Ostekake med bringebærgele

Det er ikke mange dager nå til 17 mai. Mange liker jo å diske opp med en kake på denne dagen. Dette er ett forslag fra meg. Passende farger har den iallefall! :)

 For deg som elsker lavkarbo  passer denne godt.  Jeg har brukt økologisk smør og rømme. Som alle oppskriftene på denne nettsiden er det ikke noe i veien for at du bruker raffinert hvitt sukker og meieriprodukter som ikke er økologiske, men siden hvitt sukker er så helseskadelig som det er så bør inntaket av raffienrt sukker være på ett minmum. Denne oppskriften er stappet med mettet fett. Om dette er sundt eller ikke er  ett omdiskutert emne.

Uansett, smaker den godt!

Til bunnen trenger du:

  • 150 gr økologisk smør (Røros meieriet sitt smør inneholder salt. Det fungerer helt fint)
  • vel 100 gr økologisk havregryn eller glutenfritt havregryn
  • 2  ts kanel

Smelt smøret og blandt i havregrynet og kanel.  Brun det lett i stekapanna. Spre deigen utover en kakeform og sett den kaldt.

Imens lager du selve ostekaken.

Til selve ostekaken trenger du:

  • 400 gr kremost som feks philadelfia
  • ca 300 gr økologisk rømme. (Røros meieriet sin rømme er på 280 gr. Helt greit)
  • 3 dl kremfløte
  • 5 plater gelatin
  • 5 ss økologisk rårørsukker eller feks brun rissirup 
  • 5 ss sukrin melis
  • 1 ts økologisk vaniljesukker
  • presset saft av 1 1/2 lime

Når det gjelder sødmen i kaken er det ikke noe i veien for at du bruker økologisk sukker så fremt du bruker lite sukker til vanlig. Mange av de gode sukkerstatningene er nokså brune på farge og passer ikke så godt i denne kaken. Å kun bruke sukrin fungerer også helt greit.

Fremgangsmåte

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5-10 minutter.

I en bolle blander du godt:  kremost, rømme, økologisk vaniljesukker og sødmen samt saften av 1 1/2 lime . Ønsker du å ha den enda litt syrligere kan du raspe litt lime skall i ostemassen.

Pisk kremen og bland denne i osteblandingen.

Ta gelatinen dryppende opp av det kalde vannet og smelt denne på svak varme. Ta deretter noen spiseskjeer av ostekremen i den smeltede gelatinen. Rør godt.

Hell til slutt gelatinblandingen i bollen med ostekrem. Rør igjen godt.

Hell osteblandingen på havrebunnen og sett den kaldt.

Du kan gjerne vente noen timer før du begynner å lage gelèn. Ostemassen må være helt stiv før du sprer gelèn over kaka.

For de som sverger til upasteurisert melk kan man blande feks noen kefirkorn i fløten og la det stå på kjøøkenbenken i ca 1 døgn. Det blir supergodt!

Til bringebærgelèn trenger du:

  • 100 g bringebær, friske eller tinte frosne bær
  • 5-6 ss økologisk sukker eller feks sukrin.
  • 3 ss plater gelatin
  • 2 dl eplejuice

Legg gelatingplatene i kaldt vann i 5-10 minutter.

Kok opp bærene med eplejuice og sødmen.  Kok blandingen på svak varme og rør ofte. Etter ca 10 minutter er bærene oppløst.

Ta gelatinplatene opp av det kalde vannet og putt de direkte i bærmassen. Rør godt.

Sett gelèn kaldt til den begynner å bli litt stiv.

Ta den stivnede ostekaken ut av kjøleskapet og hell på gelèn. Bre den godt utover og sett kaken kald til servering.

Pynt med friske bær.

Ha en super 17 mai!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar