Grønn te

Stort sett er alle former for te sunt. Både svart, hvit og grønn te er helsebringende, men grønn te er i en klasse for seg selv. I Asia har grønn te blitt brukt som en del av den daglige kosten for å forebygge sykdommer.

Grønn te og kreft

Grønn te inneholder svært kraftige krefbekjempend molekyler. Spesielt kan nevnes polefenoler også kalt flavenoler/katekiner. Disse spiller en viktig rolle i plantenes fysiologi. Dette fordi de har soppdrepende og antibakterielle egenskaper. Det viktigste katekinet i grønn te kalles EGCG.

Det er ikke slik at alle former for grønn te er like sunt. Det avhenger blandt annet av når den er dyrket, hvor den er dyrket, hvilke planter som er brukt samt produksjonsprosessen. Grønn te fra Jaspan inneholder mer EGCG enn grønn te fra Kina. For at de kreftremkallende stoffene i teen skal få optimal effekt bør teen trekke i minimum fem minutter. Du bør ideelt la teen trekke i mellom åtte og 10 minutter

Man er i dag rimelig sikre på at grønnn te motvirker prostata og blærekreft. Andgående brystkreft og magekreft er det motstridende resultater. Studier som er gjort på dyr viser at grønn te hindrer utviklingen av flere svulster fra kreftfremkallende stoffer, særlig hudkreft, bryst, lunge, spiserør, mage og tykktarm.

Grønn te og hjerte og karsykdom

Studier viser at gønn te senker kolesterolet. Grønn te senker også fibrinogen nivået i koppen. Dette fører til at blodet ikke har så lett for å levre seg. I Circulation Journal (juli 2004) kan du lese deres konklusjon; dess mer gønn te du drikker jo mindre sannsynlig er det at  du utvikler hjerte og karsykdom.

Grønn te og humør

Faktisk er det slik at grønn te kan bida til å bedre humøret. I Japan brukes grønn te i den hensikt. Grønn te innholder theaniner som bland annet trigger dopaminutskillelsen. Dopamin virker blandt annet på følelsen av velvære.

Grønn te og nevrogen sykdom

Studier viser at grøn te faktisk kan ha en positiv effekt på alzheimer sykdom. Se ev. følgende link.

I følgende link kan du se en del referanser på studier som underbygger det som er nevnt i denne artikkelen.

Kilder forøvrig; The 150 healthiest foods on earth, Jonny Bowden; Mat mot kreft, Richard Beleveau og Denis Gingras.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Grønn te, 9.0 out of 10 based on 1 rating

Legg igjen en kommentar