Gurkemeie (turmeric)

Gurkemeie blir tradisjonelt svært mye brukt i indiske retter. Krydderet har  mange helsefordeler. En av grunnene til at vesten begynte å undersøke gurkemeie var den lave forekomsten av visse kreftyper i India. Studier viser at gurkemeie både kan forebygge og hindre spredning av flere typer kreft. Ved å motvirke dannelsen av blodkar i kreftsvulster vil gurkemeie også kunne hindre at svulsten vokser.

Personlig forsøker jeg å ha krydderet i flest mulig matretter. Ha det i kjøttkaker, omelett, gryteretter etc etc. Gurkemeiens gunstige egenskaper forsterkes i samspill med pepper.

Blandt noen av helsefordelene kan nevnes:

  • antibetennelsesdempende effekt. Indiere bruker det for å dempe artritt og muskelsmerter. Årsaken til at krydderet har en dempende effekt på betennelsestisltander er ikke helt klarlagt. Noe forskning viser at det nedsetter histaminfrigjørelsen.
  • motvirker dannelsen av krefceller. Det er mange studier som konkluderer med at gurkemeie kan dempe veksten av kreftceller. De fleste av disse studiene er utført på dyr.

Det er ingen studier  som så langt har påstått at gurkemeie kan kurere kreft. Har man fått påvist kreft er det særdeles viktig å ta imot den behandlingen som tilbys ved norske sykehus. Gurkemeie kan imidlertid spises i stort monn ved påvist kreftdiagnose.

Her er noen studier som konkluderer med at gurkemeie kan redusere veksten av kreftceller.

  1. ved lungekreft
  2. ved brystkreft
  3. ved tykktarmskreft
  4. ved hjernekreft (glioblastom)

Videre har gurkemeie flere gode egenskaper.

  • Gurkemeie har en positiv effekt på kolesterolet.
  • Gurkemeie inneholder antioksidanter. Effekten av antioksidanter er at det motvirker den ødelggelsen som frie radikaler gjør i kroppen vår. På den måten slites ikke kroppen så raskt ned.
  • krydderet er også gunstig å bruke ved leverproblemer som feks hepatitt.

Purusotam Basnet ved Universitetet i Nord Norge forsker på curcumin (gurkemeie) Han sier at i laboratoriet opptrer curcumin nærmest som ett mirakelstoff. Det virker på alle ensymer som forårsaker betennelsestilstander. Problemet med stoffet er imidlertid at det har begrenset biotilgjengelighet. Dvs at det tas i liten grad opp av kroppen. I laboratorieforsøk så viser det seg at krydderet har en effekt på mus med kreftceller. Ifølge Basnet har studier på mennesker så langt ikke vist overbevisende resultater. Det antas derimot at dersom problemet med biotilgjengelighet løses så har curcumin potensiale i seg til å bli en god medisin mot mange typer sykdommer.

Det finnes mye informasjon på nettet om gurkemeie. Her kan du finne noen linker:

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.3/10 (11 votes cast)
Gurkemeie (turmeric), 5.3 out of 10 based on 11 ratings

2 Responses to “Gurkemeie (turmeric)”

Legg igjen en kommentar