Speltpepperkaker

Pepperkakedeig skal alltid stå kjølig til deigen blir ganske hard i konsistensen. Da kan man like så godt benytte anledningen til å bryte ned mye av glutenet så blir det ikke så hard kost for » sarte, moderne» mager. Mange som er glutenintolerante vil kunne spise disse pepperkakene, men ikke alle. Hvis man tilfører deigen eddik eller myse  «klippes» glutene opp slik at det ikke lenger er irriterende for tarmen.  Ifølge ernæringsfysiolog Monica Sæland kan man fint bake ut pepperkakene omgående når man bruker spelt, men jeg ønsker altså å oppnå de helse egenkapene som oppstår når deigen får ligge i min 7 timer. Eksempelvis endbryting av fytinsyre.

Jeg har prøvd ett par pepperkakeversjoner i desember. Jeg tror jeg velger å legge ut den jeg lagde i dag. Den var nok litt vanskeligere å arbeide med enn den første utgaven jeg lagde, men man får bare bruke litt ekstra mel når man baker ut pepperkakene. Er du glutensensitiv får du nesten bruke feks sorghum, ris eller arrowrot mel til utbaking. Fett eller smør fungerer best jfr. M Sæland. Selv har jeg ikke prøvd dette.

Den var også nokså sprø. Det ble derfor noen småulykker underveis. Ergo, pepperkakene ser ikke veldig profesjonelle ut må jeg ærlig innrømme. Eldstejenta var også litt med på bakingen, men jeg kan ikke legge så alt for mye av skylda på henne.  Ved forrige pepperkakeslag var det 4 barn tilstede. 2 førsteklassinger og 2 fireåringer. For ett sjøslag! Mor var helt utslitt etterpå.

Jeg hadde noen utfordringer  som; hvordan pynte pepperkakene uten at ungene skal få mega sukkerkick. Litt vanskelig er det nok å unngå!

Der endte med  at jeg blandet melis og sukrin til glasur sammn med litt eggehvite og eddik. Pynten besto av, tranebær, anis samt sukkertøy fra Yummy earth. Mandler og rosiner kan også brukes. Jeg brukte også noe sukater, men de inneholder også en del sukker…Mange mener nok at i jula skal ungene få så mye sukker de bare vil. Det er da måte på særhet! Jeg skal innrømme at våre barn får sukker, men jeg forsøker etter beste evne å begrense inntaket.

 Ingredienser

 • 300 g smør eller økolgisk kokosnøttsmør
 • 2,5-3 dl økologisk palmesukker eller økologisk uraffinert sukker. Jeg brukte muscovado og palmesukker
 • 1 dl lønnesirup
 • 2 ts ingefær
 • 4 ts  kanel
 • 2-3 ts nellik
 • 3 ts malt kardemomme
 • ev. 1/4 ts pepper
 • 2 ts natron
 • 1 1/2-2 dl væske som vann fløte eller kefir. Gjerne egenfermentert
 • 14 dl økologisk spelt eller ev. økologisk hvetemel
 • 4-6 ss myse eller eddik hvetemel
 • 1 egg

Fremgangsmåte

Ha sukker, lønnesirup og krydder i en kjele. Varm dette opp til sukkeret løser seg godt opp. Forbered samtidig smøret og skjær dette i biter. Tilsett det litt etter litt i den varme blandingen og rør til smøret er godt blandet i sukkeret og krydderet. 

Ha deretter i natron og rør godt. Det er nå tid for å tilsette væsken. Ha i 2 dl væske etter ønske. Pisk lett ett egg og ha i røren. Ha i myse og eller eddik hvis du ønsker å bryte ned mest mulig av glutenet. Væsken bør ikke være alt for varm når du gjør dette. 

Rør til slutt inn melet. En mikstmaster fungerte for mind del, men massen blir ganske tung». Sett deigen kaldt i minimum 7 timer. Gjerne opp mot ett døgn.

Når du baker ut pepperkakene syntes jeg det er ideelt at deigen er passe hard ellers kan utbakingen bli litt krevende.

Stek pepperkakene i ca 8 minutter på 180 grader.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar