Hjemmelaget kefir ost

I dag tenkte jeg at jeg skulle eksperimentere litt med en kefir jeg hadde laget. Kefir kan jo brukes til så mangt -så også ost.

Tja, det høres kanskje så som så ut. Kefir er jo rimelig surt. Kan dette bli godt da!

Dessverre folkens, dette ble for surt. Iallefall etter min smak…. Det var jo artig å ha prøvd det, men tror nok ikke det blir en klassiker i vårt kjøkken. Denne osten er det nok bare jeg som kommer til å spise av.

Hvis du allikevel har lyst til å prøve er det jo værdt et forsøk. Kanskje får du til et mye bedre sluttresulatat enn det jeg fikk.

For å lage kefirost må du selvfølgelig ha litt hjemmelaget kefir ståendes. Oppskriften på dette finner du her.

Da gjør du som følger

Ha et kjøkkenhåndkle over en bolle og hell den relativt tykke kefiren i denne. La den stå å renne av seg. Dess lengre den får stå og renne av seg dess tykkere blir konsistensen. 6-12 timer gir en kremaktig ost.

Ha kefiren i ett klede.

Når du har bestemt deg for at osten er ferdig tar du den bare opp av klede og blander den med ønsket krydder. Jeg valgte å bruke fersk basilikum, soltørkede tomater og havsalt. Du kan også bruke feks tørkede urter som «Herbs de Provence», fersk ramsløk,  purre, chilli,  dill etc etc. Andreas Viestad anbefaler å legge osten i ett klede  og deretter i saltlake. Den bør ligge i kjøleskapet et døgns tid….

Kefiren er ferdig.

Du kan også lage ost ved feks å bruke yoghurt. La den sile av seg på samme måte. Du kan også henge den opp under ett tre i hagen. Du kan få tips om hvordan du gjør dette av Andreas Viestad

Ett annet alternativ er å lage «Lebene». Du lager da små kuler med kefirost samt ev. noe krydder. Legg disse i feks et Norgeglass. Fyll på med en god olje og ev. litt mer friske urter hvis du ønsker dette. La det være litt plass igjen i glasset og legg på lokket.

Om du ønsker det kan du også her bruke yoghurt istedet. La yoghurten sile av seg på samme måte. Yoghurten blir trolig litt mildere på smak…

Oppbevar glasset kjølig. Det kan da holde seg i opptil flere måneder.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar