Glutenfrie knekkebrød

Det kan være en utfordring å lage brød og kaker til personer med glutenintoleranse eller cøliaki. Det har en tendens til å bli litt tørt. Det beste er derfor å fryse ned for eksempel brød for deretter å ta frem skiver etter behov. Knekkebrød derimot, helt problemfritt! Poenget med knekkebrød er jo nettopp at de skal være tørre. Så her er det i grunnen bare å eksperimentere seg frem.  Det finnes en del glutenfrie knekkebrød på markedet, men hvorfor skal man kjøpe industrielt fremstilt fordi man strever litt med korn proteinet gluten. Vi har en 5 årig sønn som nettopp har fått påvist glutenintoleranse. Vi forsøkte oss med Wasa sitt glutenfrie knekkebrød ved noen få måltider. Dette er ikke et godt alternativ etter min mening. Fullt av stivelse og sukker. Her går blodsukkeret rett til himmelsk for deretter å dale til bunnen av kjelleren et sted. For vår sønn som også tolererer potet, ris og mais  relativt dårlig for øyeblikket  er de klassiske glutenfrie produktene i butikken et dårlig valg.

Så knekkebrød er en god løsning. Disse fallt også i smak hos 5 åringen. Slett ikke verst. Da må de være ganske greie på smak. :)

Ingredienser

  • 4 dl glutenfritt havregryn
  • 2 dl jyttemel (den blå posen)
  •  1 dl chiafrø eller sesamfrø
  • 1 dl hirseflak
  • 2 dl solsikke kjerner
  • 1 dl linfrø som du maler i blenderen
  • 1 ts havsalt
  • 7 dl vann
  • ev. en liten klatt eddik

Fremgansmåte

Bland alle de tørre ingrediensene. Ha i vannet. Du kan ev. bytte ut litt av vannet med ekstra Virgin olivenolje.

Bland massen godt. Den skal være mye tynnere enn en vanlig brøddeig, men tykkere enn en kakedeig.

Sett blandingen til side i minimum7 timer hvis du ønsker å bryte ned fytinsyren. Noen mener at eddik fremmer nedbryningen av fytinsyre, mens andre mener at det ikke er nødvendig å tilsette eddik. Fytinsyre er forresten et antinæringsstoff som finnes i blant annet korn. Dette stoffet beskytter kornet og hindrer at vi opptar optimal næring i fra korn.

Hvis du bruker chiafrø kreves muligens litt ekstra væske. Når du tar frem deigen for å lage knekkebrødene kan du ev. tilsette litt mer vann.

Deigen skal være akkurat passe til å spre utover en lang panne. Denne oppskriften  gir ca 2 plater. Ha bakepapir i  bunnen på lang pannene. Det kan være litt greit å dyppe hendene i kaldt vann noen ganger. Da blir det lettere å spre deigen evn utover platene.

Stek knekkebrødene i varmluftsovn på knapt 180 grader. Etter 10 min tar du de ut og ruter de. Når du setter knekkebrødene inn igjen bytter platene plass i ovnen. Stek de ytterligere 15 minutter. Bytt igjen plass i stekeovnen og stek de i ca 15 minutter til. Følg med slik at de ikke blir brent.

Legg knekkebrødene på en rist til avkjøling. Oppbevar knekkebrødene i en lufttett boks.  

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar