Rå melk-ubehandlet melk ( upasteurisert melk)

Det har vært flere kommentarer på denne artikkelen. Den er litt upresist skrevet. Undertegnede har selv vært litt forvirret når det gjelder disse 2 begrepene. Råmelk er altså den melka som den nyfødte kalven får, mens upasteurisert melk er all melk som ikke er pasteurisert. Råmelken er selvfølgelig ikke pasteurisert. Hadde kalven drukket pasteurisert melk hadde den dødd i løpet av kort tid.  Upasteurisert melk er ubehandlet og derfro «rå» i den forstand at den ikke er oppvarmet.

Råmelk er primært «sesongvare».Det har tradisjonelt vært vanlig at kuene går drektige om vinteren. Kalvene blir født om våren. Råmelk er spesielt næringsrisk. Rå melk og råmelk er altså ikke det samme. Rå melk kan også omtales som ferskmelk.

Western Price er en organisasjon som fremmer tradisjonell og upasteurisert melk. De oppdaget at i tradisjonelle melkeproduserende landsbyer i Sveits, var «vårsmøret» så høyt verdsatt at det ble velsignet av prestene. Denne typen smør har senere blitt testet i laboratorier av blandt annet Western Price. Det er funnet å være overlegent annet smør på kvalitet. Slikt smør kan du ca 4 ganger i året kjøpe hos Tidsporten.

Kuer som spiser gress inneholder mer omega 3, vitamin A, betakarotiner og andre antioksidanter. Disse kuene inneholder også det gunstige omega 6 fettet CLA. Det trengs fortsatt mer forskning på feltet, men mye tyder på at CLA blandt annet hindrer veksten av brystkreftceller. CLA kan også føre til vekt tap spesielt rundt midjepartiet. Her kan du lese 2 av mange artikler om emnet. Det er værdt å merke seg at å ta CLA i pilleform ikke vil ha noen effekt. Faktisk kan det gi bivirkninger som blandt annet insulin resistent og nedsatt HDL (det gode kolesterolet)

Tradisjonell melk er fri for syntetiske vekst hormoner.

Tidligere hentet bonden melka rett fra kua. Den ble ikke pasteurisert og homogenisert. Pasteurisering ble innført tidlig på 1900 tallet for å hindre spredning av infeksiøse sykdommer. Dessverre blir en del av næringsstoffene fjernet fra melka under pasteuriseringen.

Det er derfor  nå er ett økende fokus på upasteurisert melk. I Norge er det forbudt å selge upasteurisert melk. Skaarbu gård i Vestfold har tidligere forsøkt å selge upasteurisert melk direkte fra gården. Mattilsynet og Tingretten i Holmestrand satte en stoppe for det. På deres hjemmeside per 15/2-2012 står det følgende. » Melken som ikke blir foredlet tappes i literflasker og går ut i tilfeldig salg. Melken er upasteurisert og ikke homogenisert.»

Per i dag er det ikke lovlig at norske bønder selger upasteurisert melk. Det er  imidlertid gjort noen unntak fra dette forbudet. Det er lovlig å selge upasteurisert ost. Avdem gardsmeieri selger i tillegg upasteurisert rømme. Denne er å få tak i Gudbransdalen, noen velassorterte supermarket  spesialforretninger samt noen spesialforretninger.

Rå melk  inneholder anti mikrober som dreper sykdomsfremkallende mikrober samt at melka styrker immunforsvaret. Mer om dette kan du lese her. Mange av disse antimikrobene fjernes ved pasteurisering. Under ultra pasteurisering fjernes de totalt. I USA har pasteurisering ført til store utbrudd pga kontaminert pasteurisert melk. Rå melk har ikke hatt de samme alvorlige konsekvensene.

I Norge oppsto det ett utbrudd av listeriasmitte ved Rikshospitalet. Undertegnede trodde denne osten var upasteurisert, men det var den faktisk ikke. Den var pasteurisert. Dessverre mistet blandt annet en gravid  mor med tvillinger begge fostrene.

Dette sier Matportalen om listeria og gravide:

Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden. Andre smittekilder kan for eksempel være røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk/rå melk, muggoster eller spekemat.

For å være helt på den sikre siden anbefaler jeg personlig å unngå muggost og bløtost under gravidtet. Det bør ikke være noen forskjell på  pasteurisert og upasteurisert ost. Mennesker med nedsatt imunforsvar bør også utøve forsiktighet. Forøvrig mener jeg at rå melk er ett mye bedre alternativ enn industriell melk.

Rå melk har kortere holdbarhet enn pasteurisert melk. Det er derfor mange rå melk entusiaster som ivrer for legalisering av rå melk salg lokalt. I feks Italia og Sveits kan man kjøpe fersk melk fra automater.

Norsk Gardsost, Slow Food, Oikos og Norsk Bonde og Småbrukarlag ønsker å invitere alle som er interessert i at råmelk blir solgt lokalt, under legale former, til å skrive under på ett opprop.

Ønsker du å skrive under på dette oppropet for salg av upasteurisert melk i Norge kan du trykke her. 

Oikos arbeider for økt forbruk av økolgiske produkter. Her er ett par artikler som fremkommer på deres nettside om upasteurisert melk.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har på oppdrag fra Mattilsynet risikovurdert upasteurisert melk fra kuer og andre drøvtyggere. De mener risikoen for smitte er svært høy!

Det er imidlertid ikke ulovlig for melkebønder å drikke fersk melk, men resten av befolkningen må beskyttes! Undertegnede har ikke hørt at det er vanlig blandt bønder å lide av feks hyppige e-coli  og listeria utbrudd.

Mange med kasein eller laktose intoleranse ville kunne tåle melk bedre hvis den var upasteurisert. De skal ikke få lov til dette.

Se forøvrig ytterligere informasjon på Realmilk sin hjemmeside. Se feks denne artikkelen.

 Her kan du lese litt om ulike synspunkter på hva som er best: rå melk eller pasteurisert melk?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Rå melk-ubehandlet melk ( upasteurisert melk), 10.0 out of 10 based on 3 ratings

10 Responses to “Rå melk-ubehandlet melk ( upasteurisert melk)”

 1. Heidi sier:

  I Norge bedrives aggressiv markedsføring av sukker, også overfor små barn (kanskje særlig overfor små barn), det er fullt lovlig å røyke eller drikke seg til døde, maten vår oversprøytes med kjemikalier (som man faktisk også kan bruke til å lage bomber av) «for å gjøres bedre», og tilsettes et uendelig antall av kjemiske E-stoffer, også «for å gjøres bedre». Kosmetikk som inneholder påviste kreftfremkallende, hormonforstyrrende og sensibiliserende stoffer selges fullt lovlig. Og så videre og så videre. Men rå melk rett fra kua? Nei GUD FORBY! Det er FORBUDT! Og i aller høyeste grad noe vi nordmenn for all del må beskyttes mot. *meget oppgitt*

  • yskjellu sier:

   Matvareindustrien har manges sterke aktører. De kan få oss til å tro hva som helst bare marekdsføringen er sterk nok. Det gjelder selv å være litt kristisk og stille spørsmål…..

 2. Christer sier:

  En liten presisering. Råmelk er melken som kommer rett etter kuen har kalvet, altså den som er den første som kalven får. Rå melk er upasteurisert melk, så du må ha mellomrom mellom ordene for at det skal forstås riktig, men setter pris på at sammensatte ord skal være det :)

  • yskjellu sier:

   Ser at mine upresise begreper har skapt litt forvirring tidligere også. Jeg lager herved ett mellomrom i ordet samt at jeg gjør om teksten litt. Har nok selv også blitt litt forirret av engelske begreper… :)

 3. Christer sier:

  Her er oster og smør produsert på rå melk fra beitende kyr. http://www.tidsporten.no/categories/kserebellen-naturost-og-smr

  Ostene og smøret er også naturfermentert noe som betyr at de er naturlig fri for laktose, og melkeproteinet er «klippet» opp av bakterieaktivitet slik at kaseinet lett kan fordøyes av alle også «kumelksallergikere». Melkeallergi er bare sprøyt, det fins ikke, ingen kan fordøye pasteurisert melk. Årsaken til det de kaller allergi er svak magesyre og skadet tarm, samt et denaturert kasein og melkesukker som kroppens egne enzymer ikke kan arbeide med, ergo så blir det problemer. Pasteurisering, samt farlig fôr som soya, raps, hybridhvete osv ødelegger melken.

  Mer i denne norske bloggen her
  http://liveneshage.blogspot.no/2012/02/kumelk-pasteurisering-og-homogenisering.html

  og her
  http://liveneshage.blogspot.no/2012/02/kumelk-kan-kaseinmelkeprotein-og.html

  og her
  http://liveneshage.blogspot.no/2012/02/kumelk-er-laktoseintoleranse-en.html

  :)

  • yskjellu sier:

   Smøret du selger i Tidsporten begynner å bli viden kjent i «alternative kretser». Jeg har ikke forsøkt det selv, men må innrømme at jeg vurderer sterkt å kjøpe det. Smøret er jo dessuten mye mer helsevennlig enn pasteurisert konvensjonelt smør!
   Jeg kjenner forøvrig en person som får eksem selv når hun drikker upasteurisert melk. Hun må derfor av og til være litt tilbakeholden med dette. Hun tåler det mye bedre, men helt kvitt eksemen blir hun altså ikke. Burde hun ha blitt det hvis teoriene dine stemte 100 %? Jeg har allikevel stor tro på at mye av det du sier har svært mye for seg. Hører jo om mennesker som har fått barn med laktoseintoleranse til fint å tåle upasteurierte melk og melkeprodukter. Veldig lite gunstig for den norske forbruker at myndighetene er så redde for smitte via denne melken! Smittefaren er så liten at det kun blir ett teoretisk begrep.

   • Christer sier:

    Når det gjelder såkalt laktoseintoleranse så eksisterer den ikke på rå melk iom at rå melk innheholder laktase som er enzymet som bryter ned laktose. Rå melk kan likevel være et problem for dem med svak magesyrefunksjon og skadet tarm, ved at det rå kaseinproteinet ikke forfordøyes nok i magesyren, og da skaper problemer i den skadede tarmen. Om hun hadde syrnet/fermentert melken så ville hun ikke fått problemer, for da er kaseinet «klippet» opp slik at det kan fordøyes problemfritt.

    Og ja smøret er det beste jeg noensinne har smakt, og det er så herlig å spise noe som er supergodt og samtidig vite at man gjør helsen veldig godt ved å gjøre det. Tenke seg til at det finnes en diett der man kan fråtse i det beste av mat og samtidig merke at det gjør underverker med helsen 😀 Sannheten er at pasteurisering og homogenisering gjør folk syk, og det samme gjør måten de fôrer dyrene på, mens rå naturlig melk som syrnes er rene supermaten :)

    • yskjellu sier:

     Det gjelder nok ikke for riktig alle. Hun syrner upasteurisert økolgisk melk (med kefirkorn) opptil 3-4 dager. Hun får allikevel problemer med eksem hvis hun drikker det for ofte.De fleste går det kanskje allikevel bra for. :)
     Tror jeg skal forsøke å bestille smøret «ditt», men tror jeg venter til neste runde i november da jeg er redd jeg skal få det tilsendt midt i høstferien….

 4. Frank Einar Haugen sier:

  Hei, min kjære, som er gravid, er overbevist om at råmelk er noe hun burde styre unna i forhold til fosteret. Er dette riktig?

  • yskjellu sier:

   Norske helsemyndigheter advarer generelt mot inntak av upasteurisert melk. Dette gjelder også for råmelk som er melken som kua gir til kalvene sine. Den skal være ekstra næringsrik. De mener at slik melk kan inneholde farlige bakerier som feks listeria. Mange drikker allikevel uapsteurisert melk og har aldri vært syke. Noen er tom mindre syke. Hvis man er sikker på at den melka man drikker inneholder lite bakterier burde det ikke være noe i veien for å drikke denne melken. Hvis din kjære er redd for å drikke denne melken syntes jeg allikevel ikke at hun skal gjøre det. Det er en liten teoretisk mulighet for at ett barn kan ta skade hvis mor drikker upasteurisert melk/ost som ikke er godt nok hygienisk behandlet. Ett foster er svært sårbart. Generelt bør man være forsiktig med all mat som kan inneholde skadelige bakterier under graviditet. Hilsen Yngvild S

Legg igjen en kommentar