Fermentert ramsløk

Fermentert, melkesyret, eller probiotisk mat. Kall det hva du vil.

Ramsløk har som kjent en sterk antiinflammatorisk effekt. Melkesyregjærer du den i tillegg har du en sikker vinner i for eksempel forkjølelsessesongen. Vel jeg garanterer ikke at du unngår forkjølelse, men det er et forsøkt værdt.

Ramsløken plukker du i mai. Den vokser fra Osloområdet helt opp til Trondheim, men er mest utbredt på Vestlandet. Planten trives best i litt skyggefulle og fuktige steder. Den kan vokse på steinete grunn og gjerne under berg.

I Oslo området kan du mer spesifikt finne den på for eksempel Nesodden og i Bærum. Prøv for eksempel i nærheten av  Skui bakken. Den har en svært karakteristisk lukt. Den lukter løk! :)

Når du skal fermentere ramløken bruker du en saltlake. Oppskrift kan du finne her.  Du kan få litt ekstra fart på prosessen ved å tilsette for eksempel myse, vannkefir eller andre probiotiske drikker En starter kan du kjøpe her.

Kutt bladene i biter. Ha de i et norgesglass og dekk med saltlake. Dekk de gjerne med en pose fylt med saltlake. På denne måten er du sikker på at alle bladene ligger i laken ellers kan lett mugg oppstå. La blandingen stå på kjøkkenbenken i minst 3 dager før du setter den kaldt. med lokket på. Sørg for at det er litt luft på toppen av gasset.  Rmsløken vil holde seg gjennom hele vinteren i et litt kjølig rom.

Tilsett ev. andre ingredienser. «Ugress» som ferske løvetannblader fungerer bra. Ferskt krydder etter smak kan også forsøkes.

Lykke til med eksperimenteringen.!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
Fermentert ramsløk, 9.0 out of 10 based on 4 ratings

Legg igjen en kommentar