Lussekatter

Disse lussekattene er laget vha langtidsheving. Dette for å bryte ned glutene i størs mulig grad. For å hjelpe på prosessen har jeg tilsatt litt eddik og myse. Har du ikke tilgang på myse fungerer kun eddik bra. Mange som er glutensensitive vil kunne spise disse lusekattene. Jeg kan ikke garantere at reaksjoner ikke vil oppstå, men for mange vil det gå helt fint. Uansett det er ikke skadelig for noen å spise gjærbakst som er bakt på denne måten. Det er mye mer skånsomt for magen. Når du langtidshever bollene bør de minst heve i 7 timer.

Ønsker du ikke å lage luesekattene etter dette prisnippet kan du selvfølgelig lage de på den vanlige måten. Du må da 2 til 3 doble gjærmengden. Ikke alle mager er like begeistrede for mye gjær…Væsken må være på ca 37 grader når du tilsetter gjæren. Tørrgjær tåler litt høyere temperaturer enn vanlig gjær.

Hivs du ikke er så flink med gjærbakst så er langtidsheving virkelig å anbefale. Å mislykkes er nesten umulig. Det er iallefall min erfaring.

Ingredienser

 • 200 gr smør (ev. økologisk cocosa e.l)
 • 4 dl væske som kumelk, vegetabilsk melk, vannkefir eller vann. Jeg brukte blandt annet litt småsur upasteurisert melk.
 • 4 ss myse og ev. 2 ss eddik eller kun 3 ss eddik
 • 1 egg
 • 2 små ts tørrgjær eller 1/4 vanlig gjær. Tørrgjær for søte deiger er kun en salgs gimmik og absolutt ikke nødvendig.
 • 17  dl økologisk speltmel
 • 1 pose safran. 0,4 gr
 • 2 dl uraffinert sukker eller 1 dl sukker og 1/2 ts stevia
 •  300 gr kesam. Gjerne egenfermentert. Rømme eller creme fraiche kan også brukes. Erstatte ev. med ca 1 1/2 dl væske etter ønske.

Jeg var litt usikker på om jeg skulle ha kesam i deigen. Grunnen til dette er at kalsiumet i kumelk motvirker noe av nedbrytningen av antibeitestoffene i melet. Jeg konkluderte allikevel med at jeg tok med dette da boller ikke akkurat er daglig kost. Vil du være på den sikre siden anbefaler jeg at du kutter ut dette og heller øker væskemengden til 5-6 dl. Husk at du bør bruke plantemelk eller feks vannkefir hvis du ønsker å unngå denne effekten.

Eksempler på antibeitestoffer er fytinsyre (fytin, fytat), alkylresorkinoler, tanniner, saponiner, enzymhemmere (amylasehemmere, proteasehemmere), lektiner, oksalater og pyridoksinglukosider. Mat og helse sier følgende:» Antibeitestoffer kan blant annet hemme fordøyelsen og næringsopptaket, forårsake inflammasjoner, skade tarmveggen, påvirke strukturen og funksjonen til indre organer, forstyrre hormonsystemet, modulere immunforsvaret og påvirke metabolisme»

Fremgangsmåte

Smelt smøret og tilsett de 4 dl med væske. . Hvis du bruker vanlig gjær tilsetter du denne når væsken har ca 37 grader.  Etter dette skal  væsken stå å bli kald før du tilsetter de andre ingrediensene. Visp nå ett egg og tilsett myse og eller eddik. Tilsett deretter kesam eller annene væske som ikke inneholder kumelk hvis du er redd for ovenfornevnte «prosess».

Bland all væsken. Du skal nå tilsette de tørre ingrediensene. Dvs. sukker, stevia (bruker du steviadråper bør de tilettes væsken), ev. tørrgjær, safran og mel. Ingrediensene skal nå eltes godt sammen i en foodprosessor. Du kan også bruke ren håndkraft, mend et tar litt lengre tid.

Deigen skal «kunne slippe» bollen. Gjør den ikke det må du tilsette litt mer mel.

Deigen skal nå  settes til heving. Strø ev. litt mel på toppen av deigen og legg ett klede over.  Den skal stå minst 7 timer i romtemperatur. Den skal tydelig ha begynt å heve nå du starter å bake ut bollene.

Elt deigen godt og skjær den i biter. Jeg må innrømme at jeg har glemt hvor mange biter det ble. En plass mellom 20 og 30 stykker.

Ha ev. litt mel på fjøla. Bruk feks jyttemel eller sorghum hvis du er glutensensitiv.

Trill tynne pølser og fold de feks sammen i en S form. Pynt med rosiner. Er du veldig glad i rosiner kan du selvfølgelig ha litt rosiner også i deigen.

Trill pølser av deigen og lag snurrer.

 

Sett luciasnurrene til heving

Nå skal lussekattene heves.  Jeg satte de nå på ett varmt sted. Dvs baderomsgulvet. Der sto de i vel 1 time. De skøyt veldig fart og vokste nesten litt ut av «formene» sine, men så ble de jo veldig gode når de var så luftige.

Pensle lussekattene med egg før du steker de midt i ovnen på ca 220 grader i omtrent 10 min.

Tåler du ikke melk og smør kan du bruke organisk kokosnøttolje.  Fermentert smør vil også fungere bra for de aller fleste, men bør nok primært prioriteres  til annet enn gjærbakst pga pris. Alle som er laktoseintolerante vil tåle upasteurisert melk. Forøvrig kan du erstatte kumelk med nevnte kumelksprdukter eller feks vannkefir. Det er allikevel ikke til å komme fra at disse lusekattene blir aller best med kesam el.

En litt annen variant av de tradisjonelle lussekattene kan du se her. Enda bedre på smak vil jeg påstå.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

One Response to “Lussekatter”

 1. Ingelill sier:

  Mmmm, det så godt ut. Lussekatter er fantastiske!

Legg igjen en kommentar