Granskudd

Fortsatt er granskuddene lysegrønne og myke. Vi er i begynnelsen av juni, men du kan fortsatt høste skuddene og bruke de i matlagingen eller til for eksempel en eterisk olje.

Ifølge Urtekildens planteleksikon er gran og granskudds virkning som følger:

Innholdsstoffene (særlig den eteriske oljen) i grannåler gjør at de har følgende egenskaper: Aromatisk, svettedrivende, urindrivende, galledrivende, desinfiserende, antiseptisk, antimikrobiell, blodrensende, beroligende, styrkende, slimløsende (virker på sekresjonen i bronkiene), hostebefordrende, astringerende og hudirriterende.

 

Gran skal kunne dempe luftveisinfeksjoner av ulike slag, samt  muskelsmerter, revmatisme,  sår etc. etc

Granskudd inneholder den eteriske oljen glykosidet picein, 3-8 % garvestoff og mye vitamin C. Hvis du legger ned granskudd i olje får du en god massasjeolje til ømme muskler og ledd. Den samme oljen kan du også bruke til for eksempel salater.

Granskudd lagt på ekstra virgin olivenolje.

Er du på campingtur og har glemt tannbørsten kan granskuddene være en godløsning. De skal være antiseptiske og løse opp plakk.

Selv har jeg nå laget granskudd sirup. Den skal være god ved eksempelvis sår hals. Ha sirupen i en tekopp som søtningsmiddel. Andre bruker sirupen som søtning på for eksempel yoghurt, i kaker og på jordbær etc.

Du kan også lage saft eller gele av skuddene. Se for eksempel her.

Granskudd kan du også ha i urtesalt som du kverner i blenderen. Nesten som sitronsalt…

Selv har jeg nå lært meg å bruke ferske granskudd direkte på mat. De kan fint erstatte sitron og passer derfor godt til fisk og kylling. De kan også være gode å ha i små mengder i salater for å sette en ekstra piff på maten.

Granskudd i seg selv er også dekorative og er lekre til pynt synte jeg.

Stjerne restauranter som Noma i København og Maaemo i Oslo bruker granskudd i matlagingen. Det er tid for litt eksperimentering på kjøkkenet! Dette er bare gøy!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.6/10 (5 votes cast)
Granskudd, 5.6 out of 10 based on 5 ratings

2 Responses to “Granskudd”

  1. Viola sier:

    Hei! Vet du hva granskudd inneholder av næringsstoffer? Tenker på om det er mye karbohydrater/naturlig sukker i? :)

    • Yngvild Skjellum sier:

      Ikke annet enn det jeg beskriver i artikkelen dessverre. Tror nok ikke det er mye sukker i de. De smaker jo veldig syrlig. :)

Legg igjen en kommentar