Lag ditt eget ghee/klarnet smør

Du kan lage ghee ved å smelte  usaltet smør. Dessverre finns det ikke et usaltet økologisk smør på markedet. Hvis du absolutt vil bruke ghee av økologisk kvalitet har jeg personlig kjøpt dette på en helsekostbutikk som heter Røtter. Den ligger blandt annet på St Hanshaugen i Oslo. Du kan også lage ghee med fløte som utganspunkt. Fløte selges kun økologisk til storkjøkken. Det er Rørosmeieriet som lager dette. Det er mulig de vil begynne å selge økologisk fløte i Trøndelagsdistriktet, men vi andre må holde oss til vanlig fløte. Jeg tror forresten man fra til til annen kan finne dette hos Røtter. 

Hvordan du lager ghee med fløte som utganspunkt kan du se her.

Man kan ikke skrive om ghee uten å komme inn på Ayurveda.

«Ayurveda er et gammelt indisk helsesystem. Det er naturlig helhetsmedisin basert på mange tusen års erfaring. Ayurveda omfatter blandt annet både fysisk, mental og åndelig helse.» Du kan lese ytterligere om dette her.

Følgende er tatt direkte fra Ayurveda.no:

Ayurvedisk bruk: GHEE som har blitt tilberedt riktig etter ayurvediske oppskrifter har svært helende effekt på huden (svært god for tørr, sprukken og ødelagt hud), virker betennelsesdempende og god ved forbrenning. GHEE blir mye brukt i både massasje og i Ayurvediske kosttilskudd (sammen med urter), og anses å ha svært helende egenskaper. GHEE er ansett for å ha mye bedre egenskaper (Sattva) enn smør (Tamas). Smør øker Kapha, mens GHEE balanserer alle 3 doshas (kroppstyper). Den sies å styrke kroppen, synet/øynene, mentale egenskaper og være vitaliserende. Når den inntas ved måltider styrker den forbrenningen.»

Ghee er mer varmestabilt enn smør og egner seg derfor bedre til steking. Det er også sunnere enn smør. Moderne forskning på GHEE har visst at det senker kolesterolet og er full av antioksydanter. Det er god for blodet/hjerte og fordøyelsen og har mange svært gode kvaliteter for helsen.

Hvis det er noen i familien som ikke tåler laktose eller melkeproteinet kasein er ghee  et godt alternativ. Per definisjon skal ikke ghee inneholde disse stoffene. De som er ekstremt følsomme bør alikevel være forsiktige selv med ghee. 

Ghee har betraktelig lengre holdbarhet enn smør.

Her kommer en enkel forklaring på hvordan du lager ghee. Her har jeg brukt smør laget av fløte som utgangspunkt, men du kan gjerne bruke usaltet smør. Kjøp minst 1/2 kg da en del av smøret/melkefettet forsvinner i prosessen.

 

Smelt smøret på svak varme i en kjele.

La det stå å koke i ca 1o min. Skum av.
 
 

Skum av mot slutten av koketiden.

Du må regne med å koke gheen i vel 45 minutter. Når det legger seg ett “belegg” på bunnen av kjelen er gheen ferdig.

Sil gheen gjennom feks ett kaffefilter.
Ferdig ghee

3 dl fløte gir kun vel 1 dl ghee.

 
 
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (2 votes cast)
Lag ditt eget ghee/klarnet smør, 4.0 out of 10 based on 2 ratings

3 Responses to “Lag ditt eget ghee/klarnet smør”

 1. Oda Omholt sier:

  Ser ut som en god fremgangsmåte for hjemmelaget ghee, slik at man har kontroll på opprinnelsen til alle råvarene! Hvis jeg nå kjøper en god del økologisk fløte fra Rørosmeieriet på Mathallen og lager ghee av dette, hva gjør jeg med restproduktene? Det vil si væsken som blir til overs fra smøret, og melkestoffet som blir til overs fra ghee?

  • yskjellu sier:

   Heisann! Må innrømme at jeg ikke helt hva du kan gjøre med væsken som blir til overs. Kanskje i en brød deig? Tar gjerne imot tips på dette! Jeg visste forresten ikke at det er mulig å kjøpe økologisk fløte på Mathallen. Da jeg kontaktet kontaktet Rørosmeieriet for ca 1 år siden sa de at de kun kunne levere fløte lokalt i Trøndelag pga logistikk problemer. Takk for tipset! Hilsen Yngvild

 2. Oda Omholt sier:

  Hei! Jeg tok et raskt søk, og kjernemelken kan som du sier brukes i bakst og lignende. Da vet jeg det! Se for eksempel http://www.melk.no/meieribibliotek/meieriordbok/kjernemelk/

  Rørosmeieriet leverer økologiske melkeprodukter til Mathallen nå, «butikken» det selges i heter Husets. De skal også levere til andre steder i landet nå etter hvert, men det kan selvsagt ikke dekke hele landet, så det blir strategiske steder. Jeg håper såklart flere melkebønder kan gjøre som dem andre steder i landet. Etterspørselen vil øke med tiden.

Legg igjen en kommentar