Hemp frø

Hemp frø kommer opprinnelig fra den samme planten som mariuana. Den kan alikevel ikke forveksles med mariuana. .) Så du blir ikke «høy» på hampsfrø, men de har en rekke gode egenskaper som er bra for menneskekroppen.

Hemp frø kommer i mange ulike former. De kan kjøpes med og uten skall, malt opp til mel, brukt som olje og feks melk. Det kommer også som et proteinpulver.

Hemp frø inneholder både omega 6 og omega 3. Begge disse fettsyrene er å betrakte som essensielle fettsyrer. Kroppen kan ikke selv lage dette fettet og må dermed opptas via maten vi spiser.  Vi mennesker får ofte i oss litt for mye omega 6 via  raffinerte oljer. Disse oljene er ofte av dårlig kvalitet. De er billige og brukes i mye ferdigmat. Ratioen omega 6 visa omega 3 i hemp frø olje er 3:1. Dette er en svært god ratio.

Hempfrø inneholder også 25 % proteiner og opp mot 10-15 % fiber samt mineraler som feks kalium, kalsium og magnesium.

Hemp olje er så langt ikke blitt et kommersielt produkt som mange andre planteoljer. Det er derfor relativt lett å finne  uraffinert  hemp olje, kald presset og organisk olje.

Noe av omega 6’en i hemp frø inneholder GLA (gamma linolensyre)  som fremmer sunt hår, negler, og hud, i tillegg til å redusere betennelse.

Omega 6 senker LDL (det dårlige kolesterolet) og øker insulin sensitiviteten. Omega 3 har gjennom hundrevis av studier vist seg å senke triglyserider og kolesterolnivåer. Angivelig skal også omega 3 i hemp frø kunne være med på å senke blodtrykk samt blandt annet å redusere blodplatenes evne til å klistre seg sammen. Dette er gode egenskaper med tanke på hjerte og karsykdom. Omega 3 senker har også en betennelsesdempende effekt.

Hemp olje må oppbevares kjølig og skal aldri varmebehandles. Bruk oljen i en salat, på kokte grønnsaker og i feks en smoothie.

Hemp frø kan brukes i bakst samt i feks frokostblandinger.  Strø det gjerne over en yoghurt. Mel kan brukes i bakst og muligens i grøt… (jeg har ikke prøvd dette) Hemp melk kan du lage selv. Se feks et forslag på «En blogg om en sunnere livsstil» 

Oljen kan også blandes med organisk smør. Dette er et godt alternativ til margarin på brødskiva. Kjør oljen og smør i feks en blender og oppbevar det i kjøleskapet. 

Kommersiell hemp frø dyrking

 

Kilde; The 150 Healthiest Foods on Earth, Jonny Bowden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar