Hvem er jeg?

Jeg arbeider som intensivsykepleier ved Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus. Jeg har vært sykepleier i over 20 år.  De siste 15 år har jeg arbeidet som intensivsykepleier. Jeg har i mange år jobbet med akutte hjertepasienter, men er per i dag tilbake på min gamle arbeidsplass,  intensivavdelingen ved Rikshospitalet. Her er det mange utfordringer. Både på det tekniske og menneskelige plan. Medisiner brukes i utstrakt grad. Det er også helt nødvendig for å berge liv.

I privaten er imidlertid min holdning til medisiner ganske så annerledes. Jeg mener det er viktigst å forebygge sykdom, fremfor å behandle plager og symptomer med medisiner. Noen ganger er selvfølgelig medisiner en nødvendighet også innenfor hjemmets fire vegger, men som oftest kan vi unnvære dette.

Jeg og min samboer har 2 barn på 6 og 8 år. Vi fikk barna i voksen alder. Begge har vi rundet førtitallet.  Vi bor i Oslo og lever som de fleste småbarnsfamilier ett svært aktivt liv.

Det jeg skriver om på denne siden er selvfølgelig ting som opptar meg i hverdagen.

I det siste året har vår sønns helse tatt mye av min tid. Da han var ganske liten begynte han å få plager med eksem. Vi tok han etter hvert til spesialist. Vi fikk da anbefalt kortisonkremer. Allergier var det ikke nødvendig å teste for. Etter som han ble eldre ble eksemen bare mer og mer uttalt. De siste året har mye av min hverdag dreid seg om  møte hans problematikk. For selvfølgelig var minsten allergisk, svært allergisk! I tillegg hadde han opparbeidet seg mat intoleranser for  mange matvarer.  I det store og hele var det svært lite han kunne spis, i alle fall på papiret. Så da et det prøving og feiling som har vært vår hverdag det siste året. Dessverre er det slik at når et barn reagerer på så mye er det ofte vanskelig å anslå  hva var det var han reagerte på denne gangen. Det trenger ikke nødvendigvis å bare være mat. Det kan også være for eksempel giftstoffer som han får i seg fra omgivelsene. Jeg prøver derfor å unngå kjemikalier. Her brukes for eksempel eddik og økologiske vaskemidler i stor utstrekning.

Jeg skal ærlig innrømme at slik jeg ble møtt av det tradisjonelle helsevesenet ikke skapte mye tillitt. Dette har ført til at jeg har forsøkt alternative metoder. Vi er ikke i mål enda, men han er noe bedre.  Kanskje må jeg på et tidspunkt søke tilbake til «spesialistene», men vi er ikke der enda.

Jeg har ingen formell utdannelse i ernæring. Det jeg ev. skriver om på denne siden har jeg  lest meg til på eget initiativ. Jeg har alltid likt å lage mat. Jeg er kun en hobbykokk. Oppskriftene på denne siden har derfor ingen gourmet mat kvalitet. 😆 De er ment mer for hverdagene.

Jeg er opptatt av hva vi mennesker kan gjøre for å skape et godt immunforsvar.  Størsteparten av vårt immunforsvar sitter i tarmene. Faktisk så mye som 80-90 %. Slik vi mennesker i den vestlige verden lever oppstår ubalanser.  De  mest vanligste årsakene til dette er stort inntak av  sukker og andre raske karbohydrater samt medisiner (spes. antibiotika). Mye av ferdigmaten vi spiser inneholder for eksempel sukker.

Dårlig mat er på vei til å gi oss nordmenn dårlig helse. I USA er det enda verre. Ferdigmatindustrien har skapt en nasjon av overvektige. Det truer amerika som nasjon fordi folkets helse  trues. Det handler ikke bare  om folkets  helse men om hvordan en nasjon skal overleve. Dårlig mat fører ikke bare til overvekt, men i bakgrunnen truer sukkkersyke, hjerte og kar sykdommer, kreft og ikke minst autoimmune sykdommer.

Astma, allergier, matintoleranser, eksem, stoffskifte sykdomme etc, etc er alle autoimmune sykdommer som  primært oppstår fordi vi ikke lever slik vi var ment å leve. Noe er arvelig betinget sies det, men forskerne ser i større og større grad at arvelige disposisjoner kan omgås. Livsstils sykdommer oppstår på bakgrunn av hvordan vi lever! Allikevel vil jeg understreke at sykdom kan oppstå på tross av at man tilsynelatende har gjort alt riktig. Det er ikke alt som kan forklares ut i fra teori eller fornuft.

I Vesten kaller vi vår medisin for den «tradisjonelle». I for eksempel Tibet kalles vår vestlige medisin for den» alternative». Vestlig medisin er en ganske ung vitenskap. Østens medisin eksisterte lenge før eter, antibiotika og steroider kom på banen. Mitt synspunkt er at det ene utelukker ikke nødvendigvis det andre.  Har man fått kreft skal man selvfølgelig forholde seg til den behandlingen den vestlige medisinen tilbyr, men det er mye man kan gjøre selv også. Hvis en alternativ behandler tilbyr en tilleggs behandling kan det selvfølgelig være av det gode, men jeg mener bestemt at det skal ikke gå på bekostning av tradisjonell vestlig kreftbehandling. Alternativ behandling egner seg best for kroniske sykdomemr. Ved akutt sykdom er vestlig medisin en soleklar vinner!

Jeg er uansett opptatt av å spise riktig mat for å holde seg frisk. Spesielt opptatt er jeg av fermentert/melkeyregjæret mat og drikke. Dette for å bygge et sterkt immun forsvar. Maten bør dessuten være mest mulig ren. Jeg ivrer for økologisk mat. Den kan også gjerne være kortreist.  Maten lager jeg også fra bunnen av. Dette er helt nødvendig hos oss for å vite hva minsten får i seg. Industri mat fungerer bare ikke!

Personlig er jeg avhengig av å holde meg frisk for at familien skal fungere. Det finnes få anledninger for å legge seg nedpå.

Jeg håper at denne nettsiden kan gi noen  inspirasjon til å skape en bedre helse for seg selv og ev. barn. Det sies at barneårene legger en grobunn for barnas videre liv og helse.  Vi som foreldre har her et stort ansvar!

Det er ikke bestandig så lett å få barn til å spise det vi ønsker. Det kan jeg skrive under på. Presset er dessuten stort fra alle kanter. Å stå imot er vanskelig og lykkes ikke bestandig her i huset.

Til slutt må jeg imidlertid understreke at jeg er ingen fanatiker. Man dør ikke av å spise litt sukker. Det skal være lov å kose seg litt av og til. Hverdag er imidlertid hverdag! Blir man kvitt sukkersuget så bør det ikke være noe problem. Den største utfordringen er nok kanskje å bli kvitt dette suget. Med viljestyrke kan man komme langt!

Endringer tar tid. Begynn i det små!

Ha en fin dag! :-)

Hilsen Yngvild S

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (8 votes cast)
Hvem er jeg?, 7.5 out of 10 based on 8 ratings