Pepperkaker

Dette er ett forlag til hvordan du kan lage pepperkaker uten sukker og hvetemel.  Hvetemel og raffinert sukker kan selvfølgelig brukes hvis du gjerne vil det. Glutenfrie kaker får en litt annen konsistens enn når man bruker hvetemel. De blir gjerne litt tørrere. Disse ble mer som småkaker i konsistensen. De ble ikke supersprø, mer som sandkaker. Har derfor bestemt meg for å kutte ut xantangummi neste gang jeg baker de.

Jeg har her som i mange av oppskriftene på denne nettsiden brukt en standard melblanding som du kan finne her.

Jeg har valgt å bruke agave og palmesukker for å erstatte sukker og sirup. Det er vanskelig å finne en erstatning for sirup som er mer lik agave. Du kan velge den lyse eller den «blå agaven. Jeg foretrekker den blå agaven til dette, men den er litt vanskeligere å få  tak i enn den klassiske rå agaven. Ps. Jeg har nettopp lest at agave ikke er så sundt alikevel. Jeg foreslår derfor at agaven byttes ut med palmesukker eller tom vanlig sirup. Faktisk så er ikke vanlig sirup stort værre….

Palmesukker  har jeg valgt å bruke da den har en karamellaktig smak. Erstatninger for denne kan være lucuma, mesquite eller yacon pulver. Disse har imidlertid ikke den samme utpregede karamellsmaken. Mesquite har den sterkeste ettersmaken.

Bjørkesøt er sistevalget som erstatning for sukker. Personlig syntes jeg ikke sukrin passer her.

Tips!

Hvis en i familien ikke tåler egg kan ev. egget byttes ut med en knapp dl vann. Pepperkakene bør stekes ganske godt ellers blir de fort litt seige.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Ingredienser

  • 8 ss rå agave
  • 2 dl sødme som palmesukker eller gula java fin
  • 150 gr smør, melkefri margarin eller ghee
  • 1 egg
  • 1 dl fløte eller annet erstatningsprodukt
  • 1 ss kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts ingefær
  • 1 ts nellik
  • 1/2 ts bakepulver
  • 6 1/2 dl glutenfri melblanding ev. økologisk hvetemel
  • 1 ss fiberhusk (og ev.1  ts xantangummi ved bruk av den glutenfrie melblandingen)

Fremgangsmåte

Smelt smøret. Ha i agavesirupen og gula java fin. Rør det sammen til en jevn masse.

Bland alle de tørre ingrediensene.

Ha smør og sødme massen i det tørre. Ha deretter fløte og egg i røren.

Rør det hele godt sammen. Deigen skal være relativt seig.

Hvis du ikke bruker fiberhusk trenger du noe mindre væske. Fiberhusk binder væske.

Pakk deigen inn i plast og sett den kaldt i min 1 døgn.

Bak ut kakene.

Bruk ev. sorgummel hvis deigen er for klissete.

Hvis en i familien ikke tåler egg kan det byttes ut med ca 1/4 dl fløte eller annet erstatningsprodukt.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar