«Helse smoothie»

Dette var en litt snodig tittel! Vi har laget mye smoothies i vår familie i de seneste årene. Det slår alltid godt ann og er en super måte å få i både barn og voksne gode næringssstoffer på. Jeg har lagt inn forslag på mange ulike smoothies på denne nettsiden. Den senere tid har vi imidlertid havnet mye ut på det samme. Noen variasjoner har vi selvfølgelig avhengig av hva vi har i hus, men fermentert er innholdet stort sett alltid på ett eller annet vis. Enten i form av vannkefir eller som hjemmelaget kefir eller yoghurt.Så ofte jeg har anledning reiser jeg også til en økologisk melkebonde og henter ferskmelk. Jeg er av den oppfatning at dette er den sunneste melka. Heldigvis er det slik når man lager hjemmelaget yoghurt og spesielt egen kefir, at melka på en måte vekkes til live med masse fordelaktige bakterier som våre mager har godt av. Så om du ikke har tilgang til ferskmelk så kan du allikevel lage kefir av hel eller lettmelk. Jeg er av den oppfatning at upasteurisert melk har næringsstoffene mer inntakt. Samtidig har denne melka naturlige, gode fettstoffer. Er kuene i tillegg flasket opp på ubehandlet gress inneholder melka store mengder omega 3.

Vi har en sønn med atopisk eksem. Jeg tror at det er viktig for han å få i seg mest mulig fordelaktige bakterier for å inneha en optimal tarmflora  Dette er viktig for å motvirke eksem. Dessverre er det slik at det er ikke alltid så lett å få i han den type mat. Vannkefir og kefir drikker han helst ikke bar, men når han derimot får det i smoothies går det ned på høykant. Kefir med steviadråper er også en fulltreffer. Med smaker som feks vanilje, hasselnøtt, sjokolade og bær blir dette vel så godt som biolia. Biola blir dessuten en blek erstatning hva helseffekt angår!.Du kan selvfølgelig bruke butikk kjøpte melkeprodukter til denne smoothien, men helseeffektene du oppnår vil ikke bli like optimale.

Du trenger altså væske som vannkefir, yoghurt eller kefir. Mange liker å ha økologiske eggeplommer i en smoothies. Egg er en super proteinkilde samt at de har mange andre gode helseegenskaper. Mange mener at man kun bør bruke eggeplommer rå da eggehviten vil virke som en enzymsperre…

Bruk gjerne en god fettkilde i smoothien som feks ekstra virgin kokosnøttolje. For barn er tilstrekkelig fett spesielt viktig.  Ha kokosfette sammen med litt væske før du tilsetter frossen bær/frukt ellers vil fettet klumpe seg.

Her kommer ett forslag til smoothies:

 • vel 1 liter væske som vannkefir,kefir eller yoghurt
 • 2-4 håndfuller med bær.Jeg har ofte litt banan oppi i tillegg til bær da den tilsetter litt ekstra sødme
 • 1 cm ferskrevet ingefær
 • ev. 1-2 ss ekstra virgin kokosfett
 • ev. noen dråper stevia med ønsket smakstilsetning. Dadler fungerer også
 • ev.2 eggeplommer
 • ev. 1 ss gelatinpulver

Fremgangsmåte

Hivs du ønsker å bruke kokosnøttfett tilsetter du dette sammen med litt av væsken og blander dette godt i blenderen.Ha deretter i bær/frukt og raspet ingefær. Smak til med sødme. Vil du ha en ekstra næringsrik smoothies så tilsetter du eggeplommer og gelatin.

Jeg tilsetter ofte feks avocado eller  litt spinat i smoothien. Ikke alle syntes det hørtes like lurt ut, men jeg syntes personlig dette er en god måte å få i barna litt grønnsaker på.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “«Helse smoothie»”

 1. hilde sier:

  hei, dette er eksakt det samme som vi lager hjemme hos oss. Jeg knoter en del med det gelatinpulveret, får det liksom aldri til å løse seg opp. Har prøvd å røre det ut i brennesle-te (Frontier sin fra iherb), men det blir alltid litt klumpete og rart……

  • yskjellu sier:

   Hmm, jeg var vel egenltig ikke opplevd at det blir klumpete. Jeg bruker gelatinen til «Now». Vet ikke om det kan ha noe me produsenten å gjøre? Jeg har hatt pulveret direkte i smoothien. Etter anvisning på pakken skal det kunne has direkte i kalde drikker.
   Hilsen Yngvild

Legg igjen en kommentar