Ramsløk, en kulinarisk smaksopplevelse fra skogen

Nå er virkelig tiden inne for å en skogstur. I slutten av mai og utover i juni er ramsløken på sitt beste. Noen steder blomstrer den nok allerede. Det spørs hvor i landet du bor.

Mange har oppdaget denne fantastiske planten-og kanskje kan den ta på seg noe av skylden for at det nå er blitt litt «in» å høste delikatesser fra skogen…? Noma  i København serverer nordisk mat hvor ingredienser fra naturen er mye brukt. Dette er gourme mat på høyt plan!  I Oslo har vi Maaemo som satser på økologisk nordisk mat. Krydderier fra naturen er også her sentralt.

Ønsker du å bli litt kjent med hva naturen har å tilby er ramsløk en sikker vinner og en veldig god begynnelse.

Ramsløk har en smak som kan minne om hvitløk. Nærmer du deg ett området i skogen hvor ramsløken vokser kjenner du en svak eim av løk.

Du må selvfølgelig være sikker på at det er ramsløk du plukker. Den er svært karateristisk på smak. Den kan dessverre minne litt om liljekonvall. Liljekonvall er giftig. Imidlertid er blomstene svært ulike.

Ramsløk blomst. Den kan fint fryses og brukes som smakstilsetning og pynt utover høsten.

Ifølge Urtekildens planteleksikon har ramsløk en rekke helsebringende egenskaper. Den har mange av de samme helsebringende effektene som hvitløk. Blant annet sier Urtekilden at den er;

Fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, krampeløsende, antiseptisk, bakteriedrepende, soppdrepende, blodåreutvidende, blodtrykkssenkende, blodrensende, kolesterolsenkende, triglyseridsenkende, hemmende på sammenklebing av blodplater, forebyggende mot åreforkalkning og blodpropper, svettedrivende, febersenkende, urindrivende, slimløsende, antiastmatisk og ormedrepende.

Hvis en brøkdel av dette stemmer så er det bare å løpe inni i skogen å finne denne fantastiske planten. For ikke bare har den helsefremmende egenskaper, den smaker også svært godt i mat.

Hvor finner du så planten?

Den vokser fra Oslo området helt opp til Trondheim, men er mest utbredt på Vestlandet. Planten trives best i litt skyggefulle og fuktige steder. Den kan vokse på steinete grunn og gjerne under berg.

I Oslo området kan du mer spesifikt finne den på for eksempel Nesodden og i Bærum. Prøv for eksempel i nærheten av Skui bakken.

Ramsløk kan brukes i mat, men kan også brukes både innvortes og utvortes pga dens antibakterielle egenskaper.Som nevnt tidligere kan den brukes for å forebygge infeksjoner. Den sies også å ha effekt ved fordøyelsesproblemer og kan være med på forebygge hjerte og kar sykdom  igjen ifølge Urtekilden.

Ramsløk kan brukes alle steder hvor du naturlig ville ha brukt hvitløk. Den kan også brukes til å lage for eksempel pesto og urtesalt. Ramsløken vil definitivt være med på å høyne ett måltid.

Ønsker du å lage for eksempel ramsløksalt kan du her finne en fin oppskrift på urtesalt. Du kan i grunnen bruke hva du måtte ønske av skogens eller hagens smaker i ett slikt urtesalt. Rita Amundsen ,som står bak nevnte oppskrift er en super inspirerende dame og er grunnen til at jeg endelig ble introdusert for ramsløkens herlige smak! Tusen takk! :-)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ramsløk, en kulinarisk smaksopplevelse fra skogen, 10.0 out of 10 based on 1 rating

One Response to “Ramsløk, en kulinarisk smaksopplevelse fra skogen”

  1. Kristine sier:

    So fin side du har! Gler meg til å prøve oppskriftene dine :)

Legg igjen en kommentar