Eplekake av surdeig

Det er faktisk mulig å bruke surdeig til mye annet enn kun i brød deigen. Pannekaker, kaker, vafler etc er alle gode bruksområder.

Det mest klassike er å bruke for eksempel 1 kopp med surdeig i deigen for så å steke kaken omgående. Du få da en litt annerledes smak som er både spennende og god. Tipset er at du må bruke en surdeig som har blitt «matet» de siste 12 timene. Gjør du ikke det kan du lett få et litt for «surt» resultat.

Mange ønsker å bruke surdeig for å skape nye og spennende smaker, mens for andre er det viktigste å bryte ned glutenet.  Hvis du setter en kake rett i ovenen etter å ha tilsatt surdeigen så vil du ikke oppnå de helsemessige fordelene som er så geniale med surdeig. Glutenet vil altså ikke bli nedbrytt i tilstrekkelg grad. Hvis dette er målet må du la mel og væske stå å godgjøre seg med surdeigen i flere timer. Jeg vil i alle fall anbefale 7 timer. La den imidlertid ikke stå for lenge. Da  blir deigen i sureste laget.

Først vil jeg komme med en oppskrift hvor deigen tilsettes  surdeigen og deretter stekes direkte i ovnen.

Ingredienser

 • 2 egg
 • 1 dl  økologisk sukker som for eksempel palmesukker, rårørsukker etc
 • 10  dr stevia med hasselnøtt eller smak etter ønske
 • 150 gr smør
 • 1 liten ts økologisk  vaniljepulver
 • 2 ts bakepulver
 • 1 kopp surdeig gjerne laget på for eksempel sammalt rug
 • 3 dl mel. Jeg brukte  2 dl økologisk speltmel samt 1 dl svedjerug. Du velger selv om du vil bruke litt grovt mel. For eksempel vil vanlig rug eller  sammalt hvete fungerer helt fint i stedet for svedjerug.  
 • 2  dl melk etter ønske. (Upasteurisert melk ,økologisk lettmelk,  kefir, havremelk etc..)
 • 3-4 epler
 • 1 stor ts kanel
 • 2-3 ss sukker.  Palmesukker  gir en karamell aktig smak som passer godt her.

 Femgangsmåte

Pisk sukker/stevia og egg til en lett eggedosis. Smelt  smøret. Ha deretter vekselsvis i melken og smøret sammen med de tørre ingrediensene  som mel, vaniljepulver og bakepulvers.  Til slutt tilsetter du surdeigen. Rør forsiktig underveis til du har oppløst ev. klumper.

Ha deigen i en liten lang panne. Smurt eller med bakepapir.

Skjær eplene i biter.

Legg de jevnt utover kaken. Bland sukker og kanel og strø dette over eplene. Bland ev. litt tørket  ingefærpulver  i strøet.

Stek kaken på 180 grader i vel 1 time. Stikk noe spist gjennom kaken for å sjekke at den er gjennomstekt.

 Server kaken med for eksempel krem, rømme eller vaniljeis.

 

Alternativ fremgangsmåte

Bland surdeigen med melken og melet.  Hjemmelaget kefir setter ekstra fart på surdeigen. Sett blandingen til side i vel 7 timer. Den skal ikke stå kaldt.

Når blandingen er ferdig pisker du eggedosis.  Ha surdeigen sammen med smeltet smør, vaniljesukker og bakepulver. Rør godt.  Rør videre forsiktig inn denne miksen i eggedosisen. Herfra kan du gå frem som over.

Du har nå en kake som de fleste med glutenintoleranse vil tolerere utmerket!

Ps ! Husk at glutenintoleranse og cøliaki ikke er det samme!

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar