Spiselige blomster i hagen

Ost pyntet med blomkarse og stemor på Nordal Aukrust gård i Lom.

For mange er det helt nytt at flere av de blomstene som vokser i  våre hager er spiselige, mens andre bruker blomster flittig i matlagingen. Personlig har jeg ikke hatt så veldig stor kjennskap til dette, men jeg lærer stadig. I fjor sommer var vi  innom gården Nordgard Aukrust i Lom. Ost med blomkarse ble der servert på lunsjbordet. Blomster gjør seg rett og slett godt til pynt på maten.
 

Mange syntes kanskje det er litt skummelt å spise blomster. Hva om de er giftige? Av den grunn legger kanskje mange blomstene tilside på tallerkenen. Det får stå sin prøve. Det er så dekorativt å bruke blomster i matlagingen at jeg personlig nesten ikke kan la være.  

Eksempler på spiselige blomster er roser. Faktisk kan alle roser spises.  De kan feks kandiseres og brukes til pynt på kaker og desserter. De egner seg også til å lage rosevann. En klassiker i for eksempel retter fra Midtøsten. Et annet tips er til rosegele.  De gjør seg godt til pynt på kaker og i salater.

 

Roseblader kan være dekorative i feks en salat

Vi forsøkte å lage noen kandiserte roseblader i dag. Jeg valgte å tørke dem på svak varme i ovnen. Maks 50 grader i ca 30 min. Jeg innser at de blir nok penest hvis du kun lar de lufttørke i en del timer (opp mot et døgn), men da holder de seg ikke så lenge. Når de er helt tørre kan de oppbevares i flere måneder på ett lufttett glass.

Jeg brukte økologisk sukker til dette. Jeg er jo ikke av de som ivrig for så mye raffinert sukker i matlagingen, men hvis man kun skal bruke det til litt pynt er det jo snakk om kun små mengder. Det er uansett mye bedre enn all den e-stoff fargede «sukkermassepynten» man finner i butikkene. Det er godt mulig at du kan bruke xylitol eller sukrin. Det fungerer iallefall fint hvis du ikke tørker bladene i ovnen.  Hvis du bruker ett nokså finkornet sukker blir det kanskje finest..?

Ved første forsøk ble ikke bladene så super fine. Litt øvelse må nok til her. :)

 

Kandiserte roseblader gjør seg godt på kaker og desserter

  Jeg penslet bladene med eggehvite og drysset deretter litt økologisk sukker over. Damen bak bloggen Moseplassen har laget en veldig enkel og god filmsnutt om dette. Hun har valgt å ikke tørke dem i ovnen-kun lufttørking. 

  
 
Det er mange blomster fra hagen man kan spise. Bruk de imidlertid ikke rett etter at du har kjøpt dem hos gartneren. De kan inneholde litt av hvert av sprøytemidler. Her er noen eksempler på blomster du kan bruke i matlagingen:
 
 • fioler/stemorsblomster kan feks brukes som kakepynt. Kandiserte eller som de er. De gjør seg også godt i isbiter!
  Stemorsblomster er supersøte til pynt!

   

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 • syriner kan brukes i salater og som pynt. Syrinsaft skal visst også være godt.
 • lavendel kan feks brukes i kaker og desserter
 • blomkarse kan brukes i salater eller som pynt. Den har en litt pepperaktig smak
 • ringblomster gjør seg godt i for eksempel salater.
 • stokkroser
 • squashblomster
Blomkarse på verandaen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Det er sikkert mange der ute som har  erfaringer med  bruk av blomster i matlagingen. Skriv gjerne tips i kommentarfeltet! :)

Forresten, en god liste hvor blomster brukes i matlagingen kan du finne på bloggen  «Mat og urter»

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/10 (1 vote cast)
Spiselige blomster i hagen, 2.0 out of 10 based on 1 rating

One Response to “Spiselige blomster i hagen”

 1. yskjellu sier:

  Heisann! Brukere du andre løkblomster enn fra gressløk? Hilsen Yngvild

Legg igjen en kommentar