Brente mandler

Brente mandler er superenkelt å lage. Du trenger bare litt sukker, smør og krydder.  De fleste bruker raffinert sukker når de lager brente mandler. Det finnes imidlertid mange alternativer som er langt sunnere-uraffinert sukker feks. Dette er sunnere fordi det inneholder mineraler, vitaminer og antioksidanter. Jeg valgte imidlertid å bruke organisk kokosnøttsukker blandet med noen dråper hasselnøttstevia. Du kan ogs bruke feks sukrin eller xylitol. Jeg foretrekker imidlertid kokosnøttsukker eller palmesukker da det gir en karamellaktig smak.  Sukrin , xylitol (bjørkesøt) gir derimot minimal blodsukkerstigning. Det samme gjelder for stevia.

Ingredienser

  • 500 gr mandler
  • ca 150 mg kokosnøtt sukker eller etter smak
  • 1 dl vann
  • 2 ss smør eller økologisk kokosnøttsmør
  • smak ev. til med krydder som kanel, nellik, ingefær ev. allehånde hvis du ønsker en «pepperkakesmak». Litt salt gjør seg også.

Fremgangsmåte

Rist mandlene i ovnen på ca 180 grader i 20-30 min.

Avkjøl mandlene.

Varm opp sukker og vann til sukkeret løser seg opp. Ha i smør. Når dette er smeltet blander du dette godt med mandlene og legger mandlene på feks matpapir som på forhånd er smørt med litt fett. Gjerne organisk kokosnøttfett. La de ligge der til de er gode og tørre.

Brente mandler kan være fine å gi som gave. Ha de i ett glass og dekorer med bånd, stoff, klistemerker etc.

 Ristede mandler med stevia

Som ett alternativ til brente mandler kan du forsøke å riste de-iallefall hvis du er redd for å bruke smør el. Du koker da opp ett par dl med vann. Ha i ca 15 drper stevia. La dette stå  trekke i opp  mot 30 min. Slå av vannet og rist mandlene i ovnen i ca 20 minutter, Du kan ev. vurdere å tilsette litt havsalt. Dette blir nok ikke like godt som den originale oppskriften.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

One Response to “Brente mandler”

  1. Ingelill sier:

    Mmmm, det så godt ut. Hører liksom julen til. KJekt med oppskrift, tror jeg skal prøve med kokosnøttsukker i år. Det smaker jo mye bedre enn raffinert sukker, så da blir det kanskje vinn-vinn :)

Legg igjen en kommentar