Ingefær starter

Er du en av de som syntes det virker spennende med fermentert/melkesyregjæret mat, men syntes det virker litt overveldende? Hvor skal du starte? Hvor skal du få tak i alle disse startkulturene? Vannkefir,  melkekefir korn, kombucha, june, myse etc etc . Merkelige greier, Rare er de også. Kanskje til og med litt ekle.

Det sies at det første å forsøke seg på er surkål eller tradisjonell «sauerkraut». Da trenger du i utgangspunktet ingen starter

Har du lyst til å forsøke noe leskende så er ingefærstarter eller ingefær «bug» mitt heteste tips. Det smaker godt og faller i smak hos de aller fleste. Det kan jeg dessverre ikke si om melkesyregjæret surkål. Den faller ikke i smak hos alle. En tilvenningssak er det nok, men jeg tror nok ikke du får alle barn til å kaste innpå med denne retten.

Fermentert ingefær drikke derimot. Mmmmm!

For å sette i gang å lage denne drikken må du først lage en startkultur.  På engelsk kalt «bug». Da trenger du kun tre ingredienser; vann, sukker og fersk ingefær. Bruk primært økologisk sukker og ingefær. Det sikrer en bedre gjæringskultur. Får du ikke tak i økologisk ingefær, tar du bare av skallet før fermenteringen.

Det er flere måte rå lage en «bug» på. Fellesnevneren er at du må være litt tålmodig.  Du kan regne med å bruke opp mot 5 dager for å få fart på kulturen.

Mange rasper ingefæren. Andre skjærer den i småbiter. Vasker du den økologiske ingefærroten kan du fint la være å ta av skallet.

Oppskriften som følger er ikke slavisk, men det er omtrentlig slik jeg har valgt å gjøre det.

Ingredienser

  • økologisk sukker
  • økologisk ingefærrot
  • vann

Fremgangsmåte

Skjær en ingefærrot i små biter. For hver dag som går vil du trenger ca 1 ss oppskjært ingefærrot. Da er det like greit å gå drastisk til verks første dag. Skjær opp flere spiseskjeer og legg resten i en boks i kjøleskapet.

Første dag gjør du som følger:

Bland 1 ss oppskjært ingefær med 1 ss sukker og 1 ss vann.

La det stå på kjøkkenbenken i et glass med lokk. Ikke skru det hardt igjen. Alternativt kan du legge over et klede med strikk. Rør gjerne rundt i blandingen flere ganger.

I prinsippet gjør du det samme andre døgn, 3 døgn osv. Kanskje kan det være lurt å øke vann mengden noe fra gang til gang. Ikke glem å røre litt rundt i glasset av og til.   Etter 4-5 døgn vil det begynne å boble. Du hører det ved å legge øret til glasset. Da er kulturen klar til å tas i bruk.

Væsken i glasset kan du i prinsippet blande i hva som helst. Her i huset går det mye i eple juice eller annen juice.

Sil av ca 1 dl væske. Ha dette i en flaske og fyll på med juice. La det stå og gjære på kjøkkenbenken i ca 1 døgn.  Husk at det må være i en lufttett flaske for at det skal dannes kullsyre.

Følg litt med så du ikke får en eksplosjon på kjøkkenet.

Hva om du ønsker å ta en pause i «bryggingen?

Gi starteren næring før du setter den i kjøleskapet. Dvs  1 ss ingefær og 1 ss sukker. I kjøleskapet kan starteren i prinsippet stå i i uke før du igjen «mater» kulturen. For å få fart på den igjen, tar du den ut av kjøleskapet,  «mater» den og lar den stå å godgjøre seg til boblingen er i gang.

2016-03-28 18.05.40

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.3/10 (3 votes cast)
Ingefær starter, 5.3 out of 10 based on 3 ratings

Legg igjen en kommentar