Granola

Dette er en granola du fint kan lage som alle andre granolaer. Altså ved kun å blande alle ingrediensene og steke det i ovnen. Det finnes utallige utgaver av disse på nettet. De er gode og selvfølgelig ett mye bedre alternativ enn tradisjonelle frokostblandinger. De er også enkle å lage. 

Jeg har imidlertid en del sære oppfatninger til hvordan mat skal behandles for at de skal tilføre oss mest mulig næring.  Det er ikke til å komme ifra at dette tar litt lengre tid og er litt mer krevende. Så det er selvfølgelig ingen krise om du ikke får gjort dette hver gang, men du vil blandt annet bli tilført flere av de viktige mineralene som finnes i korn hvis du har ork til å gjennomføre denne prosessen.

Det er ikke til å komme ifra at korn og frø kan være lite fordøyelig for en del mager. Det er dessuten slik at i eksempelvis korn og frø finnes det fytinsyre. Fytinsyre binder  mineraler som kalsium, magnesium , sink og jern og gjør de vanskelig tilgjengelig for kroppen.

I korn finnes imidlertid fytase i større eller mindre grad. Fytase bryter ned fytinsyren. Det er forskjell på hvor mye fytase korn inneholder. I rug og hvete finnes feks mye fytase. I havre er det lite fytase.

Når korn er varmebehandlet ødelegges dessuten fytasen. Dette er en av grunenne til at feks industrielt fremstillte frokostblandinger er lite gunstige å gi barn. De tilfører kroppen lite næring.  En annen grunn er selvfølgelig blandt annet sukkerinnholdet.

Det er imidlertid mulig å bryte ned fytinsyren. Kornet må bløtlegges. Det er litt uenighet til hvordan man bryter ned  fytinsyren. Noen mener at kornet kan bløtlegges i melk, mens andre mener at kalsiumet i melka hindrer at fytinsyren nedbrytes. Andre anbefaler  feks sitronsaft, eplesidreeddik eller myse for å bedre pH’en. Jeg har selv ofte brukt dette prinsippet.

 Amanda Rose har skrevet en interressant liten bok om emnet. Hun mener at bløtlegging i vann er tilstrekkelig.

Hvis man bruker en del havre i brød eller frokostblandinger vil bløtleggingen ta tid. Etter 12 timer vil kun 25 % av fytinsyren være nedbrutt. Du kan i imidlertid fremskynde prosessen ved å tilsette rug. Grunnen til dette er at rug  inneholder mye fytase.

 Er kornet raffinert er det altså minimalt med fytase tilstede. Det tar derfor lengre tid å bryte ned fytinsyren.

Surdeigsbrød er den optimale måten å behandle korn på. Tradisjonelle butikkbrød er langtfra like næringsrike.

Her kommer ett forslag til ingredienser i en granola. Du kan fint gjøre individuelle tilpassninger.

 • 2 kopper firkorn
 • 2 kopper havregryn, store
 • 1 dl økologisk rugmel
 • 3 ss økologisk kokosfett
 • 1-2 ss kanel
 • 3 never rosiner
 • ev. annen tørket frukt som aprikoser eller tranebær
 • 3 ss økologisk palmesukker
 • 3-4 ss honning
 • ev. noen never hakkede nøtter etter ønske
 • 1 liten kopp solsikkefrø
 • 1 ts uraffinert salt
 • ev. 1-2 never gresskarfrø
 • ev. 3-4 ss eddik, sitronsaft eller myse
 • væske til å dekke det hele

Fremgangsmåte

Hakk ev. nøtter. Bland dette med de øvrige tørre ingrediensene. Smelt det økologiske kokosfettet på svak varme. Ha fettet sammen med lunkent vann.

Bland alle ingrediensene godt.

Sett blandingen varmt. Gjerne på baderomsgulvet. Dess lengre blandingen står dess mer fytinsyre blir brutt ned. La den gjerne stå opp  mot  ett døgn.

Spre deretter blandingen godt utover 2 plater.  Ha den gjerne på bakepapir.

Stek frokostblandingen på 150-180 grader i ca 30 min. Vend ev. litt på blandingen slik at ikke kun det ytterste laget på pannen blir stekt. 

Ps. Det kan være litt vanskelig å spre blandingen utover platene da den er litt klissete.

Du må ev. «angripe den» etter at blandingen er kald. Dvs å banke løs med noe hardt! Ha den i flere poser før du banker i vei.

Oppbevar blandingen tørt.

Server gjerne med litt bær og yoghurt.

Hadde du valgt den tradisjonelle måten å lage frokostblandingen på hadde blandingen ikke ha blitt så seig og det hadde vært lettere å spre den utover platen.

 

En god og svært utfyllende artikkel om bløtlegging  av blandt annet korn, ris og bønner finner du her.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “Granola”

 1. Heidi sier:

  Tusen takk for flott innlegg! Kjapt, enkelt og greit om fytase og fytinsyre – og super oppskrift som jeg skal teste ut så snart jeg begynner å lage viili.

  Heidi

Legg igjen en kommentar