Løvetann; ugress, mat eller medisin..?

Har du latt deg irritere av løvetannen som stikker opp av plenen eller hvor det nå skulle være. Sikkert! Det er mange som vil ha perfekte plener hvor gresset er som på en golfbane.

Kanskje er det tid for å tenke litt annerledes….?

Må det alltid se så utrolig perfekt ut?

Hvorfor ikke ta løvetannen i bruk i matlagingen. Kanskje kan du plutselig begynne å fryde deg over denne planten? Det skal godt gjøres tenker du..!»

Tro det eller ei, løvetann kan faktisk brukes i matlagingen! I Frankrike selges feks løvetannblader på markedene om våren.

Planten er rik på mineraler, særlig kalium og jern, og på vitaminene B, C samt betakaroten.

Det er jo synd å gå glipp av alle disse viktige næringsstoffene. Løp ut i hagen og ta for deg!

Om våren kan du bruke de ferske bladene i feks en salat. De er litt bitre på smak og det kan derfor lønne seg blande bladene med andre salattyper for å milde smaken. Bladene kan også brukes som spinat i feks paier, gratenger  og supper.

Løvetann knopper kan du feks smørdampe eller bruke i en omelett.

Stilken er  kun for viderekomne vil du kanskje tenke, men det går faktisk ann å bruke den til «spagetti». Kan dette være ett alternativ for de med glutenallergi..? Kanskje vel alternativ, men artig å prøve! Husk at du må koke stilkene ganske lenge for at den bitre smaken skal forsvinne. Minimum 10 minutter. Sammen med en god saus kan dette faktisk bli godt!

Enkel løvetanspagetti med ramsløk

 

Noen liker også å bruke roten i feks te.

Det er generelt slik at hvis du varmebehandler løvetannen så forsvinner mye av den bitre smaken.

Er du av de som liker å spise mat om opprettholder en god tarmflora? Fortsett med det! Superlurt! Du kan da feks bruke blomster, blader og røtter sammen med for eksempel grønnsaker eller andre planter fra skogen når du melkesyregjærer grønnsaker.

Er du blitt ørlite inspirert? Da foreslår jeg at du går innpå bloggen til Rita Amundsen. Hva med syltede løvetannknopper eller løvetannkapers? Rita bruker gjerne blåskimmelost på  løvetannspagettien eller en saus med ramsløk.

Flere oppskrifter kan du finne her. Blant annet syltet løvetann, saft, gele og småkaker med løvetannblomster.

Bruk også blomsten som dekorasjon i for eksempel en salat eller en spagettirett! Planten kan du også bruke til å lage løvetannsirup, likør eller vin.

Spagetti med blandt annet løvetann, spansk kjørvel og ramsløk.

 

Løvetann som medisin

Jeg vil ikke  skrive så altfor mye om dette her. Du finner en utmerket artikkel på Urtekilden sin nettside. Jeg vil kun  kort nevne at løvetann frigjør galle i fra lever og galleblæren.

Ellers kan vi litt forenklet si at bladene brukes for urinveiene mens roten brukes for leveren, milten og fordøyelsen.  Planten kan være urindrivende.

Løvetann kan dessuten bedre fordøyelsen av fettrik mat.  Planten inneholder bitterstoffer, og det er disse som skal være viktige for fordøyelsen.

Planten kan være ekstra gunstig ved feks urinsyre, revmatisme og ved problemer ved lavt stoffskifte.

Ved forstoppelse kan hele løvetannen samt roten legges i bløt natten over. Kokes opp og trekkes i 5 minutter.

Løvetann bør ikke inntas av gravide og ammende. Dette fordi løvetann har en rensende effekt og i teorien kan føre til at giftstoffer kommer over i barnets blod.

Løvetann kan også påvirke virkninger av medisiner. Blant annet kan løvetann forsterke effekten av litium som er en antidepressiva.

Løvetann tas  også med forsiktighet ved forsnevrede galleganger da løvetann stimulerer utskillelsen av galle. Du finner for øvrig mye interessant informasjon på Helsekostopplysningen.

Her kommer konklusjonen!

La ugresset gro som gresset bak do!

Så  spiser du det etterpå!

Billig og sunt! 😆

Det eneste du trenger å huske på er at løvetann er en medisinsk plante og derfor må inntas med forsiktighet ved visse tilstander som nevnt over.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (2 votes cast)
Løvetann; ugress, mat eller medisin..?, 1.0 out of 10 based on 2 ratings

One Response to “Løvetann; ugress, mat eller medisin..?”

  1. Jeg var på kurs med Rita i våres og det var så stas å spise alle de ville vekstene! Herlig!

Legg igjen en kommentar