Fastelavensboller

Fra gammelt avble fastelaven feiret tirsdag før askonsdag. Denne tirsdagen ble kalt for feitetirsdag.  Da skulle bollene bakes med smør  og melk og fylles med krem og syltetøy. På askonsdag begynte fasten…Vi markerer festen fordi Jesus fastet i 40 dager. Deretter kommer som kjent påsken. 😕

Av praktiske grunner feires fastelavenssøndag i våre dager  på søndager. I mange land i resten av verden markeres denne tiden med karnevalsfeiring. Her til lands er det vel stort sett kun  barnehagene som har karneval rett før fastelaven. :)

Det er bare noen dager til fastelaven. I tradisjonens tro skal dette feires med fastelavensboller.

Jeg har stort sett brukt samme oppskrift som jeg brukte til lussekattene før jul. Jeg har igjen valgt å bruke speltmel. Det inneholder 4 ganger mer mineraler enn hvetemel. Hvetemel og spelt inneholder mye fytase som bryter ned fytinsyren raskt. Dette skjer i løpet av ca 1 time. Jeg har valgt å tilsette smør og melk slik som tradisjonen tilsier. Om det da er slik at ikke all fytinsyren brytes ned så får det stå sin prøve. Vi spiser ikke akkurat boller i titt og utide og det er så absolutt ikke vår viktgste kilde til mineraler.

Jeg kan dessverre ikke påstå at disse bollene er supersunne!

 Ingredienser

  • 200 gr smør
  • 4 dl væske som kumelk, vegetabilsk melk, vannkefir eller vann.
  •  3 ss eddik
  • 1 egg
  • 2 små ts tørrgjær eller 1/4 vanlig gjær. Tørrgjær for søte deiger er kun en salgsgimmik og absolutt ikke nødvendig.
  • 17  dl økologisk speltmel ev. økologisk hvetemel
  • 2 dl uraffinert sukker eller 1 dl sukker og 1/2 ts stevia
  • 300 gr kesam. Gjerne egenfermentert. Rømme eller creme fraiche kan også brukes. Erstatte ev. med ca 1 1/2 dl væske
  • ev.rosiner

Fremgangsmåte

Smelt smøret og tilsett de 4 dl med væske. . Hvis du bruker vanlig gjær tilsetter du denne når væsken har ca 37 grader.  Etter dette skal  væsken stå å bli kald før du tilsetter de andre ingrediensene. Visp nå ett egg og tilsett  eddik. Tilsett deretter kesam eller annene væske som ikke inneholder kumelk.

Bland all væsken. Du skal nå tilsette de tørre ingrediensene. Dvs. sukker, stevia (bruker du steviadråper bør de tilsettes væsken), ev. tørrgjær og mel. Ingrediensene skal nå eltes godt sammen i en foodprosessor. Du kan også bruke ren håndkraft, men det tar litt lengre tid.

Deigen skal “kunne slippe” bollen. Gjør den ikke det må du tilsette litt mer mel.

Deigen skal nå  settes til heving. Den kan gjerne stå relativt kaldt i mange timer. Strø ev. litt mel på toppen av deigen og legg ett klede over. Min deig sto kjølig i vel 6 timer. Den skal tydelig ha begynt å heve nå du starter å bake ut bollene. Du kan ev. halvere gjærmengden å la deigen stå fremme på kjøkkenbenken.

Elt deigen godt. Ha ev. i rosiner. Skjær deigen i passende biter og sett den igjen til heving. Gjerne på ett varmt sted. Da får du trolig brytt ned fytinsyren også, hvis du skulle bekymre deg for denne. Deigen bør iallefall totalt ha stått til heving i 7 timer for å få brutt ned glutenet.

Pensle bollene med egg før du steker de midt i ovnene på ca 220 grader i 10 minutter.

Når du har avkjølt bollene kan du fylle de med krem. Kremen trenger ikke å være så veldig søt hvis du skal fylle bollene med feks syltetøy eller annet fyll.

Forslag til annet fyll;

  • hurtigmarsipan; kjør 1-2 ss palmesukker til melis i blenderen. Ha på en stor håndfull mandler samt 1 eggehvite. Kjør dette til en masse. Har du på 1 ts med eplemost i tillegg så får du en riktig kaloribombe
  • eplemost og kanel
  • «tilslørte bondepiker»; rist smuler ev. «sunn kjeks» i litt smør. Strø dette på toppen av kremen og eplemosten
  • krem og hakket sjokolade (over 70 % kakao) ev med litt banan
  • vaniljekrem

Her er det uendelig med muligheter!

Topp gjerne bollene med litt melis. Jeg brukte sukrinmelis.

God fastelaven!!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar