Sukkerbrød

Dette er kanskje ikke den mest passende oppskrift på denne bloggen. I utgangspunktet er ikke jeg den som ivrer mest for å bruke altfor mye sukker og raske karbohydrater, men jeg har i grunnen funnet ut at det må være lov å skeie ut sånn av og til ellers ville livet blitt  litt kjedelig. Allikevel er det imidlertid slik at ikke alle tåler sukker og melkeprodukter like godt.

I forbindelse med en bursdag ble det ytret ønske om bløtkake. Vanligvis går de jo i sjokoladekake etc i barnebursdager. Bløtkake hører på en måte min barndommen til. Ja vi som har blitt litt opp i årene… Det er ikke den kaken som står  på toppen av  ønskelisten nå til dags, men jeg syntes i grunnen det er ganske godt jeg. Så bløtkake ble det.

Jeg har tidligere forsøkt å lage sukkerbrødbunn med sukrin. Det fungerer ikke etter min mening. Tviler på at det blir det optimale resultatet med for eksempel xylitol eller stevia. Jeg valgte faktisk sukker, men økologisk selvfølgelig. Alle de andre ingrediensene i selve sukkerbrødet var også økologisk. 

Ingredienser

  • 6 egg
  • 2 dl økologisk sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 3 dl hvetemel eller spelt

Fremgansmåte

For å  være sikker på å få ett godt resultat må du være tålmodig. Er du ikke det kan du risikere at hele sukkerbrødet faller sammen når det er ferdig.Her må det piskes! Lenge og vel! Eggedosisen skal være ordentlig stiv. Så pisk i vei. Når du har kommet til det femte minuttet er det kanskje på tide å gi seg….!?

Stivpisket eggedosis

Stivpisket eggedosis

 

Så sikter du melet og bakepulveret i deigen. Nå må du sette mikseren/foodprosessoren på svært lav hastighet. Du skal bare så vidt  få rørt inn melet i eggedosisen.

Nå skal kaken stekes. Smør en kakeform, -ca 26 cm. Spre deretter litt mel utover formen.

 

Luftig deig før den settes  i ovnen

Luftig deig før den settes i ovnen

 

Stek kaken  på 160 grader i 45 minutter på nederste rad. Slå av varmen og la kaken stå i ovnen 1/2 -1 time. Lukk ev. opp døren før du tar ut kaken og la den stå slik i noen minutter.

 

 Nå har du forhåpentligvis fått ett godt resultat. Nå skal kaken avkjøles før du fyller den med allsens godsaker.

 

Ferdig stekt i ovnen

Ferdig stekt i ovnen

Husk imidlertid på å dynke kakelagene godt før du legger fyll imellom. Melk er bra å bruke til dette, men juice fungerer også bra.  Kaken bør ikke serveres rett etter at den er ferdig dynket…Den trenger tid på å «sette seg». Hvis den virker tørr er den ikke like god.

 

Nå skal kaken dynkes

Nå skal kaken dynkes

 

Når det gjelder kremen kan man selvfølgelig erstatte noe av sukkeret med for eksempel stevia. Ellers kan det være en ide å bruk søte frukter til fyll.  Jeg syntes for eksempel det gjør seg med banan i kaken. Mørk hakket sjokolade (over 70 % kakao) gjør seg godt med banan.

 Jeg la ett lag med banan og hakket sjokolade oppå vaniljekrem. 

Vaniljekrem bør du fortrinnsvis lage selv. Marianne har her en enkel oppskrift på hvordan rå vaniljemelk kan lages. Den blir selvfølgelig litt tynn til dette formålet. Bland den med litt gelatin av god kvalitet og la den stå kaldt noen timer. Deretter tilsetter du litt pisket krem. Alternativt kan du lage vaniljesaus etter god gammeldags oppskrift. Sorry, men jeg har  ikke fått lagt ut en oppskrift på dette enda. Siste alternativ er å kjøpe vaniljekrem el. Noen ganger er det faktisk slik at det er det man ender opp med, men få ikke dårlig samvittighet av den grunn. Man kan ikke klare over alt bestandig. Det er imidlertid litt kjedelig at vaniljesaus ikke lenger inneholder vanilje. Vanilje aroma lages enten av det rotne som finnes inni trestammene eller av kumøkk,  tro det eller ei. (jfr Matagentene på NRK)

2 lag gjør seg i en krem kake. Jeg fylte mitt andre lag med hjemmelaget økologisk bringebærsyltetøy og deretter krem. Jeg kjøpte på sensommeren nydelige  bær fra Østre Enger gård. Jeg frøs også ned en del hele bær. Bærene var av en så strålende kvalitet at de gjorde seg ypperlig som pynt på kaka.  

Helst hadde jeg brukt økologisk fløte, men så vidt meg bekjent er det  dessverre  slik at dette ikke finnes tilgjengelig på det norske  markedet. Rørosmeieriet leverer  imidlertid dette til storkjøkken. Jeg vet det finnes noen få som har tilgang til upasteurisert fløte. Dette fordi bonden har en separator hvor melken separeres under trykk. Heldige er de :-)

Bruk fantasien og fyll kaken med det dere har lyst på. Det beste tipset er imidlertid,  som jeg har nevnt,   å dynke kaken godt!

Følger du disse tipseneender du garantert opp med en vellykket krem kake!

Bruk også en krem sprøyte når du pynter kaken så blir den litt ekstra fin.

 

Festkake!

Festkake!

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “Sukkerbrød”

  1. Torgeir Iversen sier:

    For de som ikke lager så mye kake, og ikke vet hvor mye bakepulver som er vanlig å bruke fører denne oppskriften til en bombe i ovnen! 2 ss bakepulver!?!? 1 bokstav feil i oppskriften kan ha mye å si. Vennligst korriger til 2 ts. Skal si det ble god heving på denne. Pluss rengjøring av ovnen. Aner ikke om den er spiselig, det blir spennende å se…

Legg igjen en kommentar