2 gangs fermentering av melkekefir

Det er fullt mulig å smakstilsette kefir.

For mange er det kanskje en stor fordel da dette mildner smaken. For meg personlig  er det nemlig et problem at jeg syntes kefiren kan bli litt vel stram på smak. Den blir selvfølgelig strammere dess lenger du lar den stå til fermentering. Kommer mysen klart til syne og legger seg på toppen av glasset syntes jeg personlig at den har stått for lenge. Så det gjelder å finne det perfekte tidspunkt etter hva du selv foretrekker. Hvis melken ikke har begynt å tykne har den ikke stått lenge nok. Vanligvis 1-2 døgn avhengig av temperaturen.

Når du ser at melken begynner å tykne har tiden kommet for å 2 gangs fermentering.

Skill melken fra kefirkornene. Ha kefiren i en glassbeholder og tilsett smak etter ønske. Nå er det bare å la fantasien løpe løpsk!

Her har du noen forslag til smakstilsettere:

  • skall av en økologisk appelsin eller sitron. Tilsett ev. et par appelsin eller sitronskiver
  • oppskjært frukt eller bær.  Bruk for eksempel bringebær, jordbær, blåbær, mango eller banan. Hvis du ikke ønsker hele bær i kefiren kan du legge de i en stor tesil el.
  • du kan også kjøre bær/frukt i blenderen og tilsette dette direkte i melken
  • en tepose fungerer også. Hva med chai latte?
  • tørket frukt
  • krydder og lignende kan også tilsettes. Eksempelvis litt vanilje, kanel, lakris og kakao.
  • fruktjuice fungerer også, men dette gjør selvfølgelig kefiren tynnere.

Deretter lar du melken stå fremme i  et glass  med lokk  for ytterligere gjæring. Igjen så er det romtemperaturen samt dine preferanser som avgjør hvor lenge du vil la den fermentere. Alt fra 2 timer til et helt døgn.

Fjern deretter ev. smakstilsetteren og sett melken kaldt i kjøleskap.

Fermenteringen vil ofte gjøre at det dannes litt gasser i melken. Den må da stå og 2 gans gjære i et luft tett glass.

Visste du forresten at 1 glass med melkekefir inneholder like mange gode bakterier som et helt glass med probiotika. Lurte du på hva du skulle velge sa du…?

Enjoy!

 

Her kan du kjøpe kefirkorn. Du kan også bli medlem av gruppen «Melkesyregjæring» på Facebook. Her er det mange som deler.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar