"/>

Brennesle! Naturens «supermat»!

Hurra, brenneslen har begynt å gro i vår hage! Hadde ikke trodd at dette skulle gi meg så stor glede, men det er altså tilfelle.

Er jeg blitt splitte, pine gal…?

En ganske irriterende skapning syntes mange, men hadde de bare visst hvilken næringsbombe som brennesle er..!

Jeg har nettopp avsluttet en deilig omelettlunsj med blant annet ferske brennesleskudd.

Hva kan man bruke brennesle til?

Mange bruker den til å lage brenneslesuppe. Den kan også brukes i salater, brød, tørkes, pai, pesto,  pastaretter osv. osv. Stort billigere ingrediens kan du umulig få! Unngå bare å plukke den der hvor hundene luftes…:) Bruk alltid hansker ellers så kan det svi ganske kraftig. Det er de nye skuddene som bør plukkes og fortrinnsvis bør brenneslen plukkes om våren før de er blitt ca 15 cm høye.

Hvordan virker brennesle?

Ifølge Urtekilden er planten generelt styrkende. Den stimulerer blodgjennomstrømingen til huden. Den fører også til at blodårene trekkers seg sammen-blodstillende. Den demper veksten av prostatakjertelen, er antirevmatisk og antiallergisk. Den er også  urindrivende og avgiftende etc. etc.

For de som feks har eksem kan et avkok av brennesle virke beroligende og rensende. Jeg tror jammen jeg skal prøve dette på vår sønn som plages en del med eksem…

Følgende har jeg tatt direkte fra Urtekilden:

 Tidlig på våren, når skuddene er blitt omkring 15 cm høye, er brennesle en verdifull matplante som de fleste synes smaker godt. På denne tiden av året inneholder urten opp til tre ganger så mye proteiner som kål. Bladene kan kokes som spinat, og de har høyere næringsinnhold og mindre oksalsyre enn spinaten. Bladene inneholder også karoten (forløper for vitamin A) og vitamin C i samme mengde som i spinat. På grunn av det høye innholdet av vitamin C, kunne brennesle i eldre tider være til god hjelp mot skjørbuk om våren. Etter midtsommer avtar innholdet av vitamin C i planten raskt. Hele planten er rik på klorofyll og mineraler, særlig på jern, fosfor, magnesium, mangan, sink og silisium, pluss en rekke sporstoffer. Brenneslen er enkel å anvende som tørket urt. Man knuser tørkede blader til et pulver og bruker 1-2 spiseskjeer daglig i maten, for eksempel i grøt eller supper. Bladene er også fine å bruke i form av urtete, som er en styrkende drikk man gjerne kan drikke et par kopper av daglig.

Er det i det hele tatt noen grunn for at du ikke skal ta brennesle den i bruk? Jeg bare spør…? Jeg anbefaler de som er spesielt interesserte i denne planten om å se på Urtekilden sin nettside. Den er svært informativ!

Ps. Bruk kun brennesle i  maten dersom du er sikker på at planten virkelig er brennesle, men det bør nærmest være umulig å ta feil. Bare sjekk om den brenner på stilken!

Her er en god artikkel fra NRK Buskerud. Spis ugresset!

Neste gang skal jeg jammen også ha på litt ferske løvetannskudd. Det titter stadig opp nye skudd i vår hage. Vi får se det positive i det. 😕

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Brennesle! Naturens "supermat"!, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Legg igjen en kommentar