Du kan fint lage brød uten en oppskrift!

Det trenger ikke å være vanskelig å lage brød! Noen tips kan det allikevel være greit å ta med seg på veien. Jeg har selv gjort noen erfaringer som gjør at brødet ikke alltid blir helt perfekt.

 Brødet jeg lager er basert på langtidsheving for å bryte ned fytinsyre og deler av glutenet.

Det bør ikke ta altfor lang tid å lage brød. Da blir det for mye ork. Hvordan gjøre det enklest mulig?

Bak brød uten en oppskrift!

Ja det går faktisk ann. Det er kun en ting du må lære deg! Konsistensen på deigen før du setter den til heving!

Etter litt prøving og feiling har jeg kommet til 2 ting du allikevel må ha med deg på veien.

  • 12 dl vann
  • 1 ts tørrgjær

Husker du dette kan du lage brød med all verdens variasjoner!

Høres ikke det enkelt ut!? Det er ikke noe poeng å kjøpe ferdige poser med brødblandinger. Har ikke helt skjønt poenget med dette. Du sparer jo ikke noe tid. Salgstriks kanskje? Eller er det slik at folk tror det er så komplisert med denne brødbakingen?

Ps! 12 del vann gir 2  ganske store brød. Har du små brødformer kan du kanskje redusere på væsken med ett par dl

Du trenger altså 12 dl kaldt vann. Ja kaldt vann! Det nytter ikke med lunkent vann når brødet skal langtids heve. Da spretter deigen i været på ett par timer. Da oppnår du ikke de samme helse effektene som ved langtidsheving.

Så dropp lunkent vann!

Du må i stedet sette deigen til heving på ett varmt sted. Gjerne fra 7-12 timer. Det trengs altså litt planlegging når du lager langtidshevet brød, men det lærer du deg etter hvert.

Du kan bruke de melsortene du måtte ønske. Helst grove selvfølgelig og helst ikke korn typer som har blitt bearbeidet til det ugjenkjennelige som raffinert mel ofte er.  Du kan for eksempel forsøke speltmel, svedjerug eller emmer, men det er selvfølgelig ikke ett must. Bruk gjerne økologisk mel.

Når du lager deigen er det en fordel å ha en foodprosessor.

Slik gjør du:

Ha 12 dl kaldt vann i en bolle.

Tilsett gjær og litt salt.

(Noen vil foretrekke å tilsette litt eddik, vannkefir, kombucha eller myse for å få fart på syrningsprosessen.).

Så må du lete frem det mele du ønsker å bruke. Bruk gjerne ulike meltyper. Tilsett ev. for eksempel havregryn, nøtter, frø, raspet gulrøtter etc etc.

Det er bare å prøve seg frem.

Du tilsetter litt etter  litt det melet du ønsker å bruke. La foodprosessoren gå på lav fart. Etter hvert vil deigen bli fastere. Til slutt vil deigen begynne å «slippe bollen». Det er tid for å slå av maskinen.

Dekk til deigen og sett den varmt i minimum 7 timer. Gjerne på ett baderoms gulv.

Dess lengre deigen står varm dess mer klissete blir den. Surere blir den også, men langt fra så sur som en surdeig. Jeg har erfart at det ikke lønner seg å la den stå for lenge.

Kna ev. deigen lett i bollen eller bruk en sleiv.

Del deigen i 2 og fordel den i  former dekket med bakepapir.

Sett deigen til heving 1-2 timer. Den bør ikke heve for lenge. Da faller deigen sammen. Det samme kan skje under steking. Det dannes en skorpe utenpå brødet.  Deigen faller da sammen slik at det oppstår en luftlomme på toppen av brødet.

Stek brødene på 200-220 grader i ca 1 time.

 

Ps! Jeg innser at her hadde det  vært en fordel med  en liten filmsnutt for å beskrive prosessen litt nærmere. Får se om jeg med tiden får laget dette…

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

One Response to “Du kan fint lage brød uten en oppskrift!”

  1. Ingrid sier:

    Takk for oppskrift! Lot deigen stå på kjøkkenbenken, og den hevet fint :) Jeg fikk 3 brød i mine brødformer. Veldig godt!

Legg igjen en kommentar