Aronia

Aronia kalles også for svartsurbær. Mange har den i hagen sin og vet ikke engang om at de har en helsebombe rett foran nesa. Heldigvis har mange i de senere årene blitt mer oppmerksom på dette vidunder bæret. Det er ganske ille å la denne skatten visne på grenene utover høsten. Ett karakteristisk trekk ved aronia bladene er forresten at de er svært fargesprakende og dekorative om høsten.

Du kan kjøpe ren aronia juice i helsekostforretningen eller på nett.  Du kan få mye informasjon på nettsiden aronia.no  Her står det om aronia:

Aroniabær er mørkerøde, nesten sorte bær, med et meget høyt innhold av antioksidanter. I følge analyser gjort ved Institutt for ernæringsforskning, Universitetet i Oslo har aroniabær et antioksidant innhold som er 2-3 ganger så høyt som i blåbær og krekling. I tillegg er aronia bæret rikt på sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium.

Det er kun nyper som inneholder mer antioksidanter. På 3 plass kommer krekling.  Det er en kjent sak at antioksidanter motvirker frie radikaler. Således kan mat med mye antioksidanter være med på å styrke immunforsvaret og motvirke sykdom.

Aronia kan du selv lage til juice, saft syltetøy gele osv.

Personlig har jeg vært litt usikker på hvordan disse bærene ser ut. På vei til jobb en ettermiddag så jeg en dame stå å plukke noen svarte bær på en busk. Åh, er det aronia var selvfølgelig min kommentar? Yes, det var det!  Det resulterte i at jeg hoppet oppi busken på vei hjem og rasket meg disse bærene i nattens mulm og mørke. Jeg var ikke på slang altså for de sto på ett fellesområde. 😳  Neste dag laget jeg aronia saft. Den skal jeg bruke utover vinteren når forkjølelsen er i anmarsj.

Bærene er vanligvis modne sent i august og mot midten av september. De henger nok fortsatt i hager rundt omkring. Kanskje kan du spørre naboen om du får plukke litt før frosten kommer?

 

Flotte bær proppfulle med antioksidanter!

Flotte bær proppfulle med antioksidanter!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar