Lag din egen yoghurt

Det finnes mange måter å lage yoghurt på. Jeg har personlig valgt en «snabbløsning» da jeg ikke orker å bruke alt for mye tid på dette. Jeg lager viili!

Hva i all verden er dette?

Viili stammer opprinnelig fra Finnland. Den er nokså lik feks tettemelk,  skyr og «langmjølk». Den er relativt tynn i konsistensen, men tykkere enn butikkkjøpt kefir.   Når du har oppnådd en viili som opptrer som honning i konsistensen er den perfekt. Yoghurten  er mild i smaken. Naturell yoghurt er feks mye surere.

Viili inneholder melkesyrebakterier. På latin heter disse; Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris. Kulturer som inneholder  mesophilic trenger ikke oppvarming. Dette gjør at viili yoghurt er svært enkelt å lage.

Når du lager yoghurt hjemme vil du skape gode bakterier i den pasteuriserte melken. Dette er gunstig for tarmfloraen. Yoghurt bidrar til å opprettholde et «rent» tarmsystem, samtidig som den tildels er god mat for de andre nyttige tarmbakteriene våre.

Hvordan lager man så viili?

Du må ha en starter på 2-3 ss viili. Dette må du få fra noen du kjenner eller kjøpe på nett. Jeg kjøpte min starter her. Dette er også en svært god side.

Det fungerte helt fint. Du får også tilsendt en beskrivelse via mail.

Når du har en starterkultur kan du bruke denne omat og omat…

Ta 2-33 ss av «starteren (den forrige yoghurten du lagde) og bland den med 1 l melk. Bruk økologisk lett melk eller H- melk. Viili kulturen trives best mellom 21-25 grader. I løpet av 12-24 timer i god romtemeperatur vil yoghurten være ferdig. H-melk gir en tykkere konsistens på yoghurten. (Den beste ratioen for starter og melk  er 30 ml starter til 450 ml melk)

Hvis du ønsker å bruke rå melk er dette mulig. Leverandørene av starter kulturene sier litt forskjellig her. Noen sier at du må  opprettholde en viili kultur laget på pasteurisert melk da bakteriene i rå melken etter hvert vil drepe  yoghurt kulturen. HappyHerbalist anbefaler å kun bruke rå melk etter at du har fått etablert en god starterkultur.

Noen leverandører mener at man kan bruke feks kokosmelk, soya og mandelmelk til å lage viili, men at man bør opprettholde en starter laget på pasteurisert melk. 

Når du bruker rå melk forstår jeg det slik at den bare vil fortsette å tykne på kjøkkenbenken til den skiller seg og myse og «ost» dannes. Du vil altså få en tykkere yoghurt med råmelk hvis du lar den stå over 12-24. Tilslutt vil den altså skille seg.. 

Glass

Bruk feks rene «norgesglass». Du bør ikke rengjøre glassene med anti-mikrobiell såpe (feks den grønne zaloen) da dette kan legge igjen såperester som kan drepe kulturen. Vask gjerne med vann og eddik. Når du har blandet starteren og melken i glasset dekker du denne med feks et kaffefilter og syltestrikk. Kulturen må kunne puste!

Andre måter å lage yoghurter på

Det finnes mange ulike starter kulturer som kan kjøpes på nett via fortrinnsvis USA. Viili er den mest populære kulturen, men du kan også kjøpe kulturer som er ganske lik villi på smak og konsistens som fesk  filmjølk og piima. Forøvrig finnes feks gresk og bulgarisk yoghurt.

Det er også mulig å lage yoghurt ved å bruke butikk kjøpt yoghurt som starter. Du tilsetter da melk litt yoghurt naturell og varmer opp denne forsiktig til 37 grader (ha gjerne et steketermometer i melka og følg nøye med). Skru derette av temperaturen og la den stå og godgjøre seg. Ha den gjerne på norgesglass og la det slippe til litt luft. Den bør helst stå på ett litt varmt sted. Gjerne under vasken på badet. Hvis dere har gulvvarme. :) 

Ønsker du en litt tykkere yoghurt lar du den renne av seg i feks et kjøkkenklede. Da blir den feks veldig god til å bruke til tzatziki.

Her finner du også en god artikkel om hvordan du lager yoghurt fra Senseoflife.

Bruksområde

Våre barn elsker å spise vår kjære venn Viili! Vi spiser den gjerne med litt frukt og feks honning. Hvis man har oppi litt frokostblanding blir det et fullverdig frokostmåltid. Lag helst din egen frokostblanding så unngår dere alt sukkeret! :)

Vi har også hatt den i pannekaker, i smoothies og sammen med presset appelsinsaft og appelsinbiter. Den kan også fint brukes i feks dressinger og i brødbakst.

Er det noen som har lyst på litt viilistarter er det bare å si ifra. Jeg bor i Oslo.

Lykke til med yoghurtlagingen det er kjempegodt og veldig billig! :)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)
Lag din egen yoghurt, 6.0 out of 10 based on 2 ratings

Bildegalleri

7 Responses to “Lag din egen yoghurt”

 1. Else sier:

  Hei! Er det mulig å sende i post, dette kunne eg gjerne tenkt meg! Supert innlegg! :-)

 2. Jorid sier:

  Hei,

  Eg og sambuaren min har veldig lyst å lage viili, og det hadde vært kjempefint å få ein starter.
  Me bur i Oslo – nærare bestemt på Grunerløkka. Kanskje me kunne møttes ein gong i Juli?

  Med venleg helsing
  Jorid

 3. Trine sier:

  Hei. Jeg har fått tak i viili og lurer på en del ting, om du har tid da..1. Er det bare slik at man blander 2-3ss starter og 1 liter melk, så er viilien klar etter x antall timer? Så tar jeg av 3ss til neste gang, skal denne bare oppbevarest i kjøleskapet, skal den evt blandes med melk? Hvor lenge kan kulturen stå i kjøleskapet? Såååå takknemlig for svar.

  • yskjellu sier:

   Det er så enkelt som du beskriver. Bare la den stå på kjøkkenbenken med noen ss villi. Ta vare på noe av massen i kjøleskapet til neste gang. Den kan stå der i ganske mange uker. Jeg har definitivt forsøkt dette. Det kan være at den ta trenger noen fermenteringsomganger for å få tilbake den friske smaken. Feks hvis den har stått i kjøleskapet opp mot ett par måneder…. Da lukter og smaker den ikke godt! Lykke til! Yngvild

 4. BechBabe sier:

  soppen kan fryses

Legg igjen en kommentar