Påskegodt

Påsken står for døren. De aller fleste vil jo kose seg litt ekstra. Jeg hadde igrunnen tenkt å lage noe litt mer avansert enn dette, men tiden går så fort. Dette ble derfor resultatet.  Det er en slags form for marsipan i «raw food» variant. Godisen passer nok best for de med litt voksen smakssans…

Ingredienser

  • 300 gr mandler (legg gjerne mandlene i bløtt noen timer-opp mot 12 timer hvis du vil bryte ned fytinsyren )
  • 75-100 gr dadler med sten
  • 2 store ss rå kakao ev. vanlig kakao
  • 2 ss gojibær (kan sløyfes)
  • ca 1/2 ts vaniljepulver eller noen dråper vaniljeekstrakt
  • 3 ss organisk kokosnøttolje (den du kjøper på helsekosten), Bruker du den som er rå får påske eggene et snev av kokossmak.

Fremgangsmåte

For at næringsstoffene i mandlene skal bli aller best tatt opp av kroppen er det best å bløtlegge de i opp mot 12 timer, men det er absolutt ikke nødvendig. Hvis de er litt fuktige når du maler dem får «melet» en litt grov konsistens.

Mal nøttene med «kniven» i kjøkkenmaskinen. Ta ut stenene av dadlene. Bruk 100 gr hvis du er veldig glad i det søte. Ha  deretter i kakaoen, bærene, kokosnøttoljen og vaniljen. Kjør massen til den blander seg godt og blir god å forme til påske egg. Hvis massen blir litt myk setter du den kjølig en stund. Feks 10 minutter i fryseren.

Rull egg av kulene.

Glasur

Jeg valgte her lettvintutgaven. Dvs kjøpt mørk sjokolade med mer enn 70 % kakao. Hvis jeg hadde laget min egen sjokolade ville dette ha ført til litt trøbbel hvis eggen ble utsatt for varme på vei til påskefjellet. Eggene bør uansett oppbevares i kjøleskap.

Jeg smeltet 1 plate sjokolade i vannbad. Før jeg dyppet eggene i dette satte jeg de kjølig i fryseren i ca 10 minutter. Sett eggene på en liten gaffel eller «pinne» slik at du unngår så store merker i bunnen av egget når glasuren stivner. De ferdige eggene kan gjerne avkjøles noen minutter i fryseren før du pakker de ned i en eske el.

Hvis du velger å lage din egen sjokolade kan det være at du må gjente prosessen med dypping-fryser-dypping flere ganger. Slik sjokolade blir fort litt tynnere i konsistensen.

Ett enkelt forslag til å lage egen sjokolade kan være ca 2 ss rå kakaossmør og 3 ss økologisk kokosfett. Smelt dette på varmebad. Smak deg frem ved å tilsette rå kakao og ev. litt søtning (du trenger ikke så mye sødme. Spesielt ikke hvis du har brukt 100 gr dadler) Hvis du tilsetter vel 1/2 ts lecitin hindrer du at sjokoladen skiller seg.

Pynt

Her har jeg brukt kokosmasse som jeg har farget med gurkemeie. Ta vann og gurkemeie i et glass og legg kokosmassen i denne  i noen minutter. La massen renne av seg før du legger den på eggene. Ønsker du feks rød farge kan du bruke rødbetsaft.

God påske!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar