Eplesaft

Når høsten kommer kan eplene gjerne brukes til safting.  Det anbefales primært at eplesaft fryses ned i feks melkekartonger. Hvis du vet at du kommer til å drikke den raskt kan du fint fylle den i flasker. Selv måtte jeg det da vi rett og slett ikke har nok plass i fryseren.

 

Ingredienser

  • 3 kg epler
  • 3 dl vann
  • 250 gr økologisk rårørsukker
  • 250 gr sukrin
  • 2 ts økologisk vanilje

Skal du ikke fryse saften kan det være en ide å tilsette ett konserveringsmiddel som natriumbenzoat. Dette kan du kjøpe på apoteket. Du kan ev. gjøre om på typen sukker du bruker. Eksempelvis kan du bare bruke rårørsukker eller kun sukrin. Jeg har også forsøkt å lage saft med sukrin og stevia. Jeg tilsatte da 500 gr sukrin og 6 ts stevia til 3 kg rabarbra. Dette ga en nokså utpreget stevia smak, men så lenge ungene likte det er det jo greit! Jeg vil neste gang muligens halvere på steviamengden og heller bruke mer sukrin. Jeg har ikke inntrykk av at sukrin»isingen» kommer frem i saften.

Fremgangsmåte

Vask eplene og del de i 2 eller flere biter. Legg de i en saftkoker eller en helt vanlig kjele. Tilsett også vann. Når du bruker en saftkoker vil saften renne igjennom. Hvis du ikke har dette kan du sile den igjennom ett klede etter at eplene har kokt lenge.. Ett klede kan du kjøpe i feks en Jernia butikk. Du kan også bruke ett rent oppvaskhåndkle. Jeg måtte koke eplene i minst 2 tiemr for å få ut all saften.

Når saften er avsilt tilsetter du sukkeret og ev. økologisk vaniljesukker. Kok saften til sukkeret/sødmen løser seg opp.

Fyll glassflasker eller melkekartonger.

Eplesaft uten koking

Du kan ogås lage eplesaft uten at du koker den.

Du kan feks bruke ca 1/2  bøtte (5 dl) med epler som du har delt i store biter. Tilsett ev. 1 ts sitronsyre og 1 ts natriumbenzoat. Sitronsyren gjør at eplesaften trekkes lettere ut av eplene.

Tilsett deretter 5 dl vann.

La dette stå i ca 3 døgn.

Sil deretter saften og tilsett ca 100 gr sødme per liter saft. Smak deg frem. Kanskje trenger du mindre sødme.Sukrin eller rårørsukker fungerer helt fint.

Frys eplesaften ned i melkekartonger eller drikk den ganske raskt.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar