uten bruk av kuldekremen.

Her kan du se generelle råd om hvordan du pleier huden om vinteren.

Se også NRK, helse forbruk og livsstil.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar