Hylleblomstsaft

Vi var nylig i Danmark. Der vokser det svarthyll mange steder. De er også flinke til å bruke blomstene i matlagingen. Ideen til denne oppskriften fikk jeg fra det danske bladet «Spis bedre». Jeg har gjort noen små justeringer.

Nå i overgangen mellom juni og juli står svarthyllen i full blomst. Den er kanskje ikke så lett å finne den over alt og du bør være sikker på hvordan den ser ut. Du må ikke forveksle svarthyll med rosa pioner…. :) Jeg hadde ikke flere hylleblomster igjen så en pion måtte erstatte hyllblomstene som dekorasjon på bildet.

Jeg fikk tips om hvor jeg kunne finne hylleblomster av Rita Amundsen. Tusen takk for det tipset Rita!  Vi er andelshavere på Øverland. Ikke visste jeg at det der vokser flere svarthylltrær. Har du ikke tilgang til svarthyll kan du jo prøve mjødurt istede. Den vokser nå vilt mange steder. Ifølge Rita så blir dette en veldig god saft. Se bilder av mjødurt her.

Blomstene vokser i klaser

Ingredienser

 • 30 hyldeblomstklaser
 • 2 økologiske sitroner
 • 2 ss sitronsyre (kjøpes på apoteket)
 • 1 kg økologisk rårørsukker (ev. 500 gr sukker og 1 ss stevia)
 • vel 1  liter vann

Fremgangsmåte

Skyll blomstene for rusk som lus. Ja det kan faktisk sette seg en del lus på blomstene. Ikke spesielt delikat i saften.

Skjær sitronen i skiver. Legg hylleblomstene, sitroner og sitronsyre i en bolle.

Kok opp vannet  med sukkeret og ev.  stevia. Hell dette over hylleblomstene mm.

La blandingen stå å trekke i kjøleskap i 3-4 døgn. Ha ett lokk over.

Sil saften og hell den på rene flasker.

Saften bør oppbevares kjølig. Helst bør den fryses hvis den ikke drikkes opp i løpet av ett par uke. Frys den gjerne på melkekartonger.

Hylleblomster med sitronsyre

 

Hylleblomster som har stått kjølig i 2 døgn.

 

Det blir en del sukker i saft, men igjen så er det bedre enn den kunstige saften man får kjøpt i butikkene. Det er uansett ikke nødvendig å drikke saft i store mengder.

Lag gjerne en hylleblomstgele! Det er sommer det! Bruk gjerne litt ekstra god gelatin fra for eksempel Tidsporten.

Jeg har selv latt hylleblomstsaft stå litt for lenge før den ble tatt i bruk. Den var da ikke fullt så god å drikke. Jeg hadde da oppi litt vannkefirkorn. Etter noen dager på kjøkkenbenken ble dette til hylleblomsteddik. Flott å bruke i matlagingen!

Ut på hylleblomst jakt folkens!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

4 Responses to “Hylleblomstsaft”

 1. Du får kjøpt sitronsyre i vanlige matbutikker også..
  men det er ikke nødvendig og bruke det i blomstersafter man kan bruke kun sitron også, men da pleier jeg og fryse saften porsjonsposer fordi holdbarheten ikke er så lang.

  Jeg har aldri prøvd med stevia i blomstersafter, og har faktisk den erfaringen at spesielt mjødurtsaft blir aller best med hvitt sukker, mer delikat.
  Jeg tenker at alt det man spiser med glede og god samvittighet gjør godt for oss, altså unner jeg meg litt hvitt sukker ibland (har vært 3 år fullstendig uten sukker og melk for noen år siden, og nå tåler jeg sukker i små doser..) men hvis man tenker at hvitt sukker er ren gift så lar man være å bruke det.

  En helt himmelsk is får man med 3 eggeplommer , 1 boks pisket krem + ca 1.5-2 dl saftkonsentrat. Trenger ikke ismaskin, bare sett i en boks i fryseren.

  solskinnshilsen,
  Rita

  • yskjellu sier:

   Tusen takk for gode tips Rita! Det er vel slik at sukker øker holdbarheten. Ser at det er noen som bruker feks sukrin i syltetøy. Har selv laget eplesaft med 50/50 sukker og sukrin. Det holdt seg igrunnen greit over vinteren. Gjør faktisk i dette øyeblikk ett forsøk med hylleblomstis. Har ikke en ismaskin som fungerer så godt. Har derfor rørt i den flere ganger, men det tror jeg ikke jeg gidder mer nå! :) Din enkle oppskrift gir jo mange muligheter for å lage ulike smaker bare man har litt hjemmelaget saft på lur…!!

 2. elin tindra askerød sier:

  Hylleblomst og HylleBÆRsaft er himmelsk godt!

Legg igjen en kommentar