Gardsspelt

Dette er selvfølgelig ett brød jeg har langtidshevet. Da trenger du mindre gjær samtidig som fytinsyren i melet blir brutt ned. Når du tilsetter litt eddik eller myse i prosessen vil mye av glutenet brytes ned. 
Du trenger litt tid for å lage brødet. lag gjerne deigen om morgenen og sett den kaldt til ettermiddagen. Elt deretter deigen og del den opp i 2 deler. Det blir 2 mindre brød. Bruk små brødformer. jeg har bakepapier i brødformene før jeg steker brødene.
Brødet ligner relativt mye på brødet som Baker Hansen baker. «Det såkalte gardspeltbrødet». Jeg så oppskriften i en bok da jeg stakk innom Baker Hansen. Jeg har allikevel gjort noen tilpassninger så det er ikke helt det samme brødet.

Ingredienser

  • 9 dl  sammalt spelt
  • 6 dl siktet speltmel
  • 3/4  ts uraffinert salt
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl  sesamfrø
  • 2 dl havregryn
  • 2  store ts tørrgjær
  • 3 ss eddik eller 2 ts eddik og 2 ts myse
  • cA 7 dl vann. Bland gjerne vannet med feks litt vannkefir.

Fremgangsmåte

Bland alle de tørre ingrediensene. Ha deretter i væsken og bland det godt i en kjøkkenmaskin eller mer ideelt for hånd hvis du har tid og ork. Deigen bør slippe bollen. Da har dne passe konsistens.

Sett deigen kaldt. Den bør totalt stå til heving i 7 timer for å oppnå nedbryting av gluten og fytinsyre. Eddiken eller mysen er i tillegg med på å bryte ned fytinsyre, enzymsperrer og gluten. Jeg pleier å la deigen stå kaldt i iallefall 5 timer. Deretter baker jeg ut deigen til 2 brød og setter den varmt til heving. Da bør den iallefall stå i 2 timer.

Stek brødene på ca 180 grader i 45-60 minutter.

Avkjøl på rist.

 fytinsyrem enzynsoe´perrere og gluten

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (3 votes cast)
Gardsspelt, 7.7 out of 10 based on 3 ratings

Legg igjen en kommentar