Fermentert ketchup

Fermentert ketchup smaker utrolig godt. Full av gode bakterier og noe helt annet enn den ketchupen du kjøper i butikken. Vi har en sønn som reagerer på ketchup i form av eksem.  Det er trolig histaminet i tomatene som gir han reaksjonen. Allikevel har jeg merket at økologisk ketchup går bedre. Hjemmelaget fermentert ketchup gikk strålende! Helt uten raffinert sukker og diverse merkelige ingredienser er den også!

Er du i tvil om du får barna til å spise denne ketchupen så ha den i en gammel ketchupflaske. Husk imidlertid å lette på trykket inni flaska ved høve. :) Tips fra Kristine fra Gladerebarn. Det var ikke nødvendig her i huset. Barna elsket ketchupen!

Jeg har laget ketchup av enkleste slaget rett og slett for at den ikke skulle virke for fremmed for barna. Du kan imidlertid smakstilsette den med mange typer krydder som feks fersk hvitløk, nellik, muskat, cayennepepper og kanel.

Jeg har brukt organisk tomatpure. Neste gang skal jeg lage den av økologiske tomater. :)

Det er vanlig å bruke myse fra upasteurisert melk til å lage denne ketchupen. Den inneholder mange gode bakterier som får fart på fermenteringen. Imidlertid er jeg klar over at å lage slik myse kun er for spesielt interesserte. Det er dessuten ganske krevende å få tak i upasteurisert melk da det ikke er lovlig å selge kommersielt i Norge.

Hvilke alternativer har du da?

Du kan bruke væsken som oppstår når du lager fermenterte grønnsaker. Når du lager fermenterte grønnsaker er det tiltrekkelig med salt for å få til en god gjæringsprosess.

Du kan også lage myse av kefir eller yoghurt som du har fermentert selv av fortrinnsvis økologisk melk. Se linker under. Myse lager du ved å sile kefir eller yoghurt gjennom ett klede.

Her kommer oppskriften på ketchup!

 • 2 glass økologisk tomatpure ( a 180 gr)
 • 3 ss økologisk honning, helst rå
 • 1 stor ts havsalt
 • 4 ss økologisk eplecidereddik eller annen eddik
 • 1 dl myse eller væske fra dine fermenterte grønnsaker.

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene godt. La 2-3 ss av mysen være igjen . Dette kan du legge på toppen av ketchupen.

Ketchupen skal nå stå fremme på kjøkkenbenken og gjære i opp mot i uke. Smak ev. på den underveis. Kanskje syntes du 3-4 dager er tilstrekkelig.  Dekk den til med ett klede. Det må komme luft til under prosessen.

Sett den i kjøleskapet. Der kan den holde seg lenge, men den får sannsyligvis ikke stå i fred så lenge. :)

Nammis!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (3 votes cast)
Fermentert ketchup, 5.7 out of 10 based on 3 ratings

7 Responses to “Fermentert ketchup”

 1. Kristine sier:

  Mmmmm! Ja hjemmelaget ketchup er godt! Alle her liker den, så sant den er gjemt inni Idun sin ketchupflaske:)

 2. sissel sier:

  Hei..
  MÅ alle ingr. være økologiske?
  Eller kan man ta hva man har…litt halvt om halvt ? :)

  • yskjellu sier:

   Du kan selvfølgelig mikse, men aller best er det å bruke økologiske grønnsaker. Dette fordi det er de naturlige bakteriene som er tilstede i økologiske grønnsaker som er med på å starte fermenteringsprosessen (bakteriene kommer ifra jorda). Når man bruker økologisk tomatpure tror jeg imidlertid at tomatene er varmebehandlet. Da vil bakteriene ha kokt bort i sausen… Man kan imidlertid lage ketchup av rene tomater. Da ville jeg definitivt ha satset på økologiske. Hilsen Yngvild

 3. sissel sier:

  Takk for svar.
  Jeg har nå laget en runde med ketchup med litt halvt om halvt…nå gjenstår det å vente på om det skjer noe i løpet av uka på kjøkkenbenken :)

  • yskjellu sier:

   Får håpe den blir litt «fluffy» etter hvert. Prosessen går raskest hvis du tilsetter myse eller væske fra tidligere fermenterte grønnsaker. Det skal imidlertid også kunne fungere med kun salt. Bruker du kun salt kan du vurdere å tilsette litt mer salt hvis det ikke skjer noe som helst etter noen dager….

 4. Ellen Fuglseth sier:

  Hei.
  Når det står havsalt, kan man da bruke det grove havsaltet som man kan kjøpe i 2 kgs poser i butikken?

Legg igjen en kommentar